zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tien manieren om ontslagen te worden

4 januari 2008 - De meeste mensen beginnen hun baan met de beste bedoelingen en staan er niet eens bij stil dat ook zij wel eens ontslagen kunnen worden. Dat overkomt immers alleen mislukkelingen en op heterdaad betrapte dieven. Niet dus.

Ontslagen worden gaat soms sneller dan u denkt. Tien dingen die u daarom beter niet kunt doen: 



1. Liegen in uw cv of in uw sollicitatiebrief.
Wees vanaf het allereerste begin eerlijk. Grote kans dat uw werkgever u natrekt. Het kan even duren, en u kunt zelfs al aan uw nieuwe baan begonnen zijn, maar leugens hebben de neiging uit te komen. 

2. Onvoorzichtig zijn tijdens uw banenjacht

Stuur uw sollicitatiebrief niet vanaf de computer op uw werk. Grote kans dat die in de gaten gehouden wordt. Zorg ook dat u er niets over zegt in uw IM’s en e-mails. 

3. Roddel

Je weet nooit wie er meeluistert en op kantoor hebben de muren vaak oren. Roddel dus niet en vertel niets door. Behalve het vertrouwen van anderen, kan het u uw baan kosten. 

4. Bel veel privé
Teveel tijd besteden aan privé-zaken, resulteert er vaak in dat u voortaan al uw tijd privé kunt besteden. 

5. Dronken worden tijdens werktijd

Een van de snelste manieren om ontslagen te worden is teveel drinken tijdens de lunch en dan omvallen. 

6. Veel surfen op het internet

Zit u teveel op het internet, dan bent u snel werkloos. Pornosites bezoeken is natuurlijk helemaal uit den boze. 

7. Een relatie beginnen met uw baas

Leuk voor de roddels bij de koffiemachine, maar een kantooraffaire eindigt snel in ontslag (en het is niet de baas die eruit vliegt!) 

8. Vergeten uw gegevens te controleren
Vooral als u met cijfers werkt, is nauwkeurigheid een must. Een verkeerd geplaatste 0 kan het bedrijf in het ergste geval miljoenen kosten en u uw baan. 

9. U afsluiten voor collega’s

Om uw werk goed te doen, is samenwerking, ondersteuning en goodwill vereist.

10. Anderen de schuld geven van uw fouten
Neem uw verantwoordelijkheid. Geef uw fouten toe. Probeer ze niet weg te moffelen en geef anderen zeker niet de schuld. De waarheid komt toch wel aan het licht en niemand vertrouwt een leugenaar.


Bron: Monster
 
 Doorsturen   12 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vast contract niks meer waard
 Helft managers heeft weleens iemand op staande voet ontslagen
 Blogger riskeert ontslag
 E-mail steeds vaker gebruikt bij ontslag
 Afluisteren werknemer mag
 
 
reacties
 
Frank Dierickx  |   | 
4-01-2008
 | 
08:53 uur
''Zorg ook dat u niets verteld in uw IM’s en e-mails.''
... en lees uw rapporten na op storende spelfouten ;-)
Ad Beer  |   | 
4-01-2008
 | 
10:51 uur
En dat is nog maar het begin:

11. ben beter dan je baas
12. ben besluitvaardiger dan je baas
13. ben creatiever dan je baas

Maar al te vaak worden mensen ook ontslagen, zeker in hogere managementposities, omdat ze een andere mening hebben dan andere managers. Dat heet dan zo netjes ''verschil van inzicht in het te voeren beleid''.
Dat de andere mening niet altijd de betere mening is behoeft overigens geen betoog.
MC Pasch  |   | 
4-01-2008
 | 
12:25 uur
De punten die hier worden aangehaald zijn er nogal wat. Ik vindt het niet helemaal kloppen.
Als de media vertoont waar een diploma te koop is, zijn er genoeg figuren met een bepaald IQ die hier gretig gebruik van maken. Liegen schijnt tegenwoordig normaal te zijn. De werkgever zal hier gewoonweg meer rekening mee moeten houden. Iemand met een beetje intuïtie zal tijdens het gesprek deze persoon kunnen doorlichten. Alleen al de mimiek zegt genoeg. Roddel zegt ook iets over iemand. Er zijn altijd wel rotte appels in de mand die zowel een sfeer als de rest kapot kunnen maken. Ook dit zou een werkgever in de gaten moeten houden evenals prive bellen. Mensen lijken zich de eerste maand te gedragen en daarna slaat men toe. Het drinken tijdens de lunch lijkt me zeer onwaarschijnlijk. In welke kantine of restaurant wordt tussen de middag sterke drank geserveerd? Ook al heeft de werknemer zelf de verantwoordelijkheid, bij een werknemer zou dit direct al opvallen. Ik heb diverse kantooraffaires om me heen gezien maar meestal was het één van de werknemers die opstapte om erger te voorkomen. Vergeet niet dat de bazen zelf ook wel eens inspelen op de avances van hun medewerkers. Geef niet alleen de medewerker de schuld. Ondersteuning en goodwill van collega's kan alleen als jezelf ook de sociale vaardigheden beheerst. Vertrouwen is een gegeven die moet je verdienen. Al met al kan de werkgever een grote rol spelen voor de werknemer. Dingen moeten over en weer gaan als dat niet gebeurt gaat men op de solotoer.
sandra  |   | 
4-01-2008
 | 
19:02 uur
En dien zeker geen klacht in bij het bedrijf als je seksueel wordt geintimideerd of gepest Vele dames en heren die een klacht indienen,staan ook op straat. Pak je biezen en ga ergens anders solliciteren,zorg erwel voor dat je erachter komt,waarom dit is gebeurt. Het zou kunnen zijn dat je het weer tegenkomt. Ga zeker geen klacht indienen,ondanks de wetten die er zijn. Het heeft geen zin,want je staat gewoon zwak
dennis  |   | 
4-01-2008
 | 
22:38 uur
Beste Ad.
je vergeet er een paar;
14- gewoon niet doen wat gezegd wordt
15- alles beter weten dan je baas
16- structureel later op je werk komen en eerder vertrekken.

maar alle gekheid op een stokje, als je medewerkers uit dienst wilt hebben ook al is er geen grond voor ontslag, met behoud van WW, is er nog altijd de beeindigingsovereenkomst. deze is in de plaats gekomen voor het ontslag met wederzijds goedvinden.
Marijke Creemers  |   | 
5-01-2008
 | 
12:07 uur
Laat je bedrijf failliet gaan en al je personeel gaat mee het faillisement in. Dan ben je ze allemaal kwijt! Alle vaste dientverbanden weg en doorstarten maar! Dus........niet altijd invloed op het hebben van werk en inkomen.
Dagelijkse praktijken bij minder malafide of wanhopige ondernemers/werkgevers.
ron  |   | 
5-01-2008
 | 
13:17 uur
Wat Sandra schrijft klopt, als je door mobbing je baan verliest is dat erg maar als blijkt dat je ondanks prachtige regels en beloften geen enkele bescherming krijgt en dus vogelvrij bent is dat verschrikkeliijk. Het snappen van het mobbingsproces kan wat rust brengen.

Het is verbazingwekkend hoe ver mensen gaan met liegen bedriegen om hun kop, op termijn, te redden. Maar hoe lang houden ze dat vol.

Het is heel makkelijk om als manager de zaak op te hitsen tegen een persoon met het doel deze persoon te kunnen ontslaan. Maar wat gebeurt er als deze persoon het er niet bij laat zitten en terugknokt. Hoe moet het management hier mee omgaan als men weet dat de wernemer gelijk heeft en dit dmv een dossier kan aantonen.
Ad de Beer  |   | 
5-01-2008
 | 
17:36 uur
Op de eerste plaats heeft ook een werknemer het recht om ontbinding aan te vragen bij de kantonrechter als de werkgever het een beetje te bont maakt.
Beter is het overigens om dan even te gaan praten, een bemiddelaar is dan overigens wel aan te bevelen.
Ik heb in het verleden zo enkele werknemers een aardige zak geld mee naar huis kunnen laten nemen. Begeleiding naar een andere baan is in dit soort projecten vaak `part of the deal`.
Let wel, van echt vechten is nog nooit iemand beter geworden, dat is altijd lose-lose. Als je streeft naar een win-win dan zijn er best leuke oplossingen te verzinnen.
Marijke  |   | 
8-01-2008
 | 
19:58 uur
Volgens mij moeten er dan wel twee partijen zijn die willen praten. Als de werkgever of de werknemer niet wil, dan kan het knap lastig gaan worden. Je kan hem namelijk niet dwingen en om tot iets te komen moet je wel zijn medewerking hebben of in het ersgste geval afdwingen.
Ad Beer  |   | 
9-01-2008
 | 
07:33 uur
@Marijke
Tot een gesprek komen lukt altijd omdat beide partijen er uiteindelijk toch baat bij hebben.
Tot op heden heb ik er geen problemen mee ondervonden.
bas  |   | 
9-01-2008
 | 
20:41 uur
Ga ook vooral niet in de OR, medezeggenschapsraad of meld je aan als vertrouwenspersoon. De ''bescherming'' is een wassen neus en als het de werkgever even niet naar de zin is zal hij je ontslaan.

Natuurlijk heeft het onslag dan niets te maken met je activiteiten in bijvoorbeeld de or. Heel gevaarlijk.
Ad Beer  |   | 
10-01-2008
 | 
08:18 uur
@Bas
Ik ben in een grijs verleden 10 jaar lid geweest van een OR en dankzij dat lidmaatschap ben ik behoorlijk gegroeid in de organisatie en later ook buiten die organisatie.
Jouw opmerking kan erop duiden dat je in een bedrijf werkt waar medezeggenschap niet echt van de grond is gekomen. Dat kan aan het management liggen, maar ook aan de medewerkers.
Je krijgt het management dat je verdient, per slot van rekening

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10