zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gelijkheid in de bestuurskamer? Nog lang niet!

10 december 2007 - Ondanks alle pogingen om gelijkheid onder de seksen te bewerkstelligen, blijven Europese bestuurskamers gedomineerd door mannen. Nu vrouwen nog slechts tien procent van de bestuurszetels bezetten, zal het - als er niets gebeurt – nog zo’n 60 jaar duren voor die ongelijkheid opgeheven is. Dit blijkt uit onderzoek van het European Professional Women’s Network.

Meer diversiteit, meer succes


In het boek ‘Women on Boards-Moving Mountains’ analyseert het netwerk onderzoek van Mercer naar verschillen tussen vrouwelijke en mannelijke leden van raden van bestuur. Mirella Visser en Annalisa Gigante, schrijvers van het boek, concluderen dat veranderingen mogelijk zijn mits erkend wordt dat meer diversiteit tot zakelijk succes leidt. En daarvoor zijn concrete stappen en krachtige beslissingen nodig. "Zowel ondernemingen als de vrouwen zelf moeten strategieën ontwikkelen om de talenten van vrouwen volledig in te zetten ter verbetering van de bedrijfsvoering." 

Achtergronden

Wat betreft de achtergronden van de meest invloedrijke mannelijke en vrouwelijke bestuursleden, ontdekten ze grote verschillen in zichtbaarheid, leeftijd en weg naar de top. Over het algemeen staan de mannen volop in de schijnwerpers en zijn ze goed bekend. Vaak zijn ze ook ouder en hebben ze buitenlandse werkervaring opgedaan. Mannelijke en vrouwelijke bestuurders blijken beide wel evenveel managementposities bekleed te hebben voor ze in de bestuurskamer terecht komen. Verschillen zijn er dan weer in de soort bestuursfunctie die ze bekleden. Iets meer dan een tiende van de vrouwen bekleedt de status van CEO, tegenover meer dan een derde van de mannen. Slechts acht procent van de vrouwen is commissievoorzitter, tegenover 27 procent van de mannen. 

Vrouwen helpen vrouwen
Het netwerk komt met een aantal manieren om de diversiteit te vergroten. Als beste methode daarvoor noemt ze het verplicht aannemen van een minimum aantal vrouwen en het aanstellen van vrouwelijke managers. Vrouwen aan de top zijn namelijk op hun beurt eerder geneigd gemengde raden van bestuur en managementteams in te stellen, advies te geven aan vrouwen die hogerop willen en hen daarbij te begeleiden.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kabinet en bedrijfsleven zetten zich in voor meer vrouwen aan de top
 Weinig vrouwen in top accountancy
 Meer vrouwen aan de top stuwen bedrijfsresultaten
 Glazen plafond definitief doorbroken in VS
 Vrouwen krijgen riskantere leidinggevende posities dan mannen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10