zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Beste CEO-opvolger is 'inside outsider'

19 november 2007 - De manier waarop grote bedrijven vandaag de opvolging van hun kaderleden regelen is een echte ramp. Dat zegt Joseph L. Bower, professor business administration bij de Harvard Business School, in zijn boek 'The CEO Within; Why Inside Outsiders are the Key to Succession Planning.' Bower deed onderzoek naar de opvolgingstrategie bij grote multinationals en ontdekte dat 60 procent van die bedrijven geen formele procedures voor de opvolging van hun managementteam in plaatshebben. Dit meldt Express.be.

Objectief


Dat betekent uiteraard dat bedrijven makkelijker op zoek gaan naar kandidaten buiten de onderneming; binnenin is namelijk niemand voor zo'n rol klaargestoomd. Toch blijkt uit het onderzoek dat kandidaten van binnen de onderneming het meestal beter doen dan de zogenaamde 'outsiders'. Bower omschrijft de ideale kandidaat als een ‘inside outsider’: mensen die binnen het bedrijf actief zijn maar door de jaren heen voldoende afstand hebben behouden van de lokale tradities, ideologie en politieke spelletjes en zo dus de objectiviteit van een buitenstaander hebben weten te behouden. Die afstand is noodzakelijk omdat een van binnenuit benoemde CEO het bedrijf moet kunnen aanschouwen als iemand die het net heeft gekocht. 

Drie kerntaken
Leiders hebben drie kerntaken, zegt Bower: zich een beeld vormen omtrent waar de wereld naartoe gaat, talent binnen het bedrijf identificeren en dat talent uitdagen. Het plannen van de opvolging vormt een integraal deel van deze taken. "De waarheid is dat de opvolging van kaderleden een kernverantwoordelijkheid is van de CEO. Opvolging is niet iets waar je tegen het einde van je mandaat aan begint; het moet een onderdeel vormen van de manier waarop het bedrijf geleid wordt." Hoe bereid je 'inside outsiders' voor op hun taak? "Begin 10 jaar geleden," luidt het laconieke antwoord. "Het vereist enorme investeringen in geld, managementtijd en geduld, want de leiders van morgen moeten worden getest en ondersteund."


Bron: Financial Times, Express.be
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 CEO-opvolging ondergeschoven kindje
 Managers blunderen met training, opvolging en communicatie
 Toekomstige CEO zit het best in Amerika
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10