zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tien strategieën voor effectieve kantoorpolitiek

13 augustus 2007 - In de keiharde kantoorwereld van tegenwoordig zijn de juiste vaardigheden en genoeg ervaring niet altijd voldoende om hogerop te komen. U moet ook een meester zijn in het beheersen de politieke spelletjes die nu eenmaal gespeeld worden op kantoor.

Doe uw voordeel met deze tien strategische opties:1. Wees sociaal
Zorg dat mensen u mogen en het gevoel hebben dat ze u kennen. Zo wordt u eerder opgemerkt en krijgt u sneller promotie. Als u zich isoleert, keren mensen zich vaak tegen u. 

2. Netwerk
En veel! Zowel binnen uw onderneming als binnen uw branche. U wilt immers zichtbaar zijn en bovendien ter plaatse zijn zodra uw kans zich voordoet. 

3. Richt u zowel naar boven als naar beneden
Kantoorpolitiek is een spelletje dat op alle niveaus gespeeld moet worden. Richt u niet alleen op uw meerderen, maar ook op uw ondergeschikten, kijk zowel voor- als achteruit. Voer een gerichte persoonlijke pr-campagne. 

4. Verlies de controle niet
Weet wat er speelt, overall en altijd, en zorg dat u op iedere ontwikkeling effectief in weet te spelen. 

5. Stel doelen
Op die manier weet u waar u zich meer en minder mee bezig moet houden. Bovendien weet u zo continu wat u uit iedere ontmoeting en bespreking wilt halen. 

6. Wees deel van de oplossing
… niet van het probleem. Zorg dat u in een positief daglicht komt en blijft en niet steeds met problemen geasscocieerd wordt. 

7. Onderhandel
Leer onderhandelen en oefen daar continu in. Iedere gewonnen onderhandeling is een stap dichter naar succes. 

8. Communiceer
Leer effectief communiceren met mensen op ieder niveau binnen de onderneming. Neem de tijd om duidelijk te maken waarom uw doelstellingen ook in hun belang zijn. Spreek de taal van uw doelgroep voor optimaal begrip en resultaat. 

9. Wees u bewust van de verhoudingen
Teken een politieke kaart van uw onderneming. Weet wie er toe doen en wie u hogerop kunnen helpen. Sluit u bij deze personen aan. 

10. Onderhoud relaties
Niet alleen met uw vrienden en bondgenoten, maar houd ook uw ‘vijanden’ en concurrenten goed in de gaten. Slijm waar nodig.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Vier technologietrends die we de komende jaren steeds vaker gaan zien
 Twee derde organisaties in afgelopen jaar slachtoffer geworden van ransomware-aanval
 Meer dan een derde van de CMO's verliest talent aan concurrenten
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kantoorrat gaat zich richten op relaties
 Kantoorpolitiek grote bron van stress
 Vriendjespolitiek heeft ook zijn voordelen
 Vijf tips om het politieke machtsspel mee te kunnen spelen
 
 
reacties
 
Rene Civile  |   | 
13-08-2007
 | 
20:09 uur
De rode draad van het artikel, vergeef me als ik dit met enige scepsis neem deze keer, lijkt me dat de manager wordt aangespoord zich anders te gaan voor doen dan hij of zij in het dagelijkse leven is.

Dat betekend dus, wanneer ik werkelijk promotie zou willen maken, iets wat me, gegeven mijn achtergrond als interim manager en ingezet daar waar de nood vaak het hoogst is, erg onwaarschijnlijk voor komt maar soit.

Ik zou me dus zoveel moeten schikken naar wat anderen graag zien/horen van mij om op die wijze bij iedereen goede vriend wordt. Dat zet me erg aan het denken. Is dit wel een juiste draad waaraan ik me wil optrekken in dat geval?

Wat gebeurd er met mij wanneer mij om een 'politiek gevoelige' beslissing wordt gevraagd en ik op dat moment misschien wel tussen twee kwaden moet kiezen. De adviezen die me hier worden aangereikt zullen dan mijn grootste val betekenen. Ik ben weinig politiek geengangeerd.

Laten we dit eens afzetten tegen de 4 grootste politieke leiders die we momenteel hebben. Balkenende, Bos, Rutte en Marijnissen. De haren gaan me nu werkelijk in de nek overeind staan. Ik mag deze mensen alle vier niet. Waarom niet? Omdat zij zich laten leiden waarschijnlijk door deze 10 geboden en daardoor beetje bij beetje steeds ongeloofwaardiger. Is dat waar ik graag voor wil staan?

Er zijn ook een aantal namen uit het bedrijfsleven te noemen die het ook minder goed is vergaan. De vraag rijst me dan ook of deze 10 geboden wel werkelijk, op kortere of langere termijn, me daar brengen waar ik misschien het beste zou passen.

Natuurlijk, ik ben oo in bijzonder politik gevoelige omgevingen werkzaam geweest. Dat neem overigens niet weg dat ze een eerlijk en gefundeerde mening minder waardeerde. Het geven van een dergelijke mening geeft alleen maar blijk van een stukje karakter en visie en niet te benauwd zijn die ook te geven. Het is natuurlijk altijd maar de vraag of een bepaald advies zal worden overgenomen.

Ook zo gaat dat in de zakelijke hieriarchie. Een manager die zich volgens deze 10 geboden door een organisatie beweegt zal vroeg of laat of opvallen of door de mand. Maar, het kan zijn dat ik soms ook wel eens te sceptisch kan zijn natuurlijk.

Me dunkt, wil je een carriere doe dan hetgeen waar je goed in bent en mensen zullen het opmerken. Ga geen dingen staan doen die anderen beter kunnen en matige je zelden te vroeg en mening aan. Zaken op het eerste oog zijn zelden het complete plaatje.

RC PM

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
White paper: E-mail Marketing Automation Trends 2022
Wat kun je in 2022 verwachten op het gebied van e‑mail marketing automation? Welke trends en ontwikkelingen ziet Spotler? En welke thema’s moet je dit jaar in de gaten houden om zoveel mogelijk succes te behalen met je organisatie?
Download het white paper
Lees verder
Kies als MT voor duurzame oplossingen; juist in de bouw
De kracht van buitenreclame blijft bestaan
reacties
Traditioneel kerstpakket populairste extra beloning  (1) 
Thuiswerkers klagen het meest over hoofdpijn, stijve nek en vermoeide ogen  (1) 
Bedrijven verwachten tweedeling kantoorwerkers en thuiswerkers (2) 
Laptop veel milieuvriendelijker dan desktop  (1) 
Om veerkrachtiger te zijn, moeten bedrijven zich op snelheid en schaal richten (1) 
25 procent meer omzet verwacht door face-to-face zakendoen (2) 
Agile werken: een fundamentele cultuurverandering (1) 
top10
Wat verandert er straks door de ‘Wet betaald ouderschapsverlof’?
Bedrijven gaan cyberslag aan in 2022
Vijf strategieën om de leertijd van je medewerkers te maximaliseren
Betere balans tussen werk en privé is goed voornemen nummer één
60 procent IT-securityspecialisten vindt ransomware en terrorismedreigingen vergelijkbaar
Duurzaamheidsmanagers hebben een boeiende baan met toekomstperspectief
Grootste uitdaging IT-afdelingen is digitale transformatie en behoud van technisch talent
Werkend Nederland gaat er minimaal op vooruit
Meeste finance afdelingen beschikken slechts over beperkte digitale basis
Global Networking Trends report: NaaS steeds populairder
meer top 10