zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Tien strategieën voor effectieve kantoorpolitiek

13 augustus 2007 - In de keiharde kantoorwereld van tegenwoordig zijn de juiste vaardigheden en genoeg ervaring niet altijd voldoende om hogerop te komen. U moet ook een meester zijn in het beheersen de politieke spelletjes die nu eenmaal gespeeld worden op kantoor.

Doe uw voordeel met deze tien strategische opties:1. Wees sociaal
Zorg dat mensen u mogen en het gevoel hebben dat ze u kennen. Zo wordt u eerder opgemerkt en krijgt u sneller promotie. Als u zich isoleert, keren mensen zich vaak tegen u. 

2. Netwerk
En veel! Zowel binnen uw onderneming als binnen uw branche. U wilt immers zichtbaar zijn en bovendien ter plaatse zijn zodra uw kans zich voordoet. 

3. Richt u zowel naar boven als naar beneden
Kantoorpolitiek is een spelletje dat op alle niveaus gespeeld moet worden. Richt u niet alleen op uw meerderen, maar ook op uw ondergeschikten, kijk zowel voor- als achteruit. Voer een gerichte persoonlijke pr-campagne. 

4. Verlies de controle niet
Weet wat er speelt, overall en altijd, en zorg dat u op iedere ontwikkeling effectief in weet te spelen. 

5. Stel doelen
Op die manier weet u waar u zich meer en minder mee bezig moet houden. Bovendien weet u zo continu wat u uit iedere ontmoeting en bespreking wilt halen. 

6. Wees deel van de oplossing
… niet van het probleem. Zorg dat u in een positief daglicht komt en blijft en niet steeds met problemen geasscocieerd wordt. 

7. Onderhandel
Leer onderhandelen en oefen daar continu in. Iedere gewonnen onderhandeling is een stap dichter naar succes. 

8. Communiceer
Leer effectief communiceren met mensen op ieder niveau binnen de onderneming. Neem de tijd om duidelijk te maken waarom uw doelstellingen ook in hun belang zijn. Spreek de taal van uw doelgroep voor optimaal begrip en resultaat. 

9. Wees u bewust van de verhoudingen
Teken een politieke kaart van uw onderneming. Weet wie er toe doen en wie u hogerop kunnen helpen. Sluit u bij deze personen aan. 

10. Onderhoud relaties
Niet alleen met uw vrienden en bondgenoten, maar houd ook uw ‘vijanden’ en concurrenten goed in de gaten. Slijm waar nodig.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Citrix onderzoek toont verdeeldheid over werken op kantoor
 Werknemer worstelt met lastige IT-beveiligingsprotocollen
 Gefragmenteerde informatie staat optimale customer experience in de weg
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Kantoorrat gaat zich richten op relaties
 Kantoorpolitiek grote bron van stress
 Vriendjespolitiek heeft ook zijn voordelen
 Vijf tips om het politieke machtsspel mee te kunnen spelen
 
 
reacties
 
Rene Civile  |   | 
13-08-2007
 | 
20:09 uur
De rode draad van het artikel, vergeef me als ik dit met enige scepsis neem deze keer, lijkt me dat de manager wordt aangespoord zich anders te gaan voor doen dan hij of zij in het dagelijkse leven is.

Dat betekend dus, wanneer ik werkelijk promotie zou willen maken, iets wat me, gegeven mijn achtergrond als interim manager en ingezet daar waar de nood vaak het hoogst is, erg onwaarschijnlijk voor komt maar soit.

Ik zou me dus zoveel moeten schikken naar wat anderen graag zien/horen van mij om op die wijze bij iedereen goede vriend wordt. Dat zet me erg aan het denken. Is dit wel een juiste draad waaraan ik me wil optrekken in dat geval?

Wat gebeurd er met mij wanneer mij om een 'politiek gevoelige' beslissing wordt gevraagd en ik op dat moment misschien wel tussen twee kwaden moet kiezen. De adviezen die me hier worden aangereikt zullen dan mijn grootste val betekenen. Ik ben weinig politiek geengangeerd.

Laten we dit eens afzetten tegen de 4 grootste politieke leiders die we momenteel hebben. Balkenende, Bos, Rutte en Marijnissen. De haren gaan me nu werkelijk in de nek overeind staan. Ik mag deze mensen alle vier niet. Waarom niet? Omdat zij zich laten leiden waarschijnlijk door deze 10 geboden en daardoor beetje bij beetje steeds ongeloofwaardiger. Is dat waar ik graag voor wil staan?

Er zijn ook een aantal namen uit het bedrijfsleven te noemen die het ook minder goed is vergaan. De vraag rijst me dan ook of deze 10 geboden wel werkelijk, op kortere of langere termijn, me daar brengen waar ik misschien het beste zou passen.

Natuurlijk, ik ben oo in bijzonder politik gevoelige omgevingen werkzaam geweest. Dat neem overigens niet weg dat ze een eerlijk en gefundeerde mening minder waardeerde. Het geven van een dergelijke mening geeft alleen maar blijk van een stukje karakter en visie en niet te benauwd zijn die ook te geven. Het is natuurlijk altijd maar de vraag of een bepaald advies zal worden overgenomen.

Ook zo gaat dat in de zakelijke hieriarchie. Een manager die zich volgens deze 10 geboden door een organisatie beweegt zal vroeg of laat of opvallen of door de mand. Maar, het kan zijn dat ik soms ook wel eens te sceptisch kan zijn natuurlijk.

Me dunkt, wil je een carriere doe dan hetgeen waar je goed in bent en mensen zullen het opmerken. Ga geen dingen staan doen die anderen beter kunnen en matige je zelden te vroeg en mening aan. Zaken op het eerste oog zijn zelden het complete plaatje.

RC PM

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
In welke gevallen moet je aan de slag met een BAV
reacties
Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken (1) 
Drie eenvoudige tips tegen SIM-swapping (1) 
Nederlander bang voor misleidende online reviews (1) 
Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket (1) 
Nederland positieve uitschieter: 62 procent vertrouwt op huidige pensioenstelsel (1) 
Het grote verschil tussen weten en kunnen (1) 
Onderweg naar meer bevlogenheid  (1) 
top10
Sterk gestegen hypotheekrente zorgt voor impasse op woningmarkt
‘Extended reality’ brengt hybride werkers weer naar kantoor
Koffie op kantoor: dit komt er allemaal bij kijken
Risicofactoren voor bedrijfssucces in een wereld na de pandemie
Onderzoek onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web
Kennismigranten buiten EU zijn interessant arbeidspotentieel voor schaarste arbeidsmarkt
Een inclusieve werkplek: vier tips om de volgende stappen te zetten
Een ambitieuze bedrijfscultuur realiseren: 'Succes hangt af van ongeduld'
Diverse organisatie trekt accounting talent aan
Werknemer die moeilijk rondkomt, zoekt naar manieren om extra te werken
meer top 10