zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kantoorrat gaat zich richten op relaties

Creëren van strategische allianties belangrijker dan eigen territorium verdedigen

14 juni 2007 - Om carrière te maken is meer nodig dan zakelijk talent, ook minder aangename talenten – zoals sluwheid, meedogenloosheid en doortraptheid – komen goed van pas. Toch blijkt uit Brits onderzoek van het Chartered Management Institute dat steeds meer managers inzien dat politieke spelletjes ook op een positieve manier ingevuld kunnen worden en je niet perse over lijken hoeft te gaan om de top te bereiken.

Vroeger werden politieke spelletjes met name gespeeld om meer 'territorium' te veroveren, rivalen een hak te zetten en persoonlijk gewin te behalen; tegenwoordig ligt de nadruk meer op het creëren van strategische allianties en onderlinge overeenstemming.

Goede relaties krijgen prioriteit


Britse managers staan steeds afwijzender tegenover ouderwetse politieke spelletjes en steeds positiever tegenover het creëren van partnerschappen, het actief onderhouden van relaties en het ontwikkelen van constructieve politieke vaardigheden. Uit het onderzoek bleek dat minder dan een derde van de ondervraagde managers kantoorpolitiek nog simpelweg beschouwt als het 'verdedigen van het eigen territorium'. Slechts een vijfde vindt dat het draait om 'behalen van persoonlijk gewin'. Daarentegen vindt de meerderheid van de managers dat goede politieke vaardigheden bestaan uit het 'creëren van allianties' (zes van de tien), 'interactie met overheden' (vier van de tien) en het 'overbruggen van verschillen'(vier van de tien). De reden waarom het creëren van partnerschappen zo hoog scoort is het feit dat managers steeds meer onderkennen hoe waardevol externe relaties voor zakelijk succes zijn.

Ruimte voor verbetering
Bijna alle managers (92 procent) noemen 'de invloed van de publieke opinie' de drijvende kracht achter hun relationele inspanningen. Bijna negen van de tien doen het om de 'concurrentie in kaart te brengen' en bijna driekwart om 'handelsovereenkomsten te beïnvloeden'. Ondanks het feit dat ze de waarde van positieve politieke vaardigheden erkennen, is er nog wel ruimte voor verbetering aldus de managers. Slechts 58 procent vindt zichzelf een goed 'politicus', slechts één procent noemt zichzelf een uitblinker op dat gebied.

Externe relaties
63 procent van de Britse managers verwacht dat 'samenwerkingsverbanden' topprioriteit zullen hebben in 2012, gevolgd door de noodzaak 'overheden te beïnvloeden' (53 procent) en 'externe financiering zeker te stellen' (35 procent). Veel managers denken bovendien dat hun huidige interne activiteiten tegen die tijd veel minder prioriteit zullen hebben. Nu strijdt nog 43 procent om interne middelen, maar slechts 34 procent denkt dat dit in 2012 nog steeds het geval zal zijn. Verrassend genoeg is het 'oplossen van interne spanningen' en het 'beïnvloeden van interne partijen' minder belangrijk geworden voor de managers. De directe reden hiervoor lijkt de globalisering waardoor het belang van externe relaties hand over hand toeneemt.

Schade en schande
Uit het onderzoek blijkt verder dat de meerderheid van de managers hun politieke vaardigheden door schade en schande opgedaan hebben. Bijna negen van de tien zeggen dat 'leren van fouten' hun belangrijkste leerschool was en 85 procent dat ze wijs geworden zijn door 'ervaring met crisissen'. Tweederde heeft veel geleerd van het 'kijken naar rolmodellen'.

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 
 
 
reacties
 
mevrouw NMM Mercera  |   | 
26-06-2007
 | 
23:04 uur
Velen hebben hun lesje geleerd, want na zo'n attitude moet je zelf staande proberen te blijven. What comes around goes around. Wat zij in papiaments zeggen: lei di carma!!

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10