zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Interimmanager steeds gewilder

2 augustus 2007 - De vraag naar interimmanagers bereikt recordhoogtes. Dat blijkt uit onderzoek van Russam GMS. De afgelopen twee à drie jaar is de vraag naar tijdelijke beslissingsnemers steeds met acht procent per jaar toegenomen. Dat is vooral te wijten aan een gebrek aan talent in de markt, de overvolle agenda's van de permanente managers en de behoefte aan kennis en ervaring, vooral in snelgroeiende organisaties die gefinancierd worden door durfkapitaal.

Snelheid


De eerste 100 dagen, die pasbenoemde CEO's graag gebruiken om een bedrijf te analyseren alvorens met hun eerste doelstellingen naar buiten te komen, zijn aan interimmanagers niet besteed. Meestal beschikken ze niet eens over drie maanden tijd om de klus te klaren; gemiddeld loopt hun opdracht over 108 dagen. De eerste twee weken zijn cruciaal, aldus interimmanager Geoffrey Dunn. Toch streeft hij er altijd naar om tegen het einde van de eerste week een duidelijk beeld te hebben van wat mogelijk zal zijn en wat niet. 

Eigenschappen
Volgens onderzoek van Boyden Interim Management zijn de belangrijkste eigenschappen van managers naast intellectuele rusteloosheid, veerkracht en intuïtie, het vermogen om snel te leren en zich aan te passen. Onderzoekers vonden volop tegenstellingen in het beroep. "Je ben lid van een team, maar eigenlijk toch ook niet. Je hebt macht, maar je mag ze niet als dusdanig gebruiken, je moet collegiaal zijn, maar eigenlijk ben je een eenzaat," aldus onderzoeker Anton Fishman. Interimleiders moeten ook over genoeg geloof in eigen kunnen beschikken om de klus te klaren, ondanks de moeilijke omstandigheden waarin moet worden gewerkt. Fishman ontdekte nog een karaktertrek: "De meeste onder hen zijn in staat snel bruggen te bouwen, omdat hun ego geen dominante rol meer speelt en ze de zaken makkelijker kunnen loslaten." Omdat interimmanagers vaak overgekwalificeerd zijn voor de taken waarvoor ze worden ingehuurd, zit er ook een belangrijk coaching- en mentoraspect aan hun werk. Het zijn snelle regelaars, maar met een blijvende toegevoegde waarde, aldus Fishman.


Bron: Financiel Times, Expres.be
 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 IT op de werkvloer: vloek of zegen voor de productiviteit?
 Waarom medewerkers meer met de trein zouden moeten reizen
 '(Voor)liefde voor geld belangrijke voorwaarde om bij bank te werken'
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vrouwelijke interim doorbreekt glazen plafond wél
 Geef interim-managers niet teveel ruimte
 De nieuwe interim manager is vrouw
 Tien kenmerken van de ideale interim manager
 
 
reacties
 
bert rechter  |   | 
3-08-2007
 | 
09:16 uur
Dit artikel is mij uit het hart gegrepen. In mijn jongere jaren heb ik regelmatig het vak van manager en interimmanager beoefend. Daarom herken ik de analyse en ben het daar mee eens.
Er blijkt een steeds grotere behoefte te zijn aan interim management in een steeds
''snellere'' wereld. En omdat die wereld steeds sneller wordt is het noodzakelijk snelle acties te ondenemen, en de interim is daar een uitstekend ''middel'' bij.
Echter, het blijkt dat er ook op dit gebied een tekort dreigt te ontstaan, zoals op het hele speelveld van het ''personeelsgebeuren''.
Daarom vanaf deze plek maar weer eens een oproep aan het bedrijfsleven, profit of non profit, om het klaarstaande leger van ''ervaren
managers'' (inderdaad, wat wij ook wel eens senioren noemen) de rol te gaan laten spelen waarvoor zij uitermate geschikt zijn. Het zou niet nodig moeten zijn, maar helaas is het dat wel: ondernemers en diegene die er voor doorgaan, laat u eens objectief voorlichten over de kwaliteiten en mogelijkheden van de 50-plussers,juist zij zijn ruimschoots beschikbaar
voor de interimklussen!!
Met groet, en laat u zich eens voorlichten door ervaringsdeskundigen zoals bijvoorbeeld de 75-jarige ondergetekende.

Bert Rechter, partner Oudstanding b.v.,werving en selectie.
NIEUWLANDT  |   | 
4-08-2007
 | 
15:35 uur
Hallo,


Interessante kommentaren .... Spijtig genoeg wil de Industrie eerder mensen tot en met 45 jaar, een kwestie van kostprijs en om van hun personeel af te raken zonder teveel te betalen ... Volgens mij een volledige foute redenering.

In W-Europe zetten we mensen aan de deur bij een herstrukturering ... en eens de 45+ of 50+ zone bereikt .... ''good luck'' om je te laten aanwerven.
In China en Indie wordt ouderdom en ervaring gegeerd ... en het zijn precies die landen die het op ekonomisch vlak het beste doen. Wanneer trekken wij - en vooral onze politici - de nodige lessen daaruit ? Waarschijnlijk als het te laat is.

Groeten,

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
6 stappen om leads te nurturen met e-mail marketing [white paper]
Je genereert leads met waardevolle content. Hoe zorg je dat deze leads warm worden, warm blijven en wél hot worden zodat de sales afdeling gesprekken kan voeren met beter gekwalificeerde leads? Spotler legt het in dit white paper stapsgewijs uit.
Download het white paper
Lees verder
Meer dan 100 gratis checklists voor ondernemers. Op Brisk Magazine, internetmagazine voor ondernemers.
Personeelstekort in de horeca historisch hoog
Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste webhosting?
Zonnepanelen op kantoor; hoe zit dat financieel?
reacties
Waarom medewerkers meer met de trein zouden moeten reizen (1) 
Zes tips bij het kiezen van je burn-out coach (1) 
HR-professionals verwachten dat functie op de schop gaat (2) 
Evenement organiseren? Vijf onverwachte tips (1) 
'Ongezonde snack op netwerkborrel niet meer van deze tijd' (1) 
Nederland verkiest kerstgeschenk boven traditioneel kerstpakket (4) 
Land Rover Defender (2019) (1) 
top10
HR-professionals verwachten dat functie op de schop gaat
Drie populaire project management apps voor managers
Topmanagers ABN Amro, FrieslandCampina en Johnson & Johnson in finale Young Captain Award
Coaching populairder dan ooit
Bedrijven niet tevreden met eigen innovatieprestaties
In 2030 is een kwart minder inzetbaar door werkgerelateerde stress
Voorkom plasticvervuiling met het businessmodel van de toekomst
Slechts een op de vijf bespreekt probleemschuld met omgeving
Mannen zijn chagrijnig als Max Verstappen uitvalt
Waarom medewerkers meer met de trein zouden moeten reizen
meer top 10