zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Studenten blijven positief

26 juli 2007 - In de afgelopen drie jaar schatten studenten de arbeidsmarkt steeds positiever in. Dit jaar vindt slechts zes procent van de studenten de arbeidsmarkt ongunstig; twintig procent schat de toekomst erg positief in. Toch zijn ze niet overmoedig. Het verwachte startsalaris wordt niet hoger ingeschat en de gewenste secundaire arbeidsvoorwaarden blijven gelijk. Het belangrijkste blijft een uitdagende functie.

Salaris


Een startende WO-er verwacht zo’n 29.700 euro bruto te gaan verdienen op jaarbasis, een HBO-er 25.100 euro. Beide groepen verwachten dat dit in drie jaar stijgt, voor WO-ers naar 40.700 en voor HBO-ers naar 33.500 euro. Vrije tijd is van grote waarde voor de aanstaande sollicitant. Deze vrije tijd wordt echter niet ingevuld met het maken van een grote reis, maar meer met een combinatie van solliciteren, werken en het uitoefenen van hobby’s en vrijwilligerswerk. 

Secundaire arbeidsvoorwaarden
In de top vijf van secundaire arbeidsvoorwaarden neemt het belang van betaald overwerk en extra vakantiedagen toe. Daarnaast staat op vijf ook de tegemoetkoming in de ziektekosten, in de top tien die voor pensioenkosten; deze factoren zijn van invloed op de hoogte van het netto maandsalaris. Wat studenten aantrekt in werkgevers verschilt van jaar tot jaar behoorlijk. Het belang dat studenten hechten aan een uitdagende functie is echter een constante factor; tot op heden wordt dit steeds de belangrijkste ‘pullfactor’ gevonden. De laatste jaren wordt afwisselend werk steeds vaker genoemd als belangrijk aspect, dit jaar op plaats twee. Een goed salaris staat stabiel op drie. Ook bij de keuze van de werkgever valt op dat de balans tussen werk en vrije tijd steeds zwaarder weegt: van plaats zeventien in 2004 naar zeven in 2007. Goede carrièremogelijkheden lijken aan belang af te nemen, getuige de daling van een aantrekkelijk carrièreperspectief van plaats drie naar acht. Ook een internationale carrière spreekt minder tot de verbeelding dan een aantal jaar geleden. Samengevat lijkt de student anno 2007 meer waarde te hechten aan het leven naast het werk dan in 2004.
Dit blijkt uit het Intermediair Ebbinge Imago Onderzoek Studenten.


Bron: HR Praktijk
 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Studenten willen vooral uitdagend vakantiewerk
 Actieve studenten succesvoller in carrière
 Bedrijven recruteren managementtalent via studiebeurzen
 Pas afgestudeerden weer populair
 Hoogopgeleide starter steeds veeleisender
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10