zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vakantiegeld 2023: Netto hoger voor werknemers tot net onder modaal

Netto lager voor hogere inkomens

10 mei 2023 - In mei ontvangen veel werknemers hun vakantiegeld. Dit jaar ontvangen vooral werknemers met loon tot € 3.000 bruto per maand netto iets meer vakantiegeld. Terwijl hogere inkomens daar netto op achteruit gaan. Dat blijkt uit berekeningen van HR- en salarisdienstverlener ADP.

Iemand met een maandloon van € 1.000 bruto ontvangt € 15 netto extra vakantiegeld. Bij € 1.250 bruto per maand wordt er netto € 18 meer gestort. Bij een brutoloon van € 3.000 per maand houdt een werknemer er dit jaar € 259 netto meer aan over.


Een werknemer met een modaal maandsalaris (€ 3.086) ontvangt € 18 netto minder in vergelijking met 2022. Twee keer modaal ontvangt € 39 minder dan in 2022. Drie keer modaal krijgt € 579 netto minder uitgekeerd.
Vakantiegeld is overigens juridisch niet de juiste term. Officieel is vakantiegeld loondoorbetaling tijdens verlof. Maar vakantiebijslag is een extra beloning die de werknemer financieel in staat moet stellen om daadwerkelijk op vakantie te gaan. Vakantiebijslag is dus de officiële benaming van wat in de volksmond wordt aangeduid als vakantiegeld.

Divers beeld
Dik van Leeuwerden, expert op het gebied van wet- en regelgeving bij ADP Nederland, legt uit dat het verrekeningspercentage loonheffingskorting dit jaar voor een divers beeld zorgt. "De heffingskortingen zijn namelijk inkomensafhankelijk", legt Van Leeuwerden uit. "De algemene heffingskorting is maximaal € 3.070. Vanaf een jaarloon van meer dan € 22.660 wordt deze korting afgebouwd met 6,095 procent over het meerdere. Verdien je meer dan € 73.031, dan is de algemene heffingskorting afgebouwd tot nul."
Daarnaast heeft elke werknemer recht op de arbeidskorting. "Bij een jaarloon van € 37.691 bereik je het maximum van € 5.052 aan arbeidskorting", vervolgt Van Leeuwerden. "Verdien je dit jaar meer dan deze € 37.691, dan wordt over het meerdere de arbeidskorting weer afgebouwd met 6,51 procent. Uiteindelijk is bij een jaarloon van meer dan € 115.295 de arbeidskorting geheel afgebouwd tot nul." Het afbouwpercentage voor de arbeidskorting is dit jaar 6,51 procent en dus hoger dan vorig jaar. Dit was toen 5,86 procent.
Het moment waarop een werknemer in de afbouwfase komt, ligt in 2023 bij een hoger inkomen dan in 2022. Meer werknemers profiteren dus van de arbeidskorting. Daarnaast is het inkomen waarbij het recht op arbeidskorting vervalt, hoger dan vorig jaar. "Je moet dit jaar dus langer rekening houden met het verrekeningspercentage van 6,51 procent. Dit komt bovenop het tarief van 49,50 procent. Dat is de reden dat werknemers die drie keer modaal verdienen in 2023 nu minder overhouden van hun vakantiegeld dan in 2022," aldus Van Leeuwerden. 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bijna de helft van de Nederlanders zet vakantiegeld op spaarrekening
 Vi-va-vakantiegeld: vier feiten en fabels
 Vakantiegeld is dit jaar bonus in plaats van vakantiebudget
 Medewerkers eerder bereid tot inleveren extra’s dan uitstel vakantiegeld
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10