zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vi-va-vakantiegeld: vier feiten en fabels

Tijd voor het vakantiegeld!

26 mei 2021 - Het is alweer mei, dé maand van het vakantiegeld. Of blijkt dat voor velen dit jaar toch anders te zijn? Uit onderzoek van Vakbond CNV uitgevoerd door Maurice de Hond blijkt dat 1,7 miljoen werknemers, werkzaam in de horeca, evenementenbranche en reissector, dit jaar geen vakantiegeld krijgen. Maar mag dat eigenlijk wel? En moet het vakantiegeld altijd in mei uitbetaald worden?

Mark Bloem, directeur bij SD Worx Nederland, deelt een aantal van de meest voorkomende feiten en fabels over het vakantiegeld. Dan weet u als werknemer precies waar u recht op hebt – en welke informatie u beter buiten beschouwing kunt laten.Feit: acht procent over het brutoloon
Veruit de meest voorkomende regeling voor berekening van vakantiegeld, is een opbouw van acht procent over het brutoloon voor iedere maand die u werkzaam bent geweest gedurende het ‘vakantiegeld jaar’. U reserveert dus eigenlijk maandelijks een bedrag aan vakantiegeld en deze reservering wordt vervolgens in de maand mei uitbetaald. Vaak wordt de vakantiegeldreservering afgedrukt op de salarisstrook, zodat u door het jaar heen kunt bijhouden wat u al aan vakantiegeld hebt opgebouwd.
Het precieze verloop van het ‘vakantiegeld jaar’ is afhankelijk van de CAO of bedrijfsregeling die voor uw organisatie van toepassing is. Meestal loopt zo’n jaar van juni vorig jaar tot en met mei van het lopende jaar, maar het komt ook voor dat het jaar loopt van januari tot en met december van het lopende jaar. In het laatste geval krijg u dan in mei feitelijk het vakantiegeld zeven maanden vooruitbetaald. 

Fabel: vakantiegeld zomaar uitstellen
Uw werkgever mag de betaling van het vakantiegeld niet zomaar uitstellen. Het is wel mogelijk om schriftelijk een ander moment van uitbetaling af te spreken. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als uw werkgever (tijdelijke) betalingsproblemen heeft, wat voor diverse werkgevers nu het geval is. U dient dus duidelijke afspraken met elkaar te maken over wanneer het vakantiegeld dan wel overgemaakt wordt.
Werkgevers zijn wettelijk verplicht om vakantiegeld uit te betalen en mogen het niet zomaar in uw loon ‘verstoppen’. Mei is alleen niet de enige maand waarin uw werkgever het bedrag mag uitkeren. Het mag bijvoorbeeld ook in de maand juni, of het mag in termijnen uitbetaald worden. Zolang het totale bedrag maar binnen de afgesproken termijn op de rekening staat.

Feit: ook bij ziekte ontvang u vakantiegeld
Het vakantiegeld wordt berekend over brutoloon. Wanneer u in loondienst werkt, betaalt uw werkgever u salaris gewoon door als u ziek bent vanwege de loondoorbetalingsplicht van twee jaar. Ook in dat geval blijf u dus vakantiegeld opbouwen over uw salaris.
Het kan wel zo zijn dat u bij langdurige ziekte bijvoorbeeld maar 70 procent van u brutosalaris krijgt uitbetaald. Daarmee is uw brutosalaris gewijzigd, wat vervolgens effect heeft op het totale bedrag aan vakantiegeld. Dan ontvangt u dus ook alleen over die 70 procent van het salaris vakantiegeld.

Fabel: voor overwerk krijgt u geen vakantiegeld uitbetaald
De hoogte van uw vakantiegeld wordt, zoals gezegd, berekend over het loon dat u hebt verdiend in het afgelopen jaar. Andere betalingen, zoals winstuitkering en eindejaarsuitkering, tellen niet mee voor de berekening vanuw vakantiegeld. Maar wat gebeurt er wanneer u regelmatig overwerkt en die uren ook krijgt uitbetaald?
Sinds 2018 moeten werkgevers voor overwerk ook gemiddeld het minimumloon betalen. Dit betekent dat zij dus vakantiegeld over deze extra uren moet betalen. Het vakantiegeld wordt berekend over de volle waarde van de overuren, en dus ook over de eventuele overwerktoeslag.
"Het vakantiegeld is ieder jaar weer een welkom extraatje op de loonstrook van vele werknemers,," vertelt Bloem. "Werknemers houden hier rekening mee in hun uitgavepatroon. Wanneer het moment van het uitbetalen van vakantiegeld plots lijkt te wijzigen is het belangrijk om te weten wat uw rechten zijn als werknemer."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vakantiegeld is dit jaar bonus in plaats van vakantiebudget
 Medewerkers eerder bereid tot inleveren extra’s dan uitstel vakantiegeld
 Verpleegkundigen kiezen massaal voor zon en strand tijdens vakantie
 Nederlanders gebruiken vakantiegeld niet voor vakantie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10