zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vi-va-vakantiegeld: vier feiten en fabels

Tijd voor het vakantiegeld!

26 mei 2021 - Het is alweer mei, dé maand van het vakantiegeld. Of blijkt dat voor velen dit jaar toch anders te zijn? Uit onderzoek van Vakbond CNV uitgevoerd door Maurice de Hond blijkt dat 1,7 miljoen werknemers, werkzaam in de horeca, evenementenbranche en reissector, dit jaar geen vakantiegeld krijgen. Maar mag dat eigenlijk wel? En moet het vakantiegeld altijd in mei uitbetaald worden?

Mark Bloem, directeur bij SD Worx Nederland, deelt een aantal van de meest voorkomende feiten en fabels over het vakantiegeld. Dan weet u als werknemer precies waar u recht op hebt – en welke informatie u beter buiten beschouwing kunt laten.Feit: acht procent over het brutoloon
Veruit de meest voorkomende regeling voor berekening van vakantiegeld, is een opbouw van acht procent over het brutoloon voor iedere maand die u werkzaam bent geweest gedurende het ‘vakantiegeld jaar’. U reserveert dus eigenlijk maandelijks een bedrag aan vakantiegeld en deze reservering wordt vervolgens in de maand mei uitbetaald. Vaak wordt de vakantiegeldreservering afgedrukt op de salarisstrook, zodat u door het jaar heen kunt bijhouden wat u al aan vakantiegeld hebt opgebouwd.
Het precieze verloop van het ‘vakantiegeld jaar’ is afhankelijk van de CAO of bedrijfsregeling die voor uw organisatie van toepassing is. Meestal loopt zo’n jaar van juni vorig jaar tot en met mei van het lopende jaar, maar het komt ook voor dat het jaar loopt van januari tot en met december van het lopende jaar. In het laatste geval krijg u dan in mei feitelijk het vakantiegeld zeven maanden vooruitbetaald. 

Fabel: vakantiegeld zomaar uitstellen
Uw werkgever mag de betaling van het vakantiegeld niet zomaar uitstellen. Het is wel mogelijk om schriftelijk een ander moment van uitbetaling af te spreken. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als uw werkgever (tijdelijke) betalingsproblemen heeft, wat voor diverse werkgevers nu het geval is. U dient dus duidelijke afspraken met elkaar te maken over wanneer het vakantiegeld dan wel overgemaakt wordt.
Werkgevers zijn wettelijk verplicht om vakantiegeld uit te betalen en mogen het niet zomaar in uw loon ‘verstoppen’. Mei is alleen niet de enige maand waarin uw werkgever het bedrag mag uitkeren. Het mag bijvoorbeeld ook in de maand juni, of het mag in termijnen uitbetaald worden. Zolang het totale bedrag maar binnen de afgesproken termijn op de rekening staat.

Feit: ook bij ziekte ontvang u vakantiegeld
Het vakantiegeld wordt berekend over brutoloon. Wanneer u in loondienst werkt, betaalt uw werkgever u salaris gewoon door als u ziek bent vanwege de loondoorbetalingsplicht van twee jaar. Ook in dat geval blijf u dus vakantiegeld opbouwen over uw salaris.
Het kan wel zo zijn dat u bij langdurige ziekte bijvoorbeeld maar 70 procent van u brutosalaris krijgt uitbetaald. Daarmee is uw brutosalaris gewijzigd, wat vervolgens effect heeft op het totale bedrag aan vakantiegeld. Dan ontvangt u dus ook alleen over die 70 procent van het salaris vakantiegeld.

Fabel: voor overwerk krijgt u geen vakantiegeld uitbetaald
De hoogte van uw vakantiegeld wordt, zoals gezegd, berekend over het loon dat u hebt verdiend in het afgelopen jaar. Andere betalingen, zoals winstuitkering en eindejaarsuitkering, tellen niet mee voor de berekening vanuw vakantiegeld. Maar wat gebeurt er wanneer u regelmatig overwerkt en die uren ook krijgt uitbetaald?
Sinds 2018 moeten werkgevers voor overwerk ook gemiddeld het minimumloon betalen. Dit betekent dat zij dus vakantiegeld over deze extra uren moet betalen. Het vakantiegeld wordt berekend over de volle waarde van de overuren, en dus ook over de eventuele overwerktoeslag.
"Het vakantiegeld is ieder jaar weer een welkom extraatje op de loonstrook van vele werknemers,," vertelt Bloem. "Werknemers houden hier rekening mee in hun uitgavepatroon. Wanneer het moment van het uitbetalen van vakantiegeld plots lijkt te wijzigen is het belangrijk om te weten wat uw rechten zijn als werknemer."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Mening medewerkers te weinig gevraagd bij ontwikkeling zakelijke apps
 Internationale ondernemingen zien cybercriminaliteit en het lekken van informatie door werknemers als de grootste risico’s
 70 procent Europese organisaties zet al AI in
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vakantiegeld is dit jaar bonus in plaats van vakantiebudget
 Medewerkers eerder bereid tot inleveren extra’s dan uitstel vakantiegeld
 Verpleegkundigen kiezen massaal voor zon en strand tijdens vakantie
 Nederlanders gebruiken vakantiegeld niet voor vakantie
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
De Nieuwsbrief Checklist: 49 punten voor een zorgeloze verzending
Bij het versturen van een nieuwsbrief kan veel fout gaan. Fouten maken is menselijk, maar natuurlijk maak je ze liever niet. Om fouten te voorkomen, heeft Spotler een allesomvattend document met 49 checkpoints gemaakt. Superhandig!
Download de gratis checklist
Lees verder
Dit is waarom de beveiliging van jouw domein zo belangrijk is
Het managen van jouw onderneming aan de hand van een sterk netwerk doe je zo
Een bedrijf kopen of verkopen, wat zijn de haken en ogen?
reacties
Saaie baan slecht voor het hart (1) 
HR-professional heeft hekel aan digitale sollicitatiegesprekken (2) 
Hervormingsplan voor woningmarkt goed ontvangen door makelaars (1) 
Logisch dat we zo vaak onlogisch denken (1) 
Hoogwaardige audio-oplossingen bepalend voor welzijn, efficiëntie en professionele uitstraling van hybride werkers (1) 
Vijf AI-lessen die COVID-19 ons leerde (1) 
Pandemie heeft grote impact op werkmotivatie jongeren  (1) 
top10
Futurizen. Het nieuwe werkwoord voor managers
HR-professional heeft hekel aan digitale sollicitatiegesprekken
Bedrijven tonen sterke weerstand tegen technologische transformatie
Kwart thuiswerkers zoekt andere baan bij terugkeer naar kantoor
Zieke medewerker bleef werken om financiële redenen
Managers worstelen 2,5 keer vaker met disrupties dan C-level
Crisiscommunicatie in een steeds complexere wereld
NBBU: SER-akkoord leent zich voor voortzetten gesprekken uitzend-cao
Cloud-native architectuur vereist andere applicatiebeveiliging
De gevaren van het lekken van persoonlijke gegevens en wat u ertegen kunt doen
meer top 10