zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vakantiegeld is dit jaar bonus in plaats van vakantiebudget

Eén op de tien Nederlanders geeft vakantiegeld al uit voordat het binnen is

10 mei 2021 - Twee op de vijf (39 procent) Nederlanders beschouwt vakantiegeld dit jaar als een bonus in plaats van vakantiebudget. Het is opvallend dat deze zienswijze vooral gedeeld wordt door mensen zonder kinderen (29 procent) en minder door mensen met kinderen (negen procent). Dit blijkt uit onderzoek vanVisma | Raet onder 1.088 Nederlandse medewerkers in loondienst.

Tegelijkertijd heeft bijna één op de tien Nederlanders zijn vakantiegeld vaak al uitgegeven, voordat hij het überhaupt ontvangen heeft.


 
Vakantiegeld besteden aan verbouwing of reis op een later moment
Als het vakantiegeld niet wordt gebruikt voor een vakantie, waar wordt het dan aan besteed? Uit het onderzoek blijkt dat ruim een kwart (28 procent) van de Nederlanders zijn vakantiegeld dit jaar gebruikt voor verbouwingen in of aan het huis. Daarnaast zet ruim een kwart (27 procent) zijn vakantiegeld opzij om na corona een grote, lange reis te maken. Bovendien zijn maar liefst twee op de tien (21 procent) Nederlanders van plan een grote aankoop te doen, omdat zij niet naar het buitenland op vakantie kunnen. Desondanks wordt het vakantiegeld niet alleen gebruikt voor leuke dingen. Zo gebruikt bijna vijftien procent van de ondervraagden zijn vakantiegeld om schulden af te lossen.
Joke van der Velpen, kennismanager Wet- & Regelgeving bij Visma | Raet: "Vaak keren werkgevers in de kalendermaand mei het vakantiegeld uit. Vakantiegeld is in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat medewerkers zonder financiële zorgen hun rust kunnen nemen en daarna weer uitgerust aan het werk kunnen. Het is in de wet vast gelegd dat een werknemer recht heeft op minimaal acht procent vakantiegeld over het loon. Dat recht kan niet worden uitgesloten door de werkgever, ook niet wanneer deze door bijvoorbeeld corona minder omzet kent. Wel kan in overleg en met akkoord van de werknemer het betaalmoment van het vakantiegeld worden uitgesteld. Het is in dat geval voor zowel werknemer als werkgever belangrijk hier schriftelijke afspraken over te maken."
 
Vakantieplannen 2021
Toch stelt niet iedereen zijn vakantie uit. Dit blijkt uit de populariteit van vakanties in eigen land: 46 procent van de ondervraagden geeft aan zijn vakantiegeld te besteden aan een vakantie binnen Nederland. Opmerkelijk is dat voor de coronacrisis meer dan de helft (56 procent) van de Nederlanders hun vakantiegeld wel uitgaven aan vakanties. De oorzaak van deze afname ligt mogelijk in het feit dat mensen niet naar het buitenland op vakantie kunnen.
 

 
 Doorsturen   2 reacties  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Medewerkers eerder bereid tot inleveren extra’s dan uitstel vakantiegeld
 Nederlanders gebruiken vakantiegeld niet voor vakantie
 Vier feiten en fabels over vakantiegeld
 Vakantiegeld bewuster besteed bij jaarlijkse uitbetaling
 
 
reacties
 
Fietslease  |   | 
11-05-2021
 | 
17:10 uur
Zeker geen slechte zaak. Het vakantiegeld kan aangewend worden voor andere zaken, je kunt het bijvoorbeeld investeren in een elektrische fiets.
Voordelig Slapen  |   | 
10-05-2021
 | 
20:49 uur
Ik denk dat voor een behoorlijke groep het vakantiegeld ook voor wat extra reservers moet zorgen. Verwacht dat mensen ook wel minder grote uitgaves zullen doen en wat meer gaan nadenken over uitgaven. Anderzijds is ook een grote groep echt ook toe aan vakantie. Wellicht dat morgen goed nieuws brengt (buitenlandse vakanties weer mogelijk) en dat toch veel mensen besluiten alsnog het vakantiegeld in te zetten waarvoor het van origine voor was bedoeld.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10