zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vier op de tien personen gehunt in het eerste kwartaal

Steeds meer vaste contracten. Aandeel van uitzend- en andere flexcontracten neemt af.

5 april 2023 - De arbeidsmarkt blijft ook in het eerste kwartaal van 2023 alle records breken, blijkt uit de cijfers van Intelligence Group. Vier op tien (39,7 procent) personen binnen de Nederlandse beroepsbevolking is het afgelopen kwartaal minimaal één keer benaderd om van werkgever te veranderen. Dat is nog nooit zo hoog geweest. Deze zogeheten sourcingsdruk is een sterke indicator van krapte en schaarste.

Andere records die in het eerste kwartaal van 2023 werden gebroken ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022 (jaar op jaar vergelijking) zijn een verdere daling van het aantal actieve baanzoekers. Dit aantal ligt nu op exact één miljoen personen. De grote vraag naar personeel in combinatie met het ‘inactieve’ aanbod - relatief weinig mensen zijn actief op zoek naar (ander) werk) – maakt dat werkgevers massaal mensen benaderen om bij hen te komen solliciteren/werken. Dat verklaart de toename van de sourcingsdruk.


 Ook het aantal baanwisselingen is zeer hoog met 1,84 miljoen personen die in de laatste twaalf maanden ander/nieuw werk vonden. Een stijging van 111.000 ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022. Van gebrek aan dynamiek en beweging op de arbeidsmarkt is geen sprake.
 
Meer vaste contracten en minder uitzend- en overige flexcontracten
Werkgevers zijn steeds vaker bereid om nieuwe werknemers direct een vast contract te geven. In het eerste kwartaal van 2023 kreeg ruim 43 procent van de baanvinders een vast contract. De laatste zeven jaar is er duidelijk sprake van een stijgende trend, afgezien van een lichte teruggang tijdens de coronapandemie. Het aandeel tijdelijke contracten (vooral jaarcontracten) is min of meer stabiel over de tijd. De toename van het aantal vaste contracten gaat gepaard met een afname van het aantal uitzend- en overige flexcontracten. Dat aandeel is inmiddels gedaald tot iets onder de twaalf procent: bijna een halvering ten opzichte van de 22 procent zeven jaar geleden. De arbeidsmarkt voor werkgevers is overigens niet minder flexibel geworden. Tegenover de toename van het aantal vaste contracten onder werknemers staat namelijk een sterke groei van het aantal zzp’ers. In de afgelopen zeven jaar is het aantal zzp’ers met bijna 300 duizend gestegen tot ruim 1,2 miljoen. Hun aandeel binnen de totale werkzame beroepsbevolking is toegenomen van 11,2 procent naar 12,7 procent. Daar komt bij dat uitzenden weliswaar daalt, maar detacheren flink in de lift zit. Een groot deel van de werknemers van detacheerders is weliswaar in vaste dienst, maar hun werkzaamheden worden gezien als flex door werkgevers.

 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Baanontevredenheid belangrijkste reden om werkgever te verlaten in de zorg
 Nog nooit zoveel mensen gehunt en van baan gewisseld als in Q2-2022
 Een derde van de Nederlanders wordt jaarlijks gehunt
 Headhunter verliest van sociaal netwerk
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10