zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Baanontevredenheid belangrijkste reden om werkgever te verlaten in de zorg

Recruitment in de zorg professionaliseert

15 november 2022 - Voor 40 procent van zorgprofessionals is de belangrijkste reden om van zorg-werkgever te veranderen de ‘ontevredenheid in de baan’, gevolgd door ‘het toe zijn aan een nieuwe uitdaging’ (24 procent) en op de derde plek omdat mensen gehunt zijn (negen procent). De ontevredenheid als beweegmotief is in 2022 net zo hoog als in 2021. Daarbij worden zorgprofessionals actief benaderd om ergens anders te werken.

In 2021 werd 60 procent nooit benaderd, in 2022 is dat nog maar 56 procent. Bijna drie op de tien  personen worden minimaal één keer per kwartaal benaderd. Dit blijkt uit de eerste analyses van Intelligence Group op de arbeidsmarktdata van vele honderden zorgprofessionals in Nederland die in de eerste drie kwartalen van 2022 zijn geïnterviewd door Intelligence Group en waarvan de voorlopige resultaten 7 november werden gepresenteerd in het arbeidsmarkt zorg webinar. Het geactualiseerde rapport wordt in mei 2023 verwacht.Recruitment professionaliseert
Zorgprofessionals zijn vaak niet en zeker niet actief op zoek naar een baan. Meer dan de helft (55 procent) staat niet open om van werkgever te veranderen. Een handje vol (zeven procent) zoekt actief naar een nieuwe baan, terwijl twaalf  procent daadwerkelijk van baan is veranderd in 2022 (cijfers tot en met Q3-2022). Daarmee is de dynamiek vergelijkbaar met voorgaande jaren onder zorgprofessionals. Opvallend is wel dat bekenden en het eigen netwerk (referral in recruitmentjargon) belangrijker zijn geworden (van twaalf procent naar zeventien  procent gegroeid als baanvindkanaal), na de vacaturesites die nog steeds voor de actieve baanzoeker het belangrijkste zoekkanaal zijn. "Waar ‘de zorg’ jarenlang achterliep als het ging om de inrichting van haar recruitmentproces, zien we dat hier nu een belangrijke inhaalslag wordt gemaakt. Heilige huisjes zoals de inzet van recruiters, een RPO, een referralstrategie, het actief benaderen van mensen en de inzet van social media zijn gemeengoed zo kunnen zorgorganisaties beter concurreren op de arbeidsmarkt," aldus Frank Roders, directeur van Compagnon.

Ontevredenheid blijft
Een belangrijkste stap in de ‘war for talent’ is een professioneel recruitmentapparaat en daarin maakt de zorg hoopvolle stappen. Maar als tegelijkertijd de interne mobiliteit laag blijft (maar acht procent van de zorgprofessionals heeft in 2022 een nieuwe rol binnen de eigen organisatie gekregen, vergelijkbaar met 2021) en 40 procent vertrekt vanwege ontevredenheid (en dat is ook vergelijkbaar met 2021) dan wordt de ‘war for talent’ vooral binnen zorgorganisaties verloren. Naast het ontbreken van inspirerend of goed management en leiderschap, zijn typische beweegmotieven van zorgprofessionals op de arbeidsmarkt: parttime werken/werktijden, het uitblijven van een vast contract, de werkdruk en de werksfeer.
"Met een verontrustend hoog ziekteverzuim, de vergrijzing, verdere flexibilisering en de aanhoudende ontevredenheid in de vorige baan als vertrekreden onder zorgprofessionals zouden de alarmbellen steeds luider moeten klinken om de interne organisatie en kwaliteit van management en bestuur op orde te brengen. De toenemende krapte en werkdruk onder zorgprofessionals gaat ook in de zorg steeds meer leiden tot langere wachttijden, uitval van zorg en te voorkomen overlijdens," aldus Geert-Jan Waasdorp, CEO Intelligence Group.


 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Kwart Nederlanders wil liever ander werk
 Geld besparen op dataprotectie kan zorgen voor vervelende verrassingen
 Jongeren hebben meer behoefte aan digitalisering op de werkplek
 

Gerelateerde nieuwsitems

 In deze tijd van ontslagen en ontevredenheid: tips om teamleden te behouden
 Twee derde Nederlanders dik tevreden met baas
 Pandemie eist zware tol van werkende vrouwen
 40 procent van de jonge werknemers staat al met één been buiten
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Waar sta jij voor als leider?
Wat heb je als leider van vandaag en morgen nodig om jouw doelen te behalen? Het antwoord op deze en andere vragen, vind je in het boek ‘Leiderschap in Beeld’ door hoogleraar Jan de Vuijst. TIAS deelt de eerste 4 hoofdstukken in een gratis e-book.
Lees verder
reacties
Een nieuwe taal leren, maar dan anders (1) 
Wat is er nodig voor échte duurzame en sociale impact? (1) 
De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
Data-savvy organisaties zijn winstgevender, veerkrachtiger en innovatiever (1) 
Hoe laat ik anderen zelf nadenken? (1) 
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (4) 
top10
Een op de drie Nederlanders met hoog inkomen kan door geldgebrek rekening niet betalen
Organisaties investeren meer in DEI-initiatieven,
Zorgverzekeraar roept bestuurders op om vijf procent werktijd te besteden aan welzijn medewerkers
Organisaties willen SD-WAN, maar laten kansen liggen
Kwart Nederlanders wil liever ander werk
HR-professionals staan niet achter huidige wet- en regelgeving
Bedrijven moeten medewerkers meer vrijheid geven om hun eigen productieve werkomgeving te creëren
Marketingmanagers horen na te denken over online nichestrategieën
Acht stappen om een toxische werkomgeving te voorkomen
Top-drie leiderschapstips voor het winnen van het WK voetbal
meer top 10