zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

83 procent van alle CIO’s moet dit jaar meer met minder doen

2023 is een uitdagend jaar voor de CIO

16 maart 2023 - SoftwareOne maakt de resultaten bekend van zijn onderzoek CIO Pulse: 2023 budgets & priorities. Voor dit onderzoek werden 600 CIO’s en IT-besluitvormers gevraagd naar de manier waarop de huidige economie van invloed is op hun prioriteiten op IT-gebied. Het bleek dat 93 procent van alle CIO’s verwacht dat ze in 2023 over een groter IT-budget kunnen beschikken.

 


Desondanks voelt 83 procent van hen de druk om hun budget zo effectief mogelijk te besteden. De primaire focus ligt daarbij op het indammen van cloudgerelateerde kosten en terugdringen van de toenemende hoeveelheid overconsumptie. 72 procent van alle CIO’s gaf toe dat ze door deze extra kosten achterliepen met hun digitale transformatie. Dit is met name zorgwekkend omdat er van 92 procent van alle CIO’s wordt verwacht dat ze initiatieven voor digitale transformatie ontplooien. Het management wil dat die dit jaar als omzetgenerator gaan dienen.
 
Haastige overstap
38 procent van de respondenten zei dat het voortwoekeren van de overconsumptie voornamelijk te wijten is aan de haastige overstap naar de cloud tijdens de coronacrisis. 31 procent liet na om hun workloads in aanloop naar het migratieproces te optimaliseren. Nog eens 38 procent zei dat hun organisatie zich had verkeken op de kosten voor het inrichten van cloudomgevingen, met forse budgetoverschrijdingen als gevolg. Veel organisaties beschikken ook nog steeds over diverse legacy IT-systemen op locatie. 51 procent van alle CIO’s zegt dat de complexiteit van deze legacy IT-oplossingen tot hun drie belangrijkste uitdagingen behoort.
 
Onzekere situatie
Daniel Perrier director services & innovation bij SoftwareOne: "Bedrijven worstelen met de onzekere economische situatie. Dit maakt het enorm lastig om grote IT-transformaties te plannen. Organisaties moeten echter naar de cloud overstappen en hun legacy applicaties moderniseren om concurrerend te kunnen blijven. We merken dat er een sterke behoefte bestaat aan een combinatie van innovatie en optimalisatie. Onze klanten vragen om stapsgewijze transformatie-initiatieven in plaats van grootscheepse migratieprojecten, want daar valt moeilijk goedkeuring voor te krijgen als de budgetten onder druk staan."
Dit is terug te zien in de onderzoeksresultaten. 45 procent van alle CIO’s zegt dat meer transparantie en grip op de kosten hen zouden helpen om meer waarde te putten uit hun investeringen in de cloud. Daarmee zouden ze ook meer draagvlak bij het management krijgen. 80 procent is van plan om hun investeringen in FinOps op te voeren om dit te bewerkstelligen. 39 procent zegt gebruik te zullen maken van cloud-native tools voor het terugdringen van de licentiekosten. Ondanks de druk op het budget wil 82 procent van de respondenten meer aan de modernisering van applicaties uitgeven. Daarnaast blijft cybersecurity een belangrijke prioriteit: 92 procent voert de investeringen daarin op.
 
Uitdagend jaar
Dan Ortman, global pratice lead FinOps bij SoftwareOne: "2024 zal een uitdagend jaar worden voor bedrijven. De verbeterde flexibiliteit die cloud computing te bieden heeft zal hen in staat stellen om effectiever te reageren op onverwachte marktontwikkelingen. De inzet van de FinOps-methodologie  zal hen niet alleen helpen met het stroomlijnen van hun uitgaven, maar ook voorzien in de processen, verantwoording en transparantie die nodig zijn om maximale waarde uit hun investeringen in de cloud te putten. Na het migreren van legacy IT-oplossingen en moderniseren van cloudomgevingen kunnen alle kostenbesparingen worden herinvesteerd in innovatieve projecten. Hierdoor is de  IT-afdeling in staat om meer met minder te doen."

 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 CIO-onderzoek onthult urgentie om monitoring en beveiliging te convergeren
 Europese finance- en IT-leiders onthullen pad naar digitale financiële transformatie
 CIO heeft moeite om explosieve datagroei van alle cloudservices te managen
 CIO worstelt met versnelling digitale transformatie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10