zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

WA-premie stijgt met bijna tien procent: autobezitters ruim 65 euro duurder uit

Inflatie grootste oorzaak, vooral bestaande klanten betalen meer

14 maart 2023 - De autopremies stijgen ook dit jaar fors. Voor een all-risk en WA beperkt cascoverzekering betaal je gemiddeld zo’n vijf procent (YOY) meer in vergelijking met een jaar geleden. De gemiddelde stijging van de premies is vooral bij een WA-verzekering het grootst, namelijk bijna tien procent (YOY), zo blijkt uit jaarlijks onderzoek* van vergelijkingssite Autoverzekering.nl.

Een consument die jaarlijks 663 euro betaalde voor een beperkt cascoverzekering betaalt dit jaar gemiddeld 728 euro, dat is ruim 65 euro meer in vergelijking met 2022.  De grootste oorzaak ligt volgens Jerry Poel, autoverzekering expert bij Autoverzekering.nl, bij de toegenomen inflatie: "De inflatie raakt iedereen. Vorig jaar stegen de autopremies, met name de beperkt cascoverzekeringen, al behoorlijk, dus het lag in de lijn der verwachtingen dat deze stijging dit jaar verder door zou zetten. De hogere premies zijn ook een direct gevolg van de torenhoge energieprijzen. Autoherstelbedrijven gebruiken bij (lak)schade vaak droogcabines om de lak van auto’s sneller te laten drogen. Dit kost veel energie. Daarnaast hebben andere toenemende kosten, zoals duurdere auto-onderdelen en hogere personeelskosten, ook invloed op de premieprijzen."   WA-verzekering al jaren verlieslatend 
Het onderzoek van Autoverzekering.nl, waarbij de vergelijkingssite al zes jaar op rij de gemiddelde maandelijkse premies voor WA-, WA beperkt casco- en all-risk-verzekeringen in kaart brengt, toont opnieuw aan dat de autopremies al jaren (licht)stijgen. Zo gaat de gemiddelde premie van WA beperkt cascoverzekeringen al sinds 2019 omhoog, terwijl de premies van WA- en all-risk-verzekeringen juist daalde of gelijk bleven. Maar inmiddels ontkomen ook deze dekkingen, met name door de inflatie, niet aan een forse premiestijging.
"WA-verzekeringen zijn al jaren verlieslatend voor autoverzekeraars, omdat ze minder opleveren dan het bedrag dat jaarlijks wordt uitgekeerd aan klanten. Nu alles door de inflatie duurder wordt, is het logisch dat deze premies nu het snelst stijgen, omdat verzekeraars er anders (meer) verlies op draaien," legt Poel uit. Hij verwacht dat dat de autopremies dit jaar verder stijgen. "Al is het natuurlijk niet zo dat de premies harder stijgen dan de inflatie. We zien dat veel verzekeraars op elkaar wachten met het verhogen van de premies, omdat zij zichzelf niet uit de markt willen prijzen."
 
Autobezitters moeten kritisch blijven, vooral huidige klanten duurder uit
Vooral autobezitters die nooit eerder van autoverzekeraar zijn overgestapt moeten dit jaar kritisch naar hun huidige autoverzekering kijken. "We zien en horen nu dat voornamelijk bestaande klanten de klos zijn met forse premieverhogingen tot wel 30 procent. Autoverzekeraars verhogen ieder jaar ook hun premies voor bestaande klanten, dus zij betalen na het eerste jaar dus vaak meer. Het is goed mogelijk dat deze autobezitters bij een andere verzekeraar voor dezelfde dekking goedkoper uit zijn," aldus Poel. 
Voor alle type dekkingen en de bijbehorende premies is het overigens zinvol voor autobezitters om ieder jaar hun autoverzekering opnieuw te vergelijken. Poel zegt: "Hierbij is het niet alleen belangrijk om te kijken of de dekking nog aansluit bij de huidige situatie, maar ook om de premies bij andere autoverzekeraars te bekijken. Zeker met de huidige stijgingen bij alle dekkingen loont het om scherp te blijven. Zo kun je tot wel €265 besparen op je autoverzekering."
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Merendeel niet tevreden over salaris
 Een op de vijf Nederlanders blijft vaker thuis door inflatie
 Slechts acht procent van de organisaties is voorbereid op cyberdreigingen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Niets verdeelt mannen en vrouwen zo als de auto. Maar hoe zit het echt?
 Nederlander bekijkt afgesloten verzekeringen zelden
 Vier op de tien Nederlanders nog nooit overgestapt van autoverzekeraar
 Premie WA beperkt casco-verzekering stijgt ondanks daling schadelasten
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Waar moet je op letten bij het aanschaffen van beveiligingscamera’s voor jouw bedrijf?
Waar kun je elektrische raamdecoratie kopen?
Tips bij elektrische raambekleding kopen
reacties
Werknemers zijn enthousiast over het gebruik van generatieve AI op werkplek  (1) 
84 procent Nederlanders ontvangt oplichtingsberichten op smartphone (1) 
Hoe geef ik leiding aan vaste medewerkers voor de toekomst? (1) 
Mentale gezondheid weinig onderwerp van gesprek op werkvloer  (1) 
Prijs Audi Q4 E-Tron Sportback: minder hoofdruimte, meer geld (1) 
Deze vijf AI-trends gaan ons leven de komende jaren veranderen (1) 
Gemaksdiensten op kantoor populairder in crisistijd (1) 
top10
Geavanceerde technieken zorgen voor drastische toename van phishing
IT’er vindt opkomende technologieën vaak moeilijk te begrijpen
AI VS AI: De beste manier om de moderne cybercrimineel tegen te gaan
IT-beslisser verkiest low-code boven high-code applicatieontwikkeling
Bijna alle mkb-bedrijven zien negatieve impact van kostencrisis op bedrijfscultuur
Drie nieuwe tactieken die cybercriminelen gebruiken bij phishing-aanvallen
Tegen de haren instrijken
Oplopend ziekteverzuim door tekort aan bedrijfsartsen is op te vangen
Werknemers zijn enthousiast over het gebruik van generatieve AI op werkplek
Werkend Nederland print minimaal vanwege ontbossingszorgen
meer top 10