zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Artificial Intelligence gaat zorgen voor verdwijnen van banen in de IT

IT-professionals zien Intelligent Automation als oplossing voor personeelstekort

28 februari 2023 - Een kwart van de IT-professionals verwacht dat Artificial Intelligence (AI) ervoor gaat zorgen dat banen in de IT-sector gaan verdwijnen. Eén op de vijf (negentien procent) vreest hiervoor door de komst van Intelligent Automation. Dat blijkt uit onderzoek van NTT DATA onder 500 IT-professionals. Toch ziet men beide technologieën ook als oplossing voor de huidige personeelstekorten.

Bijna een derde van de IT-professionals (28 procent) geeft namelijk aan dat Intelligent Automation ervoor zorgt dat zijn organisatie hier beter mee kan omgaan. Ook AI (twintig procent) draagt hier een steentje aan bij.


 
Blijvend populair of eendagsvlieg?
In het verleden is gebleken dat niet alle nieuwe technologieën blijvend populair zijn. Momenteel is de meeste hoop op zakelijk vlak volgens IT-professionals gevestigd op AI (30 procent). Intelligent Automation (achttien procent) wordt daarna als meest veelbelovende technologie gezien. XR (bestaande uit VR en AR) wordt gezien als het minst veelbelovend (22 procent) op zakelijk gebied.
Ondanks de positieve blik op AI wat betreft zijn kansen, wordt er nog niet veel geld aan uitgegeven. Ruim een derde van de organisaties (37 procent) geeft minder dan tien procent van het IT-budget uit aan AI. Slechts een kleine groep (negen procent) geeft hier meer dan twintig procent aan uit. Verrassend genoeg gaat het grootste gedeelte van het IT-budget naar blockchain, wat door slechts negen procent van de IT-professionals als meest veelbelovende technologie wordt gezien. Het grootste percentage organisaties (dertien procent) besteden hier namelijk meer dan twintig procent van het IT-budget aan.
 
Ook veelbelovend voor ons privéleven
Deze nieuwe technologieën kunnen niet alleen op zakelijk vlak, maar ook in ons privéleven gebruikt worden. Ondanks de zakelijke populariteit van AI, geeft slechts elf procent aan dat zij voor AI de meeste potentie voor ons privéleven zien. Een kwart van de IT-professionals vindt Internet of Things op dit vlak het meest veelbelovend, gevolgd door 5G (achttien procent). Op zakelijk vlak scoort 5G minder hoog: slechts zeven procent vindt de technologie veelbelovend voor hun werk.
Aart-Jan Schouten, Telecom Lead Benelux at NTT DATA: "Wij mensen zijn gewoontedieren. We houden ons vast aan dat wat we kennen en nieuwe dingen vinden we in eerste instantie maar niets. Toch is het belangrijk dat je met jouw organisatie gaat onderzoeken welke nieuwe opkomende technologieën er allemaal zijn. Waar kun je ze voor gebruiken? En (hoe) kunnen ze jouw business verder helpen? Denk maar eens terug aan de tijd dat het internet nieuw was. Deze technologie is nu niet meer weg te denken uit ons leven en heeft ons heel veel opgeleverd. Wees dus niet bang voor de gevaren van nieuwe technologieën, maar kijk juist naar de kansen die ze te bieden hebben, bijvoorbeeld in de krappe arbeidsmarkt. Daarnaast creëren ze mogelijkheden in huidige banen, omdat gemakkelijke taken geautomatiseerd worden en IT-professionals de werkzaamheden verrichten waarmee zij het verschil kunnen maken. Technologie gaat ons juist helpen, ook op de arbeidsmarkt, en we hoeven niet bang te zijn dat de mens niet meer nodig is in de toekomst."
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Artificial intelligence onmisbaar in steeds dreigender cybersecurity-landschap
 AI in stroomversnelling: dit zijn de trends voor 2023
 2022 wordt het jaar van multimodale Artificial Intelligence
 Rol uw AI-strategie met succes uit
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10