zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Artificial intelligence onmisbaar in steeds dreigender cybersecurity-landschap

AI als sleutelonderdeel van Zero Trust

27 februari 2023 - De combinatie van een toenemende hoeveelheid aan cyberdreigingen en een steeds nijpender tekort aan cybersecurity-talent, dwingt bedrijven om te kijken naar nieuwe manieren om hun cybersecurity te verbeteren. Het NCSC (Nationaal Cyber Security Centrum) bevestigde kort geleden nog dat bedrijven steeds vaker te maken krijgen met cybersecurity-incidenten.

Nationaal adviesorgaan CSR (Cyber Security Raad) benoemde daarbij het tekort aan cybersecurity-professionals als een ontwikkeling waaruit nu al extra cybersecurity-risico's dreigen te ontstaan. Bedrijven moeten nu kijken naar oplossingen die onnodige taken van menselijke medewerkers uit handen neemt en de capaciteit en schaalbaarheid hebben om grote hoeveelheden data te verwerken.


Artificial Intelligence (AI) wordt door velen gezien als de oplossing voor dit vraagstuk. Hoewel 66 procent van CIO’s wereldwijd aangeeft dat zij meer zullen investeren in cyber- en informatiebeveiliging in 2023, zegt maar 32 procent dat zij ook meer zullen investeren in AI. Dus waarom zou je als bedrijf nu al moeten investeren in AI en hoe helpt het je om je cybersecurity te verbeteren tegen zo laag mogelijke kosten? 
 
1. Focus op de kritieke beveiligingslekken
Tegenwoordig hebben bedrijven te maken met duizenden dreigingsmeldingen die dagelijks binnnenkomen. Van alle meldingen die binnenkomen, kan AI snel en effectief een selectie maken van meldingen waar actie voor moet worden genomen. Hierdoor hoeven medewerkers minder tijd te besteden aan het analyseren van het totaal aantal meldingen en kunnen zij focussen op de meldingen waar menselijke handelingen voor nodig zijn.
Dit scheelt in kosten - je hebt minder mensen nodig om dezelfde hoeveelheid data te verwerken - maar tegelijk maakt het ook het werk van de cybersecurity-professional minder repetitief. Die kan zich namelijk bezighouden met taken die niet geautomatiseerd kunnen worden.
Ook bij het proactief zoeken naar dreigingen (threat hunting) kan AI menselijke werknemers ontlasten door op hoge snelheid grote hoeveelheden data te analyseren op mogelijke dreigingen. Ook dit geeft de cybersecurity-professional weer meer ruimte om zich te richten op kritieke beveiligingslekken. Ze hoeven niet meer actief op zoek hoeft naar mogelijke dreigingen, maar kunnen hun tijd en aandacht richten op acute kwetsbaarheden waar direct op gehandeld moet worden.
 
2. AI als sleutelonderdeel van Zero Trust
‘Zero Trust’ betekent in het kort dat je op het gebied van cybersecurity niets overlaat aan vertrouwen maar op alle mogelijke incidenten zo goed mogelijk bent voorbereid. Daarbij is het van belang dat je overzicht hebt over verschillende applicaties en welke toegangen hiervoor verleend worden. AI speelt daarin een sleutelrol: niet alleen om snel veranderende applicaties in realtime te kunnen herkennen, maar ook om te kunnen bepalen welke toegangen wel of niet moeten worden verleend aan welk persoon.
 
3. Snelle detectie en beveiliging van kwetsbare apparaten
AI kan een belangrijke rol spelen in het verminderen van de kosten en tijd die horen bij het beveiligen van het steeds groter aantal apparaten dat is aangesloten op bedrijfsnetwerken. Zo kan AI realtime detecteren of apparaten doen wat ze moeten doen en deze ook direct ontkoppelen van het bedrijfsnetwerk als afwijkend gedrag wordt gedetecteerd. Zo geef je jouw bedrijf de mogelijkheid om nieuwe applicaties te omarmen op een veilige en snelle manier.
 
4. Hackers voorblijven
Hoewel nog lang niet elke hacker AI gebruikt, is het wel de verwachting dat dit in de toekomst steeds vaker zal gebeuren. Als je dus zelf geen AI gebruikt in je cybersecurity-strategie, loop je al snel achter. Met ontwikkelingen als Chat GPT en Dall-E2, krijgen cybercriminelen een steeds groter arsenaal aan toegankelijke, geavanceerde technologieën. Om een effectieve cybersecurity-strategie te realiseren, is het daarom nog belangrijker om te investeren in een AI-oplossing.
 
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 2022 wordt het jaar van multimodale Artificial Intelligence
 Coderen net zo belangrijk als leren lezen of schrijven
 Hoe AI-gedreven voorspellingen bedrijven en de toekomst van werk transformeren
 In vijf stappen naar succesvolle AI- en ML-projecten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10