zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Private leaserijders kiezen massaal voor elektrische auto

Duurzame mobiliteit steeds vaker top of mind

21 februari 2023 - De elektrische auto wint flink aan populariteit bij leaserijders. Vooral bij private lease is sprake van een enorme omslag. Het aantal private leaserijders dat een elektrische auto bestelt nam toe van elf procent in 2021 naar maar liefst 41 procent in 2022. Zo blijkt uit een data-analyse over 2022 van Athlon Nederland.

"Dat is echt een flinke groei! Zo’n verschil hebben we nog niet eerder gezien, maar het is wel te verklaren," reageert commercieel directeur Niels van den Hoogen van Athlon Nederland. "We zijn ons met z’n allen steeds meer bewust van de impact van mobiliteit op het milieu. Duurzame mobiliteit is een ontzettend belangrijk thema. Steeds meer mensen willen een eigen bijdrage leveren aan de reductie van CO₂-uitstoot door over te stappen van een brandstofauto naar een elektrische auto."


 
Fiscaal vriendelijk
"Een elektrische auto heeft misschien een hogere aanschafprijs, maar daarom is lease juist een goede oplossing. Dan hoef je je hier niet druk om te maken," aldus Van den Hoogen. "Je betaalt een vast bedrag per maand en daar zitten kosten voor onderhoud, belastingen en afschrijvingen bij inbegrepen. Daarnaast kan je als particulier ook nog gebruik maken van de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP), waarmee je maandbedrag nog lager uitkomt. Alles bij elkaar een slimme keuze om voor een elektrische auto te gaan."
 
Steeds meer aanbod elektrische auto’s
Dan is er het groeiende aanbod van elektrische auto’s, met steeds meer keuze binnen verschillende prijsklassen. Steeds meer automerken gaan voor volledig elektrisch. De komst van nieuwe modellen, zoals die van de Chinese merken Nio, Xpeng en BYD, helpen mee in de transitie. Van den Hoogen: "De verwachting is dat de groei van het assortiment aan merken en modellen zeker zal blijven groeien. Waarbij wij uiteraard per model en merk aan de hand van onze ervaringen en visie een keuze maken. Wij verwachten dat er de komende periode meer modellen worden toegevoegd".
 
De top drie meest gekozen elektrische private leaseauto’s bij Athlon in 2022:
 
 • Kia EV6
 • Mercedes-Benz EQB
 • Volvo XC40 Recharge
 •  
  Groei elektrische zakelijk leaseauto’s
  Ook op de zakelijke leasemarkt is sprake van een groeiende vraag naar elektrisch. Athlon ziet het aandeel elektrische personenauto’s en elektrische bestelwagens ook in haar zakelijke klantvloot nog steeds groeien. Dit gaat nog verder oplopen, want op dit moment is de helft van de bestelde auto’s elektrisch.

  De meest gekozen elektrische zakelijke personenleaseauto’s bij Athlon in 2022:
   
 • Polestar 2
 • Peugeot e-208
 • Volvo XC40 Recharge
 •  
  "De groei bij zakelijke lease zit met name bij onze corporate bedrijven en groot-MKB," aldus Van den Hoogen. "De kleinere MKB-bedrijven en ZZP’ers blijven nog achter in het bestellen van elektrische auto’s. Wij denken zelf dat bij hen duurzaamheid nog niet dermate op de voorgrond staat, maar verwachten hierin wel spoedig een toename."
   
   

   
   Doorsturen   Reageer  

   

  Laatste nieuws

   Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
   Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
   Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
   

  Gerelateerde nieuwsitems

   Welke batterij-opties zijn er voor elektrische bedrijfswagens en trucks?
   In 2023 drukt de elektrische auto-economie het ‘gas’pedaal in
   Nederlanders kiezen steeds vaker voor duurzaam vervoer
   
   
  reacties
   
  Er zijn nog geen reacties.

  REAGEREN

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
  Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
  reacties
  Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
  ‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
  Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
  Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
  Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
  Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
  Mind your data (1) 
  top10