zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

'Aanwezigheid bij cursus voldoende voor diploma'

Een derde van organisaties heeft ‘vinkjescultuur’: papiertje belangrijker dan daadwerkelijke kennis en vaardigheden

31 januari 2023 - Bijna de helft (48 procent) van de medewerkers met een cruciaal beroep heeft het gevoel dat fysieke of online aanwezigheid bij een cursus voldoende is om een certificaat of diploma te krijgen. Een certificaat of diploma staat dus niet gelijk aan bekwaamheid. Dit blijkt uit onderzoek van Drillster onder ruim 1.000 medewerkers met een cruciaal beroep. Denk hierbij aan beroepen in sectoren als de zorg, het onderwijs of het openbaar vervoer. 

Een derde (33 procent) van de medewerkers met een cruciaal beroep geeft toe dat er binnen hun organisatie een ‘vinkjescultuur’ heerst. Oftewel: een situatie waarin organisaties processen en beleid controleren aan de hand van een checklist. Als medewerkers beschikken over de juiste certificeringen en diploma’s, zorgt dat voor vinkjes op de checklist. Dit blijkt echter niet garant te staan voor het juiste kennisniveau. Wanneer er cursussen worden gevolgd, zijn deze volgens medewerkers namelijk lang niet altijd nuttig. Ruim een derde (36 procent) geeft aan dat zij maar weinig opsteken van online cursussen die ze volgen. Een cursusdag op locatie scoort beter, daar geeft slechts dertien procent aan er weinig van op te steken.


Marco van Sterkenburg, CEO bij Drillster: "Wanneer medewerkers een training of cursus volgen, is het cruciaal dat belangrijke kennis en skills geborgd worden. Als werkgever wil je dat jouw teams continu over de juiste, up-to-date-kennis en vaardigheden beschikken. Doordat bij veel trainingen fysieke of online aanwezigheid al voldoende blijkt, hebben diploma’s en certificaten in de praktijk weinig waarde. Het is schokkend dat er genoegen wordt genomen met ‘slechts’ het papiertje, want daarmee is iemand bevoegd, maar niet perse bekwaam. Zeker in cruciale sectoren kunnen de gevolgen hiervan zeer schadelijk zijn. Een continue leeroplossing die te allen tijde inzicht biedt in kennisniveaus, in plaats van sporadisch nagaan of iedereen over de juiste kennis beschikt, is dan effectiever. Ook als dat een online leeroplossing betreft."
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Helaas geen STAP-budget gekregen. Wat nu?
 Promotie: Het succesvol meten van individuele leeropbrengsten in MOOCs
 Vrouwen met voltijdbaan scholen zich vaker bij dan mannen
 Dankzij lockdown beseft werkend NL het belang van altijd blijven leren
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10