zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Drie HR-tips om werknemers gemotiveerd de winterdagen door te krijgen

Hoe krijg je je mensen gemotiveerd de winter door?

27 januari 2023 - Blue Monday is net achter de rug, maar dat betekent niet dat het gevaar van de winterblues geweken is. Het is nog altijd vroeg donker en laat licht, waardoor de kans op een winterdip bij werknemers nog steeds aanwezig is. Onderzoek wijst uit dat bijna negen procent van de Nederlandse bevolking last heeft van de zogenoemde winterdip – dat is ongeveer een op de tien. De noodzaak om goed voor jouw werknemers te zorgen in de wintertijd is dus groot.

Maar hoe krijg je jouw werknemers gemotiveerd de resterende winterdagen door? Carolien Wesseling, HR Director Manutan Benelux & Germany, geeft antwoord.


 
 1.   Wees flexibel met de werkdaginvulling
Wesseling: "Stel je als manager of leidinggevende flexibel op wat betreft werktijden en -locaties van werknemers. Deze flexibiliteit kan voor jouw werknemers betekenen dat de spits wordt vermeden of dat ze zelf mogen bepalen wanneer ze thuiswerken. Het is daarbij wel essentieel om goede afspraken te maken over de werkdagindeling, bijvoorbeeld het bereikbaar zijn in de ‘core hours’ tussen 10.00 en 16.00. Het blijkt dat medewerkers productiever zijn en de ‘work-life balance’ wordt vergroot wanneer er meer vrijheid is voor de invulling van de werkdag."
 
2.   Stimuleer beweging
Wesseling: "De seizoensafhankelijke dip kan ervoor zorgen dat mensen liever niet de deur uit gaan. Voldoende beweging en zonlicht zijn juist belangrijk om geen winterdip te krijgen of – wanneer medewerkers er al een hebben – eruit te komen. Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse werknemers ongeveer 10,3 uur per dag zitten, dat is het meeste van heel Europa. Geef jouw medewerkers daarom de ruimte om tijdens de pauze een rondje te lopen, voor of na de werkdag te sporten of een keer lopend te vergaderen. Bewegen verhoogt de bloedsomloop, waardoor er meer bloed naar de hersenen gaat. Door te bewegen activeer je dus de hersenen."
 
3.   Geef complimenten en vier succes
Wesseling: "Het geven van complimenten tijdens de werkdag is iets wat de motivatie van werknemers een flinke boost geeft. Een onverwachts complimentje kan net het lichtpuntje zijn dat jouw werknemer nodig hebben. Een goede balans tussen hard werken en ontspanning geeft ruimte om successen te vieren. Het vieren van successen zorgt voor een gevoel van saamhorigheid en versterkt het werkgeluk, goed voor de teambuilding dus!"
 
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zo doorstaat u mentaal de koude wintermaanden
 Piek in sollicitaties na vakantieperiode
 Leergieriger door coronacrisis: vooral vrouwen en jongeren gemotiveerd om te leren
 Gemotiveerde werknemers? Speel de transparantie-kaart
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10