zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

De top drie tech-trends volgens Alibaba

Chinees techbedrijf deelt belangrijkste ontwikkelingen op basis van wereldwijd onderzoek

24 januari 2023 - Alibaba DAMO Academy ("DAMO") deelt de belangrijkste tech-trends waar vrijwel iedere branche mee te maken zal krijgen. De top drie ontwikkelingen zijn generatieve AI, dual-engine decision intelligence en cloud-native security.

De trends zijn samengesteld op basis van analyse van openbare publicaties en octrooiaanvragen van de afgelopen drie jaar, in combinatie met interviews met bijna 100 wetenschappers, ondernemers en ingenieurs over de hele wereld. Deze technologische top tech-trends zullen in 2023 naar verwachting tot versnelde doorbraken leiden en een positieve economische én maatschappelijke impact hebben op alle vitale industrieën.Trend 1: Generatieve AI
Generatieve AI genereert nieuwe content op basis van een gegeven verzameling tekst-, beeld- of audiobestanden. Zeker dankzij populaire tools zoals ChatGPT is generatieve AI inmiddels zeer populair en zal naar verwachting dan ook steeds groter worden. Het groeiende aantal toepassingen van generatieve AI zal de digitale contentproductie transformeren. Geholpen door toekomstige technologische vooruitgang en kostenbesparingen zal generatieve AI volgens DAMO een inclusieve technologie worden die de verscheidenheid, creativiteit en efficiëntie van contentcreatie aanzienlijk kan verbeteren.

Trend 2: Dual-engine decision intelligence
Traditionele besluitvorming is aangedreven door operationeel onderzoek. Dual-engine decision intelligence voegt daar een tweede ‘motor’ aan toe: machine learning. Deze combinatie maakt dynamisch en real-time bedrijfsmiddelenbeheer mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan realtime distributie van elektriciteit, optimalisatie van de doorvoer in havens, toewijzing van standplaatsen op luchthavens en verbeteringen in productieprocessen. Op soortgelijke wijze kan deze technologie ook bedrijven helpen hun operationele efficiëntie te verbeteren.

Trend 3: Cloud-native security
Naar alle verwachting blijft cloud computing en security een sleutelrol spelen in de digitale transformatie van bedrijven. Aangezien securitytechnologieën en cloud computing steeds vaker (moeten) worden geïntegreerd, focussen securitydiensten meer en meer op cloud-native, platformgerichte en intelligente oplossingen. DAMO verwacht dat cloud-native security de komende drie tot vijf jaar veelzijdiger, preciezer en dynamischer zal worden, wat het geschikter maakt voor multi-cloudarchitecturen en hybride omgevingen.
"In 2023 zal technologische ontwikkeling co-design van software en hardware stimuleren, samen met de integratie van computer- en communicatietechnologieën. Verdere digitale transformatie zal de uitrol van AI bevorderen en publiek-private samenwerking stimuleren op het gebied van securitytechnologie en -beheer," aldus Jeff Zhang, hoofd van Alibaba DAMO Academy.
Andere trends die DAMO ziet, zijn voorgetrainde multimodale funderingsmodellen, chiplets, in-memory processing, hardware/software-geïntegreerde cloud computing-architectuur, ‘predictable fabric’ op basis van edge-cloud synergie, computationele beeldvorming en grootschalige digital twins van stedelijke gebieden.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Noem het (ro)botje bij de naam
 Nederlandse bedrijven wereldwijd koploper in internationaal werven van tech-personeel
 Bedrijven blijven in 2023 investeren in technologie, ondanks zorgen over wereldeconomie
 Vijf technologie- en datatrends voor 2023
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10