zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Netwerkbeheer beweegt zich naar de cloud

Wat zijn de status quo, uitdagingen en verwachte investeringen voor netwerkbeheer?

15 december 2022 - Onderzoek van techconsult in opdracht van LANCOM Systems toont aan dat netwerkbeheer zich duidelijk in de richting van de cloud ontwikkelt. 21 procent van de ondervraagde IT-managers in DACH en Benelux vertrouwt momenteel al op een pure cloudoplossing voor netwerkbeheer. 85 procent is van plan de komende vier jaar over te stappen.

De reden hiervoor is dat zij schaalbare, cloud-native technologieën willen gebruiken om flexibel te kunnen reageren op veranderende netwerkvereisten. Meer dan de helft van de respondenten ziet netwerkbeveiliging en een gebrek aan specialisten als de grootste uitdagingen.


Wat is de huidige stand van zaken op het gebied van netwerkbeheer? Voor welke uitdagingen staan bedrijven? Wat zijn de voordelen van netwerkbeheer vanuit de cloud? Deze en andere vragen zijn beantwoord in het "Modern Network Management"-onderzoek, uitgevoerd door techconsult in opdracht van LANCOM Systems. Hiervoor zijn in DACH en de Benelux IT-specialisten van 200 bedrijven met 150 tot 2.500 werknemers ondervraagd.

Driekwart van bedrijven maakt al gebruik van de cloud
Ruim één op de vijf bedrijven (21 procent) gebruikt al een pure cloudoplossing voor het beheer van zijn netwerkinfrastructuur. Meer dan de helft (52 procent) gebruikt een hybride systeem van cloud en on-premise oplossingen, en ongeveer een kwart (27 procent) kiest momenteel nog steeds voor een puur on-premise model.

Netwerkbeveiliging is grootste uitdaging
Meer dan de helft van de respondenten (52 procent) ziet netwerkbeveiliging als de belangrijkste uitdaging. Daarnaast beoordeelt 46 procent de investeringen van hun eigen bedrijf in moderne netwerkbeveiligingsoplossingen als laag of onvoldoende. Een ander aspect waar bedrijven zich zorgen over maken is het gebrek aan IT-specialisten. Voor meer dan de helft (51 procent) is het gebrek aan gekwalificeerd IT-personeel voor netwerkbeheer een belangrijk obstakel. De derde belangrijke uitdaging die door IT-managers wordt aangehaald, zijn netwerkstoringen die optreden tijdens het oplossen van problemen. Tijdens het oplossen van problemen is het netwerk vaak niet volledig operationeel en kwetsbaar voor beveiligingsproblemen. Ongeveer een derde van de respondenten (32 procent) zegt regelmatig last te hebben van langdurige uitval. Bijna evenveel mensen noemen een gebrek aan netwerkautomatisering (31 procent) en onvoldoende netwerktransparantie (27 procent) als belemmeringen.

85 procent is van plan over te stappen naar de cloud
Hoe willen bedrijven deze complexe problemen aanpakken? Een duidelijke meerderheid (85 procent) van degenen die nu nog gebruik maken van hybride en on-premise oplossingen, is van plan om binnen de komende vier jaar over te stappen op cloud-native netwerkbeheer. Slechts tien procent wil vasthouden aan een on-premise oplossing. Als redenen hiervoor worden een gebrek aan vertrouwen, zorgen over compliance en angst voor toegang door derden genoemd.

Cloud scoort op het gebied van veiligheid, kosten en flexibiliteit
Daarentegen ziet de helft van de respondenten (50 procent) databeveiliging en -integriteit juist als de grootste voordelen van cloudoplossingen. In combinatie met beveiligingsdashboards, inbraakdetectie en -preventie en firewalls als Secure Web Gateways ontstaat zo een holistische oplossing voor netwerk- en databeveiliging. Als bedrijven bovendien voor een Europese provider kiezen, vermijden ze onnodige risico's met betrekking tot databescherming, compliance en toegang door derden.
38 procent van de respondenten verwacht ook dat er minder onderhoud, service en support nodig is, omdat deze taken grotendeels worden geautomatiseerd als het netwerkbeheer vanuit de cloud wordt uitgevoerd. Dit kost niet alleen minder tijd en moeite, maar levert ook financiële besparingen op. Bijna de helft van de bedrijven (48 procent) hoopt op aanzienlijke kostenbesparingen door voor een cloudoplossing te kiezen.
Daarnaast scoort de cloud punten op het gebied van flexibiliteit en schaalbaarheid. Apparaat configuraties kunnen snel en individueel worden aangepast en nieuwe locaties kunnen met een paar muisklikken op het bedrijfsnetwerk worden aangesloten. Ruim één op de drie bedrijven (37 procent) ziet dit als een belangrijk voordeel van netwerkbeheeroplossingen vanuit de cloud.
Ralf Koenzen, oprichter en CEO van LANCOM Systems, ziet ook dat de cloud de toekomst heeft: "Netwerken zijn de afgelopen jaren ingrijpend veranderd. Er komen steeds meer apparaten en data-intensieve applicaties bij die altijd en overal beschikbaar moeten zijn. Dit stelt ook hogere eisen aan de infrastructuur. Betrouwbare bescherming, transparantie en automatisering zijn essentieel om deze complexiteit beheersbaar te maken. Cloudgebaseerd netwerkbeheer kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Een wetenschappelijke benadering voor verbetering van de klantervaring
 Organisaties kiezen steeds vaker voor meerdere clouds om omzet uit data te genereren
 40 procent van het topmanagement noemt SASE een revolutie in netwerkbeveiliging
 CIO heeft moeite om explosieve datagroei van alle cloudservices te managen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10