zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Verhoogd risico op burn-out bij werknemers in essentiële sectoren

Risico op burn-out neemt overal toe

13 december 2022 - In essentiële sectoren zoals transport, gezondheidszorg en overheid is het afgelopen jaar het risico op burn-outs verder toegenomen. Dat blijkt uit het rapport Addressing Burnout Risk in 2022 van Workday, gebaseerd op resultaten uit het Workday Peakon Employee Voice-onderzoek. Met name de transportindustrie heeft het moeilijk: het aantal organisaties met een verhoogd risico op burn-out steeg met zestien procent. 

Het rapport toont hoe het burn-out risico zich sinds 2021 heeft ontwikkeld in tien sectoren en specifieke geografische regio’s. Dit wordt gemeten op basis van een analyse van geanonimiseerde enquêtedata van 1,5 miljoen werknemers bij meer dan 600 bedrijven wereldwijd. Het risico op een burn-out wordt beoordeeld aan de hand van scores met betrekking tot verbondenheid, energieniveaus en voldoening, en vervolgens gecategoriseerd als hoger, gemiddeld of lager risico.Burn-out risico per geografische regio
Wereldwijd zijn verschillen te zien tussen de onderzochte regio's. In zes gevallen nam het verhoogde risico op een burn-out toe of bleef gelijk, en in vier gevallen was er sprake van verbetering.
Zo zagen Franse bedrijven het risico op een burn-out onder werknemers afnemen: het percentage organisaties met een verhoogd burn-out risico daalde met zeven procent ten opzichte van vorig jaar. Organisaties met een hoofdkantoor in de UK kennen momenteel juist het hoogste percentage van organisaties met een verhoogd burn-out risico (41 procent), een stijging van vier procent ten opzichte van vorig jaar.
Andere landen met een toename van het verhoogd risico op burn-out zijn Noorwegen (twintig procent), waar het percentage met negen  procent toenam, en Denemarken (elf procent), dat het laagste niveau van verhoogd risico op burn-out kent, maar wel een stijging zag van drie procent. Bedrijven in Duitsland zagen daarentegen het aantal organisaties met een verhoogd burn-out risico met vijftien procent dalen tot 26 procent.

Burn-out risico per bedrijfstak
De meeste onderzochte sectoren in 2022 hadden een groter of gelijk gebleven verhoogd burn-out risico ten opzichte van 2021. Sectoren die in de frontlinie van de pandemie opereerden, zoals de transportsector, zagen de sterkste toename met een stijging van zestien procent op jaarbasis. Gevolgd door de overheid, die een stijging van tien procent zag in het aantal bedrijven met een verhoogd burn-out risico. Bedrijven in de gezondheidszorg noteerden een stijging van vier  procent.
Het probleem van burn-out bij werknemers komt steeds vaker voor, maar er zijn belangrijke maatregelen die werkgevers kunnen nemen om het risico te beperken. Bijvoorbeeld het cultiveren van een cultuur die gericht is op meer compassie en het aanmoedigen van leidinggevenden om problemen op te lossen door een open dialoog te stimuleren. Ook kunnen organisaties medewerkers het gevoel geven aan een gezamenlijk doel te werken, door de bedrijfsstrategie duidelijk te verwoorden en te laten zien hoe nieuwe ideeën. 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zorgverzekeraar roept bestuurders op om vijf procent werktijd te besteden aan welzijn medewerkers
 Betrokkenheid medewerkers nog onder druk door nasleep pandemie
 Herstel economie staat haaks op welzijn werknemer
 Vier tips om mentale weerbaarheid op werkvloer te vergroten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10