zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vijf tips voor werknemers om overmatig stress te voorkomen

Harvard onderzoek: overmatig stress verhoogt risico op long covid

9 december 2022 - Wie veel last heeft van overmatige stress, heeft 50 procent meer risico om long covid te ontwikkelen na een coronavirusinfectie. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Harvard. Ellen Botman, psycholoog en CEO van Happy® Brain Clinics, noemt het belangrijker dan ooit om overmatig stress te voorkomen. Daarom deelt ze vijf tips hoe werknemers stress kunnen voorkomen. 

Botman: "Stress hoort bij het leven. Wie bijvoorbeeld een presentatie moet geven, ervaart tijdelijke stress. Dat helpt ons om te presteren, want bij kortdurende stress worden hormonen uitgescheiden die ervoor zorgen dat het lichaam voldoende energiebronnen beschikbaar heeft om adequaat op een onmiddellijke ‘dreiging’ te reageren. Langdurige stress is echter schadelijk en zorgt voor een groter risico op depressies en angsten."


In een recent onderzoek van Harvard University blijkt er nu ook een verband tussen stress en het niet-volledig herstellen van corona. Wie in aanloop naar een covid-infectie last had van psychische problemen, heeft een groter risico op long covid. Bij long covid houden covid-symptomen langer dan een maand aan. Covid-symptomen zijn vermoeidheid, hersenmist, kortademigheid, verlies van smaak en geur, slaapproblemen, angst en/of depressie. Soms blijven deze symptomen vele maanden of zelfs langer aanhouden.
 
Tips voor werknemers om overmatig stress tegengaan
Aangezien het covid-virus nog steeds niet is verdwenen, en omdat volgens de onderzoekers het verminderen van stress bijdraagt aan het herstel van long covid, is het volgens Botman belangrijker dan ooit om overmatig stress tegen te gaan. De eindejaarperiode is volgens haar daarbij een periode die gekenmerkt wordt door meer stress. "De werkdruk voor de kerstvakantie ligt vrij hoog, de dagen worden korter en de feestdagen zijn ook niet compleet stress-vrij. Meer uitval is in deze periode dan ook niet ongewoon." Botman heeft daarom een aantal praktische tips om stress tegen te gaan, die makkelijk in de dagelijkse routine zijn in te passen.
 
1: Zorg dat je voldoende beweegt
Beweeg dagelijks twintig minuten, dat is goed voor lijf én hersenen. Maak bijvoorbeeld een wandeling. En besef dat boodschappen doen ook bewegen is.
 
2: Ga offline
Koop een wekker en leg de telefoon buiten de slaapkamer, want dat zorgt ervoor dat je niet overprikkeld raakt en echt kan uitrusten.
 
3: Maak lol
Of je nu iets meemaakt of alleen maar inbeeldt, je lichaam reageert hetzelfde. Lees een boek, kijk een film of duik in een andere wereld met een VR-bril. Kies wel iets uit waar je blij van wordt, dus geen horror- of oorlogsfilm, want dan bereik je het tegenovergestelde van wat je beoogt.
 
4: Mediteer regelmatig
Mediteren is niet alleen goed tegen angst en stress. Het vergroot ook de creativiteit, compassie en het welbevinden. Ben je niet gewend om te mediteren? Begin met drie minuten per dag, en bouw dat langzaam uit naar tien minuten per dag.
 
5: Oefen dankbaarheid
Schrijf elke dag drie dingen op waar je die dag dankbaar voor bent, bij voorkeur met de hand. Dat vermindert de fysieke en mentale symptomen van stress, helpt bij de verwerking van stress en is goed voor de verbinding met andere mensen.
 
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Zorgverzekeraar roept bestuurders op om vijf procent werktijd te besteden aan welzijn medewerkers
 Bijna twee op de drie werknemers hebben last van werkstress
 Vier tips om mentale weerbaarheid op werkvloer te vergroten
 Stress de norm: 89 procent ervaart stressklachten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10