zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

HR-professionals staan niet achter huidige wet- en regelgeving

80 procent wil recht op onbereikbaar zijn buiten kantoortijden wettelijk vastleggen

30 november 2022 - HR-professionals zijn het met veel wetten en regels binnen hun vakgebied niet eens. Neem bijvoorbeeld het feit dat Nederlanders niet het recht hebben om buiten kantoortijden onbereikbaar te zijn. Tachtig procent van de HR-professionals zou dit recht wel graag in de wet terug zien komen. Daarnaast vindt bijna driekwart (74 procent) dat loongerelateerde uitkeringen elk jaar mee zouden moeten stijgen met het minimumloon, en niet alleen in 2023.

Dit komt naar voren uit de Wet- en Regelupdate van Visma | YouServe waarin ruim 1.000 Nederlandse HR-professionals naar hun mening over actuele HR-gerelateerde vraagstukken is gevraagd.


Verder blijkt uit het onderzoek dat 72 procent van mening is dat de kilometervergoeding dit jaar direct onbelast verhoogd had moeten worden, en niet pas vanaf 2023. Ook vindt 69 procent dat het wettelijk verplicht zou moeten zijn voor bedrijven om een vertrouwenspersoon te hebben.
 
HR-professional niet up-to-date
Naast het feit dat HR-professionals vaak niet achter wet- en regelgeving binnen hun vakgebied staan, blijkt ook uit het onderzoek dat veel van de actuele HR-regelingen überhaupt niet bekend zijn onder HR-professionals. Zo dacht 85 procent dat het hierboven genoemde recht om buiten kantoortijden onbereikbaar te zijn, wel in onze wet staat beschreven. Ook dacht 68 procent dat de loongerelateerde uitkeringen elk jaar meestijgen met het minimumloon. HR-professionals hadden daarnaast een ander beeld van de vertrouwenspersoon regeling. Zeventig procent dacht dat dit verplicht was. Gelukkig wist wel bijna een meerderheid te vertellen dat de belastingvrije kilometerheffing naar 0,21 cent gaat.
"Het is bijzonder om te zien dat er een ‘mismatch’ is tussen de HR-professional en het toepassen van de wetten en regels die er gelden," zegt Simon Kornblum, director bij Visma | YouServe. De wet- en regelgeving op het gebied van HR en payroll wordt steeds complexer en steeds meer iets waar HR-afdelingen in ontzorgd willen worden. Wij zien dan ook dat onze klanten de uitvoering van deze zaken steeds vaker uitbesteden. Op deze manier heeft HR meer tijd voor de meest belangrijke kerntaken, waaronder het werken aan voldoende aanwas van nieuw talent en employee development programma’s."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 HR kan voortrekkersrol spelen bij activeren collega's voor diversiteits- en inclusiebeleid
 Kennis HR-professionals over actuele wet- en regelgeving zwaar onvoldoende
 HR-beslisser is overtuigd van meerwaarde mobiele applicatie voor HR-processen
 23 procent HR-professionals: personeelszaken geen strategisch vraagstuk binnen organisatie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10