zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Betrokkenheid bij ESG en DEI daalt, maar stijgt op gebied van aantrekken van talent

Focus op het aantrekken van talent gestegen

23 november 2022 - De Worldcom Confidence Index (WCI) laat tussen april en september 2022 significante veranderingen zien in de betrokkenheid van zakelijke leiders bij de tien onderwerpen die wereldwijd de meeste aandacht hebben. De onderwerpen waarbij de betrokkenheid het sterkst is gedaald, zijn ESG (Environmental, Social and Governance, -28 procent), klanttevredenheid (-21 procent) en DEI (Diversity, Equity and Inclusion, -achttien procent).

Deze tendens zou door bijvoorbeeld investeerders en consumenten als problematisch kunnen worden opgevat, aangezien ESG en DEI steeds belangrijkere worden in de 'license to operate' van ondernemingen. Dit blijkt onder andere uit een artikel van McKinsey, dat aangeeft dat consumenten tegenwoordig hoge eisen stellen op het gebied van duurzaamheid en kwaliteit van werk bij bedrijven. Ook investeerders blijken volgens datzelfde artikel gevoelig hiervoor: in de VS betreft al ongeveer een kwart van het beheerde vermogen, ter waarde van ongeveer $ 12 biljoen, beleggingen met een ESG-rating.


 
Betrokkenheid bij AI omhoog
Een van de twee onderwerpen die in dezelfde periode de grootste toename kende in betrokkenheid is AI (Artificial Intelligence). Dankzij de stijging in het aantal zakelijke leiders dat zich met AI bezighield, kende dit onderwerp de op één na grootste stijging sinds april, en bezet het hiermee de vierde plek in de WCI Top 10. Dit lijkt erop te duiden dat zakelijke leiders op zoek zijn naar oplossingen om de wereldwijde recessie het hoofd te bieden.
 
Focus op het aantrekken van talent gestegen
De andere belangrijke verandering sinds april is het aantal zakelijke leiders dat zich richt op het aantrekken van talent. De betrokkenheid op dit onderwerp steeg met 8 procent, de grootste toename van alle onderwerpen in de top tien. De belangstelling voor het behouden van talent daalde in dezelfde periode met zeventien procent. Hoewel het behouden van talent met plek #3 in de WCI top tien nog steeds belangrijk is, geeft deze beweging aan dat zakelijke leiders steeds meer zoeken naar nieuwe vaardigheden als reactie op de economische veranderingen. 
Serge Beckers, EMEA-voorzitter van The Worldcom Public Relations Group: "De jongste gegevens van de WCI voor april tot en met september laten bovendien zien hoe belangrijk het is om de relatie tussen verschillende onderwerpen in de gaten te houden. Zo wordt het bijvoorbeeld steeds duidelijker dat je alleen getalenteerde medewerkers kunt aantrekken als je een geloofwaardige en actieve houding hebt ten aanzien van diversiteit en duurzaamheid."
 
Nederland
"De resultaten voor Nederland liggen net iets anders dan de wereldwijde data," vult Beckers aan, "maar ook in ons land zien we volop aandacht voor ESG en DEI en andere topics die belangrijk zijn voor een goed werkklimaat. Zo zijn bij ons, behalve in ESG, het vertrouwen in het welzijn en de mentale gezondheid van werknemers gestegen." 
 

De wereldwijde WCI-resultaten voor de maand september zijn hier te zien, zowel op schrift als in de vorm van een video. Gedetailleerde gegevens voor Nederland en andere landen zijn op aanvraag beschikbaar.
 
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Hybride werken en een kantoor dichtbij huis blijken cruciaal voor welzijn
 Organisaties moeten employee experience herdefiniëren om talent te behouden
 Betrokkenheid medewerkers nog onder druk door nasleep pandemie
 Diverse organisatie trekt accounting talent aan
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10