zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Schaarste verpleegkundigen vraagt om actie

Gerichte investeringen moeten het beroep aantrekkelijker maken

13 oktober 2022 - Covid heeft wereldwijd verpleegkundigen onevenredig hard getroffen, en er is dringend actie nodig om het verpleegkundig domein te versterken. Dat is de enige manier om de zorg in de toekomst toegankelijk te houden en beter voorbereid te zijn op een nieuwe crisis. De tekorten aan verpleegkundigen vormen een bedreiging voor toegang tot de zorg.

Dat zegt professor Jim Buchan vandaag tijdens het 6e European Nursing Congres: Future Proof Nursing, Nurses as Key Drivers of Change .


Buchan, een expert op het gebied van de arbeidsmarkt voor verpleegkundigen, is professor aan het Londense Health Institute. Hij onderzocht voor de International Council of Nurses (ICN) de gevolgen van de covidpandemie. Zijn conclusie: de verpleegkundige workforce stond er ook voor covid al niet goed voor, maar heeft door de pandemie een klap opgelopen waarvan zij nog lang niet hersteld is. Dat geldt ook voor Nederland, zie de grote aantallen verpleegkundigen die door (long)covid zijn uitgevallen.Buchan heeft een actie-agenda opgesteld. Op landelijk niveau moet er alles aan gedaan worden om verpleegkundigen voor de zorg te behouden. Nu verlaten zij massaal het vak, door pensionering, maar ook door vermoeidheid en burn-out. Zij moeten geholpen worden zich geestelijk en lichamelijk te herstellen. Zijn dringend advies: stem het aantal verpleegkundigen af op demografische ontwikkelingen als vergrijzing. Door meer verpleegkundigen op te leiden, het vak aantrekkelijker te maken, beter gebruik te maken van digitale technieken. En verpleegkundigen te laten werken op een manier die wetenschappelijk aangetoond effectief is.

Andere landen
Veel Westerse landen in Europa, vooral Engeland en Zwitserland, werven verpleegkundigen uit andere landen. In vergelijking met andere landen werft Nederland weinig verpleegkundigen uit het buitenland. Maar onlangs heeft ook een adviescommissie van de Nederlandse regering geadviseerd om naar arbeidsmigratie voor de zorg te kijken, van buiten de EU. Buchan wijst op het ontwrichtende effect voor met name arme landen en benadrukt de morele verantwoordelijkheid van rijke landen om zelf voor voldoende verpleegkundigen te zorgen.
In Nederland is het versterken van het verpleegkundig domein opgenomen in het onlangs gesloten Integraal Zorgakkoord. Beroepsorganisatie V&VN noemt dit een kantelpunt, dat de bijzondere bijdrage van verpleegkundigen en verzorgenden goed zichtbaar maakt. Gerichte investeringen in onderzoek, onderwijs en beroepspraktijk moeten het beroep aantrekkelijker maken voor huidige en toekomstige generaties verpleegkundigen.
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vaste VVT-medewerkers willen meer flexibiliteit
 Kosten ziekenhuizen stijgen veel harder dan in de care
 80 procent Nederlanders wil in toekomst meer schoonmaak van openbare ruimtes
 Toename personeelskosten leidt tot hogere zorgkosten
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10