zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

80 procent Nederlanders wil in toekomst meer schoonmaak van openbare ruimtes

Nederlanders: schoonmakers onmisbaar voor een veilig en gezond land

15 april 2020 - Schoonmakers doen belangrijk werk, juist nu meer dan ooit. Premier Mark Rutte noemde schoonmakers in zijn speeches de afgelopen weken in één adem met verpleegkundigen en artsen als een cruciaal beroep in de coronacrisis. 91 procent van de Nederlanders deelt de mening van Rutte en noemt schoonmakers onmisbaar voor de Nederlandse samenleving.

Daarbij geeft 80 procent aan dat schoonmaak in de toekomst meer aandacht moet krijgen, met oog op het tegengaan van vergelijkbare virussen. Dit blijkt uit onderzoek van onafhankelijk onderzoeksbureau Markteffect namens CSU.



Schoonmaak belangrijke kracht
Markteffect deed onderzoek naar de impact van het coronavirus op de schoonmaakbranche. Het onderzoek is uitgevoerd onder 419 Nederlanders en onder 145 zakelijke beslissers in de facilitaire branche. Niet alleen de Nederlanders vinden schoonmakers onmisbaar, ook 90 procent van de zakelijke beslissers op het gebied van facilitaire dienstverlening in hun bedrijf denkt hier zo over. Schoonmakers worden, net als agenten, brandweerlieden en de zorgmedewerkers, door 88 procent van de Nederlanders gezien als één van de krachten tijdens deze crisis.
"Deze cijfers weerspiegelen het respect en de waardering die we als samenleving voor schoonmakers hebben. Voor kwetsbare groepen waaronder cliënten en patiënten in zorginstellingen en ziekenhuizen is het letterlijk van levensbelang om niet besmet te raken met het virus. Dat vraagt in de zorg en op andere locaties om strikte hygiënemaatregelen en meer schoonmaakrondes. Dit vergt ook veel van onze 16.000 schoonmakers," vertelt John van Hoof, voorzitter Raad van Bestuur CSU.

Sterk veranderende vraag schoonmaakdiensten
Een grote meerderheid van de Nederlanders (82 procent) ziet een rol voor schoonmaakbedrijven om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ruim één vijfde van de zakelijke beslissers geeft aan dat zij merken dat de vraag naar schoonmaakdiensten sterk is veranderd sinds de uitbraak van het coronavirus. "Wij merken deze veranderende vraag ook. In het bedrijfsleven ligt de vraag lager, omdat een deel van de panden nu momenteel leeg zijn. In de zorg is de vraag juist heel hoog, schoonmaak is daar essentieel. Wij vragen onze schoonmaakcollega’s om aan het werk te gaan in de sectoren waar het juist nu hard nodig is", licht Van Hoof toe. De medewerkers worden daar zo goed mogelijk op voorbereid. "Medewerkers die aan de slag gaan op locaties waar positief geteste coronapatiënten verblijven, krijgen zowel praktijktraining als training via e-learning. Ook informeren wij hen dagelijks over de specifiek geldende regels voor de locatie waar zij werken," vertelt Van Hoof.

Grotere behoefte aan schoonmaak
Er ligt momenteel een grote nadruk op hygiëne in het algemeen. 80 procent van de Nederlanders geeft aan dat er na de huidige crisis meer aandacht moet komen voor het schoonmaken van openbare plekken om verspreiding van vergelijkbare virussen te voorkomen. De bewustwording van het belang van schoonmaak zorgt voor een veranderende vraag. Bijna een kwart van de zakelijke beslissers verwacht een grotere behoefte aan schoonmaakdiensten in de nabije toekomst, zowel in de zorg als in andere sectoren.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Meerderheid studenten bereid bij te springen in zorg en distributie
 Minder fouten op opgeruimde werkvloer
 Bedrijfsgrootte beïnvloedt gedrag kantoormedewerkers jegens schoonmaakpersoneel
 Werknemers productiever bij betere facilitaire dienstverlening
 
 
reacties
 
Begin met een deurmat  |   | 
20-04-2020
 | 
13:41 uur
Op zich een goede zaak dat er meer behoefte is aan schoonmaak! Dit betekent niet dat we met z'n allen direct schoonmakers hoeven in te huren, maar dat kan al simpel beginnen met bijvoorbeeld een deurmat. Zorg voor een goede schoonloopfunctie en droogloopfunctie en je bent al een heel eind op weg. Het zorgt ook nog eens voor minder beschadiging van je vloer.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10