zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Dealmakers in Europa optimistisch ondanks moeilijke marktomstandigheden

ESG nog hoger op de agenda

29 september 2022 - Europese fusies en overnames zullen volgend jaar ondanks een moeilijker transactieklimaat toenemen. Dat verwacht 73 procent van de ondervraagde dealmakers in de tiende editie van de 'European M&A Outlook' van internationaal advocatenkantoor CMS en Mergermarket. Vorig jaar sprak slechts 53 procent die verwachting uit.

Het rapport biedt een uitvoerige beoordeling van het transactiesentiment op de Europese M&A-markt. Het weerspiegelt de verwachtingen van 330 bedrijven en Private Equity-firma's in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië-Pacific voor de Europese M&A-markt in het komende jaar.


De grootste stimulans voor M&A aan de koopkant zal naar verwachting de beschikbaarheid van ondergewaardeerde ondernemingen zijn, volgens 21 procent van de respondenten. Aan de verkoopkant zullen noodlijdende activa (distressed assets) naar verwachting de grootste drijvende kracht zijn, aldus 26 procent van de respondenten.
Louise Wallace, hoofd van de CMS Corporate/M&A Group, zegt: "Ondanks de aanhoudende geopolitieke onzekerheid en stijgende inflatie en rentevoeten, overtroffen fusies en overnames in 2022 grotendeels het niveau van vóór de pandemie. Hieronder valt een groot aantal M&A-deals, voornamelijk in de sectoren industrie, technologie, vastgoed en consumenten producten. Financiële investeerders blijven zeer actief en bedrijven zoeken naar mogelijke deals. Ze geven allemaal aan bezig te zullen zijn met transacties in de komende maanden."
Maar liefst 87 procent van de respondenten verwacht dat de omstandigheden op de financieringsmarkt moeilijker zullen zijn dan vorig jaar. Van hen verwacht 45 procent dat de uitdaging aanzienlijk groter zal zijn. De reden hiervoor is dat verkopers niet graag hun eerdere, historisch hoge waarderingen loslaten en kopers afgeprijsde activa willen kopen.
Roman Tarlavski, Partner en Hoofd van de Corporate/M&A Praktijkgroep bij CMS in Amsterdam, zegt: "Deze beweging is al vanaf het begin van dit jaar waarneembaar en is in de laatste maanden alleen maar toegenomen. Wij hebben al een aantal transacties zien mislukken in de afgelopen maanden vanwege deze price gap."
 
ESG nog hoger op de agenda 
Een ander belangrijk aandachtspunt is de opkomst van ESG (Environmental, Social en Governance) factoren. Maar liefst 90 procent van de respondenten verwacht dat ESG de komende drie jaar een belangrijkere rol zal spelen bij de afwegingen om een transactie te doen. Vorig jaar was dit nog 72 procent. Het percentage respondenten dat verwacht dat de nadruk op ESG aanzienlijk zal toenemen, is bijna verdubbeld tot 48 procent, in vergelijking met 26 procent twaalf maanden geleden.
 
Onderzoeksmethodiek 
In het tweede kwartaal van 2022 ondervroeg Mergermarket beleidsbepalers van 240 ondernemingen en 90 Private Equity-firma's in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en Azië-Pacificover hun verwachtingen voor de Europese M&A-markt in het komende jaar. Van de 330 respondenten heeft 70 procent zijn hoofdkantoor in Europa, terwijl de overige 30 procent gelijk is verdeeld over de regio's Noord- en Zuid-Amerika en Azië-Pacific. Van alle respondenten is 70 procent de afgelopen twee jaar betrokken geweest bij een M&A-transactie en 88 procent is van plan het komende jaar een M&A-transactie te ondernemen. Alle antwoorden zijn anoniem en de resultaten worden in geaggregeerde vorm weergegeven.
 
Bekijk het rapport hier.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Optimisme over M&A-markt verdwijnt door toename risico's
 Fusies en overnames in Europa terug op pre-coronaniveau
 Vijf manieren waarop digitalisering M&A transformeert
 Fusies, overnames en deelnemingen in de ICT-markt vinden een weg in 2020
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10