zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kwart Nederlanders wil meer rechten voor flexwerkers

Angst voor financiële problemen en inflatie zorgen voor groeiende belangstelling in Prinsjesdag

19 september 2022 - Maar liefst 26 procent van de werkende Nederlanders hoopt dat er op Prinsjesdag een wetgeving wordt aangekondigd waardoor flexwerkers sneller een vast contract krijgen. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 1.200 Nederlanders in loondienst, uitgevoerd door Visma | Raet in aanloop naar Prinsjesdag 2022.

Een flexwerker is een werknemer met een zogeheten 'flexibel' arbeidscontract, te weten: een uitzendkracht, een gedetacheerde, een payroller, een seizoensarbeider, een freelancer of een werknemer met nulurencontract.


 
Toenemende belangstelling Prinsjesdag door angst
Uit het onderzoek komt tevens naar voren dat maar liefst 26 procent van de werkende Nederlanders niet weet hoe zij volgend jaar rond moeten komen, wanneer de overheid komende Prinsjesdag geen positieve belastingwijzigingen voor de werknemer aankondigt. Denk hierbij aan hogere arbeidskorting, verlaging van het belastingtarief, een hogere reiskostenvergoeding en/of hogere thuiswerkvergoeding. Ook leidt de inflatie tot toenemende interesse in de derde dinsdag van september. Zo zegt maar liefst 34 procent van de werkenden dit jaar meer bezig te zijn met de belastingwijzigingen die op Prinsjesdag zullen worden aangekondigd. Daarnaast geeft één op de drie (31 procent) aan zich meer te gaan verdiepen in Prinsjesdag en/of de Miljoenennota vanwege de invloed ervan op zijn financiële toekomst.
 
Begrip voor het niet krijgen van loonsverhoging
Ondanks de druk op het eigen salaris is er ook begrip voor de kant van de werkgever. Maar liefst 21 procent van de werkenden vindt het begrijpelijk dat zij volgend jaar geen loonsverhoging krijgen wanneer de overheid op Prinsjesdag maatregelen aankondigt die bedrijven geld gaan kosten, zoals hogere transport-, productie- en energiekosten.
Joke van der Velpen, manager Wet- en Regelgeving bij Visma | Raet: "We merken dat de onzekerheid over de arbeidsrelatie en de onzekerheid met betrekking tot de fiscale aanpassingen c.q. loonsverhoging heel veel stress kan geven bij medewerkers. Het gevaar hiervan is dat medewerkers door deze financiële zorgen langdurig kunnen uitvallen. Daarbij is het voor een werkgever van belang om goed de vinger aan de pols te houden hoe het met zijn medewerkers gaat."
Visma | Raet volgt het nieuws rondom Prinsjesdag op de voet voor haar jaarlijkse bruto/netto check, de tool waarmee iedereen het effect van de nieuwe Rijksbegroting op zijn of haar eigen salaris kan berekenen.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 HR-specialist vindt juiste flexwerkers aantrekken lastig
 Flexwerkers essentieel om coronacrisis te overleven en economie te redden
 Een derde flexwerkers financieel kwetsbaar
 Maatschappelijke waarde van flexwerk voor jongeren ontbreekt in advies commissie Borstlap
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10