zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Aantal starters dat huis kan kopen fors gestegen (+55 procent)

Kwart verwacht dat hun positie het aankomend kwartaal verder verbetert

5 september 2022 - Zeventien procent van alle starters op de Nederlandse woningmarkt verwacht in de komende twaalf maanden hun eerste huis te kopen. Het sentiment onder koopstarters herstelt zich hiermee van een voorlopig dieptepunt (elf procent) in het vorige kwartaal. Dit blijkt uit de Startersbarometer Q3 2022 van Viisi Hypotheken, een periodiek onderzoek, deze keer onder 1.026 Nederlanders tussen de 22 en 35 jaar oud zonder koopwoning, uitgevoerd door Panelwizard.

Van alle respondenten denkt maar liefst vijfentwintig procent dat hun positie op de woningmarkt zich dit kwartaal verder verbetert.


Vooral hoogopgeleiden zijn optimistisch, zo verwacht 22 procent van hen binnen een jaar een huis te kopen (Q2 2022: vijftien procent). Een derde zegt daarnaast in de afgelopen drie maanden positiever te zijn geworden over hun toekomstige kansen op de woningmarkt. "Dit is een duidelijke trendbreuk met de laatste vier kwartalen, waarin het vertrouwen onder koopstarters steeds verder afbrokkelde," zegt Hergen Dutrieux, medeoprichter van Viisi Hypotheken. "Het lijkt erop dat starters ten opzichte van andere woningzoekers momenteel meer in de melk te brokkelen hebben. Maar vergis je niet; ondanks het groeiend optimisme is het voor starters nog altijd moeilijk manoeuvreren op de Nederlandse woningmarkt."
 
Stijgend optimisme
De belangrijkste redenen voor het groeiend optimisme onder Nederlandse starters op de woningmarkt zijn volgens het onderzoek: niet- of minder overbieden (21 procent), lagere woningprijzen (negentien procent) en minder concurrentie van andere kopers (dertien procent). Dit laatste lijkt vooralsnog vooral te gelden voor oudere starters, zo stelt maar liefst 21 procent van alle ondervraagden tussen de 30 en 35 jaar dat hun concurrentiepositie is verbeterd, tegenover slechts acht procent van de starters jonger dan dertig jaar. Dutrieux: "Dat de huizenmarkt afkoelt, is in de basis vooral voor starters positief. Zij hebben immers geen overwaarde of stevige spaarrekening om op terug te vallen. Het verbaast me niets dat we dit nu terugzien in het sentiment. De vraag is alleen óf en hoe lang dit doorzet. Dankzij de oplopende rente en gierende inflatie kunnen veel starters inmiddels namelijk fors minder lenen dan voorheen. Per saldo is het sinds januari voor starters alleen maar duurder geworden. De huizenprijzen zijn niet gedaald, maar de rente is wel gestegen. De woningprijzen zouden nu eerst met circa twintig procent moeten dalen. Pas dan heb je als koopstarter weer dezelfde lasten als begin dit jaar."
 
Onzekerheden
Ondanks recente positieve ontwikkelingen, blijft het grootste gedeelte van de Nederlandse starters voorzichtig wanneer het gaat om de aankoop van hun eerste huis. Zo zegt maar liefst tachtig procent van alle respondenten vanwege alle onzekerheden in de markt voorlopig nog even in zijn of haar huidige woning te blijven zitten. De sterk oplopende inflatie speelt daarbij een belangrijke rol: bij niet minder dan twee op de drie starters heeft dit een negatieve invloed op hun koopwens. Dutrieux: "Het is echt maar de vraag of het vertrouwen zich doorzet. Weliswaar hebben starters minder concurrentie op de woningmarkt, maar ze hebben ook te maken met hogere rente en energielasten. En natuurlijk is het de vraag of de huizenprijzen ook nog gaan dalen. Wanneer dat gebeurt, kan je duurbetaalde huis zomaar ineens onder water staan."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Bedrijfsleiders worstelen met benutten van zakelijke kansen
 Tien MVO-managers op de shortlist voor titel ‘MVO Manager van het Jaar 2022’
 Jongeren missen begeleiding bij hun eerste stappen op de arbeidsmarkt
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nog maar één op de negen starters kan eigen huis kopen
 Jonge woonstarter is jaloers op woonkansen van eerdere generaties
 Slechts een procent huizenaanbod bereikbaar voor alleenstaande met modaal inkomen
 Sterk gestegen hypotheekrente zorgt voor impasse op woningmarkt
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Welke rechten heb je bij een arbeidsconflict?
reacties
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (3) 
Timemanagement is eigenlijk grote onzin! (1) 
Citrix onderzoek toont verdeeldheid over werken op kantoor (1) 
Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken (3) 
Drie eenvoudige tips tegen SIM-swapping (1) 
Nederlander bang voor misleidende online reviews (3) 
Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket (1) 
top10
63 procent van de medewerkers voelt zich niet gehoord door de directie
Digitale dienstverlening Nederlandse overheid onvoldoende voor laagopgeleiden
Helft verwacht dat de economie komend half jaar alleen nog maar slechter wordt
Kwart Nederlanders wil meer rechten voor flexwerkers
De vijf opvallendste zomerklussen van jongeren
Eén op de drie tevreden werknemers overweegt andere baan
CIO worstelt met versnelling digitale transformatie
Het belang van IT-beveiliging is in de directiekamer doorgedrongen
91 procent kan zich in online gesprekken beter uitdrukken met emoji
Helft wil dit najaar vaker naar kantoor vanwege hoge energieprijzen
meer top 10