zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Sterk gestegen hypotheekrente zorgt voor impasse op woningmarkt

Aantal hypotheekaanvragen voor aankoop woning daalt in juli met 32 procent ten opzichte van vorig jaar

10 augustus 2022 - De sterk gestegen hypotheekrente in combinatie met de torenhoge huizenprijzen zorgen de laatste maand voor een impasse op de woningmarkt, zo blijkt uit een analyse van De Hypotheker. Het aantal hypotheekaanvragen voor de aankoop van een woning daalde in juli met maar liefst 28 procent in vergelijking met de maand ervoor. Ten opzichte van een jaar geleden is de afname zelfs 32 procent.

Oriënteerders op de woningmarkt lijken de aankoop van een woning – ondanks tekenen dat de woningmarkt iets afkoelt – uit te stellen tot de hypotheekrente weer is gedaald of het aanbod betaalbaarder wordt. Zij zien nog weinig verbetering in hun situatie op de woningmarkt, zo blijkt uit onderzoek van PanelWizard in opdracht van De Hypotheker. Zo hebben of verwachten nog altijd zeven op de tien mensen die binnen nu en twee jaar een woning willen kopen, problemen met (te) hoge huizenprijzen. Meer dan de helft ervaart bovendien dat er (veel) te weinig aanbod is in de prijsklasse waarin zij zoekt.


Ondanks dat oriënteerders met concrete plannen om een eerste of volgende woning te kopen voorlopig de kat uit de boom kijken, zien zij langzaam wel iets veranderen op de oververhitte woningmarkt. Zo geeft dertien  procent van hen aan te merken dat de markt iets minder overspannen wordt, zeven procent dat er minder biedingen en concurrentie is en geeft 6 procent aan dat zij vaker naar een bezichtiging kunnen. Er zijn volgens De Hypotheker meer tekenen van een licht afkoelende woningmarkt. Zo zwakt de stijging van de huizenprijzen af: in het tweede kwartaal is de gemiddelde verkoopprijs gestegen met 10,6 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Eerdere kwartalen lagen deze prijsstijgingen nog rond de twintig procent. Dit is ook terug te zien in het gemiddelde hypotheekbedrag. Dit nam in de maand juli (311.000 euro) bijna vijf procent af ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden (326.000 euro).
 
Lagere leencapaciteit niet terug te zien in huizenprijzen
Door de sterk gestegen hypotheekrente, de aanhoudende hoge huizenprijzen én de angst voor een economische recessie lijkt de woningmarkt momenteel in een impasse beland. "Door de hogere hypotheekrente kunnen woningzoekenden op dit moment minder lenen. Hierdoor staat de betaalbaarheid van woningen nog verder onder druk, zeker aangezien de lagere leencapaciteit – mede door de krappe woningmarkt - nog niet terug te zien is in lagere huizenprijzen," zegt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. "Uit ons onderzoek blijkt dat de helft van de oriënteerders die binnen twee jaar een woning wilt kopen op zoek is naar een woning tot 349.000 euro, terwijl de gemiddelde verkoopprijs in het tweede kwartaal van 2022 op 448.000 euro lag. De licht afkoelende woningmarkt is een gezonde ontwikkeling, maar aangezien de huizenprijzen nog steeds sterk stijgen moeten we niet te vroeg juichen. Het is cruciaal dat de aandacht niet verslapt en het tekort aan woningen urgent op de agenda blijft."
 
Een op de vijf Nederlanders wil binnen nu en twee jaar verhuizen naar een koopwoning
Ruim een vijfde van de Nederlanders zou binnen nu en twee jaar naar een (eerste of volgende) koopwoning willen verhuizen, zo blijkt uit het onderzoek. Driekwart van hen geeft hierbij aan bereid te zijn om een concessie te doen door langer te wachten met het kopen van een woning en een kwart zegt al langer dan een jaar op zoek te zijn. Vier op de tien Nederlanders ervaren (nog steeds) dat er een kleiner aanbod is in de prijsklasse waarin zij zoeken in vergelijking met het begin van hun zoektocht, terwijl een derde aangeeft dat er sindsdien meer biedingen zijn en meer concurrentie is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat driekwart van de oriënteerders bereid is om te overbieden (74 procent).
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Nog maar één op de negen starters kan eigen huis kopen
 Aantal hypotheekaanvragen stijgt in eerste kwartaal explosief met 45 procent
 Hypotheekaanvragen voor woningverbetering en oversluiten tijdens corona explosief gestegen
 De Hypotheker verwacht rem op stijging hypotheekrente
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10