zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Managers plukken de vruchten van een juridische opleiding

Een van de kenmerken van recht is dat het voortdurend wijzigt

30 augustus 2022 - Managers hebben heel wat juridische expertise nodig. De manager krijgt namelijk te maken met verschillende rechtsgebieden, zoals het arbeidsrecht, het huurrecht, het verzekeringsrecht en het verbintenissenrecht. Om welke rechtsgebieden het gaat, is uiteraard afhankelijk van het bedrijf waarin de manager werkt en welke taken de manager uitvoert.

Dat vertelt Petra Jungjohann, directeur bij OSR. Zij heeft het onder meer over het belang van juridische opleidingen. "Een van de kenmerken van recht is dat het voortdurend wijzigt. Niet alleen door nieuwe wetten, maar ook doordat de rechtspraak niet stilstaat. Dat maakt recht heel complex, maar tegelijkertijd ook wondermooi. Recht evolueert namelijk mee met de samenleving en met hoe mensen naar de wereld en naar elkaar kijken. De evolutie van het recht draagt bij aan het rechtvaardigheidsgevoel," geeft Jungjohann in de eerste plaats aan.Het belang van juridische opleidingen
Volgens Jungjohann mag het belang van juridische opleidingen niet worden onderschat: "Recht is veranderlijk en wetgeving is complex. Bovendien kan een klein foutje grote gevolgen hebben. Alleen al hierdoor is het voor de manager enorm belangrijk om een juridische basis te hebben. Voor de HR-manager gaat het bijvoorbeeld over kennis van het arbeidsrecht en dan met name van het ontslagrecht. Een manager in de verzekeringssector dient uiteraard uitgebreide kennis te hebben van het verzekeringsrecht. Naast basiskennis, is het belangrijk deze juridische kennis actueel te houden. Het volgen van bijscholingen is met andere woorden ook essentieel."

Praktische vaardigheden en het juiste niveau
Naast de juridische kennis, is ook het ontwikkelen van praktische vaardigheden volgens Jungjohann enorm belangrijk: "Theoretische opleidingen volstaan niet altijd. Het gaat daarnaast ook over het ontwikkelen van beroepsvaardigheden en daarvoor is een intensievere begeleiding nodig.
Verder is het natuurlijk belangrijk dat opleidingen van het juiste niveau zijn. Er zijn basisopleidingen, verdiepingscursussen, masterclasses en specialisatie mogelijkheden. Veelal dient men voor een cursus bij OSR al een juridische achtergrond te hebben. Wij focussen op afgestudeerde juristen, mensen die al een juridische studie hebben afgerond. Andere opleidingscentra focussen op mensen met geen of weinig juridische bagage. Houd ook rekening met de manier waarop de opleidingen worden gegeven."

STAP-budget voor het volgen van een juridische cursus
"Door opleidingen te volgen, nemen de kansen op de arbeidsmarkt toe. Zowel werkenden als werkzoekenden kunnen daarom een beroep doen op het STAP-budget. Het gaat om een bedrag tot wel 1000 euro per jaar. Het STAP-budget is aan te vragen via een portaal van het UWV. Er zijn wel wat voorwaarden aan verbonden. Als een van de weinig juridische opleidingsinstituten hebben wij bijvoorbeeld een NRTO-accreditatie, waardoor deelnemers voor onze cursussen het STAP-budget kunnen aanvragen," benadrukt Jungjohann tot slot.
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Juridisering bedrijfsethiek staat echte ethiek in de weg
 Onzekerheid snijdt diep in arbeidsrelatie
 Snelgroeiende fintech sector maakt juristen nog schaarser
 Vijf trends op de juridische arbeidsmarkt in 2018
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10