zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Visserij krimpt tot 2030 met tien tot vijftien procent

Voor innovatie is perspectief nodig over toegestane vistechnieken op Noordzee

19 augustus 2022 - De kottervisserij bevindt zich in zwaar weer. Na twee moeilijke coronajaren, waarin de visserij is getroffen door dalende prijzen en omzetten, leiden hoge brandstofkosten in veel gevallen tot problemen. Ongeveer een derde van de vissers verwacht hierdoor in liquiditeitsproblemen te komen, blijkt uit onderzoek van ABN AMRO. De weg naar herstel na de coronacrisis is nog ver weg.

Ook worden mogelijkheden voor de visserij verder beperkt, mede als gevolg van de brexit en de uitbreiding van windmolenparken op zee. Zo heeft de brexit gezorgd voor een nieuwe verdeling van vangstrechten. Voor Nederlandse vissers betekent dit dat zij minder mogen vissen dan vóór de brexit. Daarnaast zijn de visgronden beperkter en zorgt een uitbreiding van windmolenparken op zee op den duur voor extra beperkingen. De overheid is zich bewust van deze uitdagingen. Zij wil de omvang van de kottervloot in lijn brengen met de verminderde vismogelijkheden en heeft hiervoor geld beschikbaar gesteld. Door Brussel is een budget van 155 miljoen goedgekeurd om de vloot te saneren. Vissers hebben dit met gemengde gevoelens ontvangen en voor sommige vissers komt de hulp te laat. ABN AMRO verwacht dat de vloot in de komende vijf jaar met tien tot vijftien procent zal krimpen.


 
Nederlandse kottervisserij moet innoveren en verduurzamen
Hoewel de vraag naar vis nu op een goed niveau is, zal de lagere koopkracht aan het einde van 2022 deze vraag negatief beïnvloeden, verwacht ABN AMRO. Consumenten letten meer op de prijs en hebben mogelijk minder geld om restaurants of andere eetgelegenheden te bezoeken. Op langere termijn neemt de vraag naar vis in Nederland en andere EU-landen licht toe. Vis wordt als gezond beschouwd en kan als alternatief dienen voor de groeiende groep ‘flexitariërs’ ofwel consumenten die minder vlees willen eten. ABN AMRO verwacht echter dat de kottervloot in de komende jaren hoe dan ook zal krimpen. "De overheid wil daarnaast dat de kottervloot niet alleen kleiner, maar ook duurzamer wordt. Om dat te bereiken, is innovatie cruciaal. Hierbij is het wel van belang dat vissers zicht krijgen op de vangsttechnieken die in de toekomst nog zijn toegestaan," vertelt Jan de Ruyter, Sector Banker Plantaardige Sectoren & Visserij van ABN AMRO. "De bereidheid om te innoveren, is wel degelijk aanwezig. Zo is al veel geïnvesteerd in verduurzaming van de vloot. De beperking van bodemberoering en het verhogen van selectieve visvangst zijn hier voorbeelden van. In dit opzicht kan de overheid het toekomstperspectief nog vergroten. Zo moeten vissers de ruimte krijgen om te ondernemen, bijvoorbeeld door experimenten in windmolenparken en met nieuwe duurzame vistechnieken. Het is hierbij belangrijk dat zij erop kunnen vertrouwen dat zij investeringen kunnen terugverdienen en dat financiering en stimulering beschikbaar blijven."
 
Het rapport is hier te downloaden.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Risicofactoren voor bedrijfssucces in een wereld na de pandemie
 Herstel economie staat haaks op welzijn werknemer
 Stijgende energieprijzen en inflatie leiden tot ernstige problemen met onbetaalde energiefacturen
 Ontwrichting van de supply chain veroorzaakt kosten en complexiteit bij enterprises
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10