zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Onderzoek onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web

Uit Venafi-onderzoek van 35 miljoen dark web-URL's blijkt dat macro-gebaseerde ransomware overal verkrijgbaar is tegen spotprijzen

9 augustus 2022 - Venafi maakt de resultaten bekend van een dark web-onderzoek naar ransomware die via kwaadaardige macro's wordt verspreid. Venafi en Forensic Pathways hebben tussen november 2021 en maart 2022 35 miljoen dark web-URL's geanalyseerd van marktplaatsen en forums, met behulp van de Forensic Pathways Dark Search Engine.

Daarbij zijn 475 webpagina's gevonden waarop geavanceerde ransomwareproducten en -diensten worden aangeboden en bekende groepen die ‘ransomware-as-a-service’ agressief op de markt brengen.Belangrijke onderzoeksresultaten
 
  • 87 procent van de ransomware die op het dark web wordt gevonden, is geleverd via kwaadaardige macro's om gericht systemen te infecteren.
  • 30 ‘merken’ van ransomware zijn geïdentificeerd in marktplaatslijsten en forumdiscussies.
  • Veel soorten ransomware die worden verkocht, zoals Babuk, GoldenEye, Darkside/BlackCat, Egregor, HiddenTear en WannaCry, zijn succesvol gebruikt bij spraakmakende aanvallen.
  • Bij ransomware die al is ingezet voor succesvolle aanvallen, wordt een hogere prijs gevraagd voor de bijbehorende services. De duurste aanbieding was $ 1.262 voor een aangepaste versie van Darkside ransomware, gebruikt voor de beruchte Colonial Pipeline aanval in 2021.
  • Broncodevermeldingen voor bekende ransomware hebben over het algemeen hogere prijzen, Babuk-broncode wordt verkocht voor $ 950 en Paradise-broncode voor $ 593.
Ransomware blijft groot cyberrisico
"Ransomware blijft een groot cyberrisico voor elke organisatie," zegt Kevin Bocek, vice-president security strategy & threat intelligence bij Venafi. "De ransomware-aanval op Colonial Pipeline was zo ernstig dat men het beschouwde als een bedreiging voor de nationale veiligheid, waardoor president Biden gedwongen werd de noodtoestand uit te roepen."Macro's worden gebruikt om taken in Microsoft Office te automatiseren, waardoor mensen productiever kunnen werken. Aanvallers kunnen echter dezelfde functionaliteit misbruiken om vele soorten malware te leveren, waaronder ransomware. In februari heeft Microsoft een grote verandering aangekondigd om de snelle groei van ransomware-aanvallen die via kwaadaardige macro's worden uitgevoerd tegen te houden. In reactie op feedback van de gemeenschap is die beslissing echter tijdelijk teruggedraaid."Omdat vrijwel iedereen een ransomware-aanval kan uitvoeren via een kwaadaardige macro, zou de besluiteloosheid van Microsoft over het uitschakelen van macro's iedereen moeten afschrikken," zegt Bocek. "Hoewel het bedrijf al twee keer van koers is veranderd met betrekking tot het uitschakelen van macro's, suggereert de reactie van de gebruikersgemeenschap dat macro's kunnen blijven bestaan als een effectieve aanvalsvector."

Services en tools
Behalve een groot aanbod van ransomware in verschillende prijsklassen, onthulde het onderzoek ook veel services en tools die het voor aanvallers met minimale technische vaardigheden gemakkelijker maken om ransomware-aanvallen uit te voeren. Services met broncode, buildservices, aangepaste ontwikkelingsservices en ransomware met stapsgewijze zelfstudies werden het meest vermeld.
Voor generieke services om ransomware te ontwikkelen werden ook hoge prijzen gevraagd, sommige kosten meer dan $ 900. Aan de andere kant van het spectrum zijn veel goedkope ransomware-opties verkrijgbaar in meerdere lijsten, met prijzen vanaf slechts $ 0,99 voor Lockscreen-ransomware.
Deze onderzoeksresultaten onderbouwen de behoefte aan een oplossing voor het beheren van alle machine-identiteiten, inclusief een consistent en betrouwbaar inzicht. Vooral code-ondertekening is een belangrijke securitycontrole van machine-identiteitsbeheer die het risico van ransomware via macro’s kan elimineren.
Het gebruik van certificaten voor het ondertekenen van code om macro's te verifiëren zorgt ervoor dat niet-ondertekende macro's niet zijn uit te voeren, waardoor ransomware-aanvallen worden gestopt," besluit Bocek. "Dit is een kans voor securityteams om hun organisatie proactief beter te beschermen, vooral in markten voor financiële dienstverlening, zorg en energie, waar macro's en Office-documenten dagelijks worden gebruikt om de besluitvorming te faciliteren."

 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

  Werkgevers zetten onvoldoende in op behoud van personeel
 Studenten zoeken banen met goede financiële toekomst in onzekere economische omstandigheden
 Meeste cyberaanvallen gericht op back-ups om betaling van losgeld af te dwingen
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Aanbod valse vaccinatie- en testcertificaten op Darknet en Telegram stijgt met 500 procent
 Vijf tips om persoonsgegevens te beschermen tegen dark web-cybercriminelen
 Groeiende handel in SSL/TLS-certificaten op dark web
 Consumentenvertrouwen: de kopzorg van cybercriminelen
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Innovaties in de houthandel: welke nieuwe technologieën en trends zijn er in de houtindustrie en wat betekenen ze voor bedrijven?
Zakelijk financial leasen om verschillende redenen interessant
Softwareontwikkeling goedkoper en in hogere versnelling met ontwikkeling door ’leken’
reacties
De beste banen van Nederland voor 2023 vind je in de financiële sector en ICT (1) 
Kleine consultancybedrijven niet opgewassen tegen digitale slagkracht grote spelers  (1) 
Nederlander shopt evenveel of meer online in 2023 (1) 
Gestreste Nederlander flink aan de koffie (4) 
25 procent jongeren werkt buiten kantoortijd om niet gestoord te worden  (1) 
IT-beslisser verkiest low-code boven high-code applicatieontwikkeling (2) 
Business-IT alignment in complexe organisaties is mensenwerk (1) 
top10
Waarom R&D een formule kan zijn voor blijvend zakelijk succes
Duidelijke doelen, collega’s en ondersteuning van management belangrijkst voor werknemerservaring
Vier manieren - en twee pizza's - om innovatie in de bedrijfscultuur te bouwen
30 procent HR-professionals verdenkt thuiswerkende medewerkers van liegen sinds hogere kosten kinderopvang
Beslisser wil weer 100 procent naar kantoor, werknemer wil hybride werken
Vier op de tien Gen Z’s kampen met burn-outklachten door hoge werkdruk
Leren en ontwikkelen in de zorg gaat flink op de schop
Drie op tien organisaties weet niet hoe groene arbeidsvoorwaarden rechtelijk in te voeren
Krapte steeds hoger op agenda bij corporates en bureaus
Psychische klachten bom onder arbeidsmarkt
meer top 10