zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken

Internationaal onderzoek naar populairste secundaire arbeidsvoorwaarden

27 juli 2022 - Remote heeft 10.000 voltijdwerkers in Nederland, het VK, Frankrijk, Duitsland en de VS gevraagd naar de meest gewenste secundaire arbeidsvoorwaarden. Flexibele werktijden komt hier gemiddeld als belangrijkste uit. In de VS geven ze de voorkeur aan een zorgverzekering, terwijl men in Nederland graag vanuit huis of een andere locatie werkt. Bijna twee derde (63 procent) wil dat hun werkgever meebetaalt aan het inrichten van een thuiskantoor.

De sterke groei van ‘remote’ werken, heeft ervoor gezorgd dat mensen vanaf elke plek kunnen werken, en dat talenten ook wereldwijd worden benaderd om voor bedrijven te werken. Hierdoor is er veel meer aandacht gekomen voor secundaire arbeidsvoorwaarden, waarbij deze ‘benefits’ het verschil kunnen maken om talenten aan te trekken en te behouden.


De belangrijkste benefits zijn flexibele werktijden (76,5 procent), pensioenplannen gesteund door het bedrijf (74,9 procent) en ingekorte vrijdagen (63,9 procent).
 
Nederlanders willen thuiswerken
De optie om thuis (of elders, maar niet op kantoor) te werken, wordt met name door Nederlanders als belangrijk ervaren. We voeren het lijstje aan met 53 procent van de respondenten die de mogelijkheid tot remote-werken wenselijk vinden. Dit was ook voor de pandemie al een gewaardeerde arbeidsvoorwaarde. De top 5 wordt na Nederland gevormd door het VK (46,6 procent), VS, (45,6 procent), Duitsland (44,7 procent) en Frankrijk (32,9 procent).
Het thuiskantoor moet dan wel (deels) gefinancierd worden door de werkgever, aldus 62 procent van alle respondenten. De Nederlanders staan ook hier bovenaan met 68 procent.
 
Vier dagen werken
Na flexibele werkuren wordt internationaal een vierdaagse werkweek als wenselijk gezien. Dit wordt door mensen die zich als vrouw identificeren nog iets meer gewaardeerd (66,9 procent) dan zij die zich als mannen identificeren (59,5 procent). Vrouwen geven ook vaker de voorkeur aan een familie-zorgverzekering dan mannen (58 procent vs. 66 procent). Dit versterkt de behoefte om arbeidsvoorwaarden op maat te bieden, omdat de voorkeuren uiteen lopen; zeker voor bedrijven die diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit hoog in het vaandel willen hebben.
Zorgverzekeringen, zowel privé als voor familie, zijn met name in de VS een gewenste arbeidsvoorwaarde, omdat het Amerikaanse geprivatiseerde zorgsysteem vaak tot hoge kosten leidt.
 
Vooral HR-mensen en IT’ers willen flexibiliteit
Flexibele werktijden zijn in alle functies populair, maar de collega’s van HR (78,8 procent) en IT (78 procent) spannen de kroon. Collega’s in ‘advertising’ vinden in 68 procent van de gevallen dat flexibele werkuren door de werkgever gefaciliteerd moeten worden.
In Nederland vinden mensen uit het zuiden en midden van het land dit belangrijk. Tussen de grotere steden zit weinig verschil - tussen de 75 en 79 procent wil dit graag - maar alleen in Haarlem vindt men het iets minder belangrijk (69 procent).
 
Gezonde maaltijden op kantoor
Remote heeft ook onderzocht wat de meest gewenste ‘perks’ zijn op het gebied van welzijn. Over het algemeen worden gezonde voeding en tijd voor geestelijke gezondheidszorg goed gewaardeerd. Nederland, Frankrijk en Duitsland waarderen vooral de gezonde voeding op kantoor, dan wel thuisbezorgd of tegoedbonnen ervoor. Het VK en de VS geven de voorkeur aan vrije uren voor geestelijke gezondheidszorg.
Volgens Nadia Vatalidis, VP of People bij Remote: "De behoefte aan welzijn en geestelijke gezondheid is groter dan ooit, maar die behoefte bestond uiteraard al veel langer. De pandemie heeft het enkel zichtbaarder gemaakt, en ervoor gezorgd dat het een gespreksonderwerp is geworden, ook op de werkvloer. Onderdeel van goed werkgeverschap is er naar omzien, en mogelijkheden bieden om er werk van te maken. Niet alleen door tijd vrij te maken, maar ook in concrete benefits, zoals coaching of therapievormen."
Mannelijke medewerkers geven volgens het onderzoek vooral voorkeur aan de gezonde voeding, terwijl vrouwen tijd vrij voor geestelijke gezondheidszorg het belangrijkste vinden.
 
Training
Remote heeft ook gekeken naar de wens om trainingen of cursussen te volgen. Technische trainingen om beter te worden in je werk, leiderschapscursussen en IT-trainingen vormen de top drie. 
 Deze top drie, en de lijst met overige trainingen is gelijk voor mannen en vrouwen, maar vrouwen vinden vakinhoudelijke ontwikkeling in alle gevallen belangrijker dan mannen. Gekeken naar landen vinden met name de Fransen trainingen belangrijk.
 

 
 Doorsturen   3 reacties  

 

Laatste nieuws

 Zorgverzekeraar roept bestuurders op om vijf procent werktijd te besteden aan welzijn medewerkers
 Organisaties investeren meer in DEI-initiatieven,
 Marketingmanagers horen na te denken over online nichestrategieën
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket
 Noodgedwongen een oppas van de zaak als secundaire arbeidsvoorwaarde
 Pensioenregeling en flexibele tijdsindeling belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden
 Sollicitanten onderhandelen momenteel over thuiswerken, flexibele uren en vaste aanstelling
 
 
reacties
 
Airco Expres  |   | 
1-08-2022
 | 
16:13 uur
Begrijpelijk, thuiswerken heeft toch zijn voordelen laten zien. Van flexibiliteit in je dag indelen, tot minder snel afgeleid worden en beter kunnen omgaan met temperaturen. Vooral die hittegolf van enkele weken geleden: zou het me niet kunnen voorstellen om ergens in een klein kantoor zonder airco te gaan werken.
Cowork Gent  |   | 
11-08-2022
 | 
11:35 uur
Je kan het natuurlijk ook omdraaien, als je altijd van thuis uit werkt, heb je soms ook nood om eens op locatie te werken.
Ik kies er dan voor om in een cowork te gaan werken met airco (heb ik thuis nog niet) en zonder afleiding van alles wat thuis moet gedaan worden van karweien. En zo ontsnap ik aan het monotone van altijd thuis te zijn.
Coworking Gent  |   | 
13-08-2022
 | 
07:34 uur
Persoonlijk vind ik de combinatie van beiden ideaal. Zowel een stuk van thuis uit werken als op kantoor. De vertrouwde thuisomgeving zorgt voor flexibiliteit maar voor mij ook voor de nodige afleiding. Als ik dan echt wil geconcentreerd doorwerken ga ik naar een Coworking Space. Dan kan ik me echt beter focussen. Ik doet dit ook om toch nog sociaal contact te hebben. Als je altijd van thuis uit werkt raak je precies wat geïsoleerd.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Waar sta jij voor als leider?
Wat heb je als leider van vandaag en morgen nodig om jouw doelen te behalen? Het antwoord op deze en andere vragen, vind je in het boek ‘Leiderschap in Beeld’ door hoogleraar Jan de Vuijst. TIAS deelt de eerste 4 hoofdstukken in een gratis e-book.
Lees verder
Welke opleiding past bij jou
Hoe vind ik een goede advocaat
Wat kan ik allemaal met een mkb boekhouding
reacties
Een nieuwe taal leren, maar dan anders (1) 
Wat is er nodig voor échte duurzame en sociale impact? (1) 
De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
Data-savvy organisaties zijn winstgevender, veerkrachtiger en innovatiever (1) 
Hoe laat ik anderen zelf nadenken? (1) 
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (4) 
top10
Nederlandse werkgevers staan sporten onder werktijd niet toe
Voorspellingen voor 2023: toename Cybercrime-as-a-Service (CaaS) en Reconnaissance-as-a-Service
Jongeren verdienen meer, maar als vrouw minder
Betrokkenheid bij ESG en DEI daalt, maar stijgt op gebied van aantrekken van talent
Werken waar je wil – ‘Het nieuwe werken is gewoon werk’
Trends voor de datacenterbranche
Zes tips voor meer werkgeluk en vitaliteit in 2023
Ransomware schaadt mentale gezondheid IT-professionals
Met geknepen billen achter het stuur: storm, regen en gladheid zorgen voor de meeste zenuwen
Zakelijk gebruik NFT’s onbekend terrein voor financieel verantwoordelijken
meer top 10