zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Pensioenregeling en flexibele tijdsindeling belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden

Ook vakantiedagen staan hoog op het verlanglijstje

23 februari 2022 - De pandemie heeft ervoor gezorgd dat we onze werkplek anders zijn gaan beoordelen. Het afgelopen jaar ging het vaak over aanpassingen in reis- en thuiswerkkosten, maar vooral ook over hoe we omgaan met deze veranderingen. Hebben deze wijzigingen ook gevolgen voor wat Nederlandse werknemers belangrijk vinden?

Uit onderzoek van SD Worx blijkt dat we nog steeds veel waarde hechten aan goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Ruim een kwart van de ondervraagden (26 procent) vindt een pensioenregeling nog altijd de belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarde. Op de tweede en derde plaats staan flexibele tijdsindeling (twintig procent) en voldoende vakantiedagen (zeventien procent). Slechts een procent vindt cadeaus of personeelsuitjes belangrijk.



Salaris bespreken blijft taboe
Een ander opvallend gegeven is dat werknemers onderling weinig praten over hun salaris of secundaire voorwaarden. Ondanks de gewijzigde reis- en/of thuiswerkkosten, houden Nederlanders hun loonstrookgegevens liever voor zichzelf. Daarbij bespreekt bijna 40 procent van de respondenten geen enkel aspect van de loonstrook met hun collega’s. Ook het salaris nog steeds weinig wordt besproken: slechts dertien procent geeft aan deze informatie met collega’s te delen. Verder worden een eventuele woon-werkvergoeding en bonussen (elf procent) mondjesmaat op de werkvloer besproken.

Onduidelijkheid over loonstrook
"Wellicht dat werknemers secondaire arbeidsvoorwaarden liever niet bespreken met collega’s omdat ze simpelweg niet alle termen op de loonstrook begrijpen," zegt Mark Bloem, Directeur bij SD Worx Nederland. "Uit ons onderzoek blijkt dat ongeveer de helft (52 procent) van de Nederlanders alle termen op de loonstrook begrijpt. Hierbij geeft een kwart aan het belangrijk te vinden dat de werkgever meer aandacht besteedt aan het begrijpelijk maken van de loonstrook. In de praktijk zien we dat werknemers hier vaak vragen over stellen, en nu wordt bevestigd dat er veel onduidelijkheid is over veel termen."

De termen die de meeste vragen oproepen zijn:
 
  • Deeltijdfactor (achttien procent)
  • Belast/ onbelast (twaalf  procent)
  • Loonheffing (tien procent)
Bespreekbaar maken
Bijna een derde van de Nederlanders (32 procent) vindt het belangrijk dat zaken rondom loonstroken bespreekbaar zijn binnen een bedrijf. Wel geeft 35 procent van de werknemers aan dat ze contact opnemen met de HR-manager als ze zien dat er iets niet klopt op de loonstrook. Een goede ontwikkeling volgens Bloem. "Het is belangrijk dat medewerkers aangeven waar ze hulp bij nodig hebben. Op die manier zorg je ervoor dat iedereen zaken die ze niet begrijpen aankaarten. Werkgevers kunnen er daarnaast voor zorgen dat ze medewerkers beter informeren."

Voor meer inzicht in de termen op het loonstrookje, kijk hier.  
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vier op de tien eisen flexibel werken als arbeidsvoorwaarde
 Werkfunctioneren nieuwe maatstaf voor voorkomen van arbeidsverzuim
 De uitdagingen van de nieuwe werkwereld
 Sollicitanten onderhandelen momenteel over thuiswerken, flexibele uren en vaste aanstelling
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10