zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Gen Z wil werken bij MKB óf voor zichzelf aan de slag

Gen Z wil zelf bepalen waar en wanneer ze werken

5 juli 2022 - Frederik Fahning, medeoprichter en managing director van Zenjob: "Jongeren hebben in de huidige arbeidsmarkt zelf de touwtjes in handen. Zij bepalen waar en wanneer ze werken - dat is het werken van de toekomst." Gen Z wil in de toekomst het liefste bij een middelgroot bedrijf werken.

 Dit blijkt uit een onderzoek van job platform Zenjob onder 3.000 jongeren uit Duitsland, Engeland en Nederland. 1.000 Nederlandse jongeren tussen de zeventien en 27 jaar deden mee aan het onderzoek. Opvallend is dat in al deze landen de meeste interesse is voor een carrière in het MKB. Maar ook het zelfstandig ondernemerschap scoort in alle landen hoog.


 
Nieuwe betekenis werk-privébalans
Eigen baas zijn spreekt in Nederland 23 procent van de jongeren aan. Frederik Fahning, medeoprichter en managing director van Zenjob, legt uit: "We zien een groeiend aantal mensen dat de controle over hun eigen werk wil hebben. Work-Life balance begint een nieuwe betekenis te krijgen, waarbij werk het persoonlijke leven volgt en niet andersom. Dit betekent niet dat jonge mensen niet willen werken. Het tegendeel is waar, maar ze willen steeds meer op hun eigen voorwaarden werken."
Van degenen die al ervaring als zelfstandige hebben opgedaan, zegt maar liefst 39 procent dit in de toekomst te willen blijven doen. In Duitsland en Engeland zijn de cijfers vergelijkbaar. Zelf de controle hebben over je werkleven wint in populariteit, merken ze ook bij Zenjob. Op het platform kunnen studenten en side jobbers - mensen die naast hun baan extra geld verdienen door middel van bijbaantjes - zelf bepalen waar en wanneer ze werken. Uit de Job Preference Survey die Zenjob afgelopen maart onder de eigen database uitvoerde, bleek dat mensen hun shifts twee tot zeven  dagen van tevoren inplannen. Dit toont aan dat mensen graag de vrijheid hebben om te beslissen waar en wanneer zij willen werken.

Gen Z heeft de touwtjes in handen
Volgens Fahning bevinden jonge mensen zich door het huidige personeelstekort in een voordeelpositie. "Gen Z is de best opgeleide generatie in de geschiedenis en heeft nu alle ruimte om te ontdekken wat echt bij ze past. Ze hoeven niet direct voor een vaste baan te kiezen, maar kunnen overal van proeven zonder zich direct vast te leggen. Zelf de touwtjes in handen hebben - dat is het werken van de toekomst."
 
Startups scoren opvallend laag
Opvallend is dat in zowel Nederland, Duitsland als Engeland er weinig animo is voor werken in de startup wereld. In alle landen geeft ongeveer tien procent hier de voorkeur aan. "In tijden van onzekerheid is de meerderheid van de generatie op zoek naar stabiliteit - wat startups in hun beginjaren natuurlijk niet kunnen bieden. Ze vormen een omgeving veel potentie voor de toekomst, maar wel een met meer risico’s," zegt Fahning.

 

 
 Doorsturen   4 reacties  

 

Laatste nieuws

 Citrix onderzoek toont verdeeldheid over werken op kantoor
 Werknemer worstelt met lastige IT-beveiligingsprotocollen
 Gefragmenteerde informatie staat optimale customer experience in de weg
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Generatie Z leeft van salarisstrook naar salarisstrook
 Jongeren willen geduldige, gepassioneerde en authentieke leidinggevende
 Genderloonkloof doorn in oog van nieuwe werkgeneratie: ‘het zijn activisten’
 Grootste uitdaging HR is het aantrekken en behouden van werknemers uit verschillende generaties
 
 
reacties
 
Springkasteel kopen  |   | 
5-07-2022
 | 
07:50 uur
Wij hebben een startup en ik vind het heerlijk. Lekker dynamisch en alles gaat snel vooruit. In grote bedrijven moet je eerst langs 10 managers passeren vooraleer je iets gedaan krijgt.
De boekhouder  |   | 
14-07-2022
 | 
16:30 uur
Het is niet raar dat startups tegenwoordig minder populair zijn. Ik denk dat de hele coronacrisis flink wat onrust heeft veroorzaakt.
Gokpedia  |   | 
8-08-2022
 | 
21:51 uur
Na het opengaan van de online gokmarkt in Nederland, zien wij ook een toenemend aantal kansspel gerelateerde websites online komen. De concurrentie is moordend, dus wij zijn ook benieuwd hoe dat zich de komende jaren verder gaat ontwikkelen.
Mike  |   | 
8-08-2022
 | 
21:53 uur
Na het opengaan van de online gokmarkt in Nederland, zien wij ook een toenemend aantal kansspel gerelateerde websites online komen. Ook bij jonge ondernemers. De concurrentie is moordend, dus wij zijn ook benieuwd hoe dat zich de komende jaren verder gaat ontwikkelen.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
In welke gevallen moet je aan de slag met een BAV
reacties
Citrix onderzoek toont verdeeldheid over werken op kantoor (1) 
Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken (3) 
Drie eenvoudige tips tegen SIM-swapping (1) 
Nederlander bang voor misleidende online reviews (1) 
Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket (1) 
Nederland positieve uitschieter: 62 procent vertrouwt op huidige pensioenstelsel (1) 
Het grote verschil tussen weten en kunnen (1) 
top10
Sterk gestegen hypotheekrente zorgt voor impasse op woningmarkt
‘Extended reality’ brengt hybride werkers weer naar kantoor
Onderzoek onthult bloeiende ransomware-marktplaats op het dark web
Koffie op kantoor: dit komt er allemaal bij kijken
Risicofactoren voor bedrijfssucces in een wereld na de pandemie
Een ambitieuze bedrijfscultuur realiseren: 'Succes hangt af van ongeduld'
Kennismigranten buiten EU zijn interessant arbeidspotentieel voor schaarste arbeidsmarkt
Diverse organisatie trekt accounting talent aan
Een inclusieve werkplek: vier tips om de volgende stappen te zetten
Werknemer die moeilijk rondkomt, zoekt naar manieren om extra te werken
meer top 10