zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Wat is de overeenkomst tussen kunstmatige intelligentie en truffelvarkens?

Met genoeg training zijn beide ‘experts’ in staat om mensen te helpen

14 juni 2022 - Bij ‘kunstmatige intelligentie’ (AI) denken mensen al snel aan allerlei fantastische sciencefictionscenario's die nog heel ver weg lijken. Maar in feite wordt deze technologie al sinds enkele jaren ingezet voor reis- en onkostenbeheer, vaak zonder dat de gebruiker dat door heeft.  

Voor veel mensen is het nog moeilijk om te begrijpen wat kunstmatige intelligentie precies is, hoe je het moet definiëren en wat het kan doen. Uit een onderzoek van SAP Concur in 2022 blijkt dat maar liefst 39 procent van de financiële en zakenreismanagers in Europa vreest dat AI hun baan overbodig zal maken. Nog eens een kwart is daar onzeker over. Op het eerste gezicht is die vrees misschien niet zo vergezocht; de technologie is immers al in staat om bepaalde taken zeer snel en nauwkeurig uit te voeren.


Pierre-Emmanuel Tetaz, EMEA SVP & General Manager bij SAP Concur relativeert die zorg: "Ik zie kunstmatige intelligentie op dit moment niet leiden tot een vermindering van het aantal banen op het gebied van zakenreizen en onkostenbeheer. Ik zou het gebruik van de technologie eerder willen vergelijken met de inzet van truffelvarkens: ze helpen de truffelboer om zijn werk te doen en vergroten zijn succes, maar ze doen niets dat overbodig is. Zo is het ook in het reis- en onkostenbeheer. Er bestaan al tal van effectieve, op AI gebaseerde oplossingen die experts ondersteunen bij belangrijke zaken zoals btw-teruggave of het opsporen van fouten in onkostendeclaratie. Dit leidt tot betere resultaten en zorgt ervoor dat de betreffende experts meer tijd hebben om zich met belangrijkere en minder repetitieve taken bezig te houden."   

Als we truffelvarkens verder vergelijken met kunstmatige intelligentie vallen deze 5 overeenkomsten op: 
 
 • Zowel truffelvarkens als AI zijn zeer gespecialiseerde experts op hun gebied: ze beschikken over skills die veel beter zijn dan die van de mens, vooral als het op precisie aankomt. En ze bereiken vaak resultaten die de menselijke capaciteiten overtreffen - ongeacht hoe goed mensen getraind zijn.
 • Beide ‘oplossingen’ ondersteunen gebruikers bij het vinden van iets waardevols: In het geval van truffelvarkens ligt het voor de hand: zij zijn getraind om waardevolle en zeldzame truffels op te sporen. In het geval van reis-  en onkostenbeheer is de AI geprogrammeerd om nauwkeurig en snel financiële besparingsmogelijkheden te identificeren, zoals mogelijkheden voor btw-teruggave of foutieve onkostendeclaraties die tot onnodige extra uitgaven leiden.
 • De sleutelwoorden ‘training’ en ‘programmering’ bieden verdere overeenkomsten: beide oplossingen zijn afhankelijk van menselijke begeleiding en sturing om optimaal te kunnen werken. De truffelboer traint zijn varkens, bepaalt het zoekgebied en zorgt voor het verder verwerken en de marketing van de gevonden truffels. In de wereld van finance en zakenreizen zijn managers onvervangbaar omdat zij het toepassingsgebied van AI definiëren en de verkregen resultaten en inzichten gebruiken om procedures en processen in het bedrijf te optimaliseren en strategisch belangrijke conclusies te trekken.
 • Er zijn ook overeenkomsten als het gaat om risicobeheer: truffelvarkens vinden de juiste truffels zodat mensen die veilig kunnen eten, terwijl op AI gebaseerde oplossingen voor reis- en onkostenbeheer de compliance verbeteren en zo het risico op boetes verkleinen. Sommige aanbieders nemen zelfs de aansprakelijkheid op zich voor eventuele fouten in hun op AI gebaseerde oplossingen.
 • Noch truffelvarkens, noch AI-gebaseerde oplossingen voor reis- en onkostenbeheer zorgen ervoor dat hun gebruikers zonder werk komen te zitten. Integendeel, ze besparen hun gebruikers de vaak saaie en repetitieve zoektocht naar truffels of het eindeloos zoeken naar ontbrekende bonnetjes en maken zo tijd vrij voor meer veeleisende en belangrijkere taken.
 • Hoewel je het op het eerste gezicht niet zo snel zou denken, hebben kunstmatige intelligentie en truffelvarkens zeker het een en ander met elkaar gemeen. Met genoeg training zijn beide ‘experts’ in staat om mensen te helpen, kunnen ze iets waardevols vinden, vergroten ze de veiligheid en besparen ze ons ‘mensen’ veel tijd. Zo kunnen die fantastische sciencefictionscenario’s die ver weg lijken nu al waargemaakt worden, al gebeurt het meestal zonder dat de eindgebruiker dit door heeft. Toch een leuk weetje om met tafelgenoten te delen, de volgende keer dat je geniet van een heerlijke truffelpasta of een ander truffelgerecht!
   

   
   Doorsturen   Reageer  

   

  Laatste nieuws

   Koffie op kantoor: dit komt er allemaal bij kijken
   Risicofactoren voor bedrijfssucces in een wereld na de pandemie
   Een inclusieve werkplek: vier tips om de volgende stappen te zetten
   

  Gerelateerde nieuwsitems

   Bedrijfsleven omarmt AI en ML voor cybersecurity
   Big Data en kunstmatige intelligentie blijven belangrijkste trends in financiële sector
   Vijf AI-lessen die COVID-19 ons leerde
   Twee derde van de Europese organisaties maakt actief gebruik van kunstmatige intelligentie
   
   
  reacties
   
  Er zijn nog geen reacties.

  REAGEREN

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
  In welke gevallen moet je aan de slag met een BAV
  reacties
  Nederlanders willen vooral buiten kantoor kunnen werken (1) 
  Drie eenvoudige tips tegen SIM-swapping (1) 
  Nederlander bang voor misleidende online reviews (1) 
  Werknemer wil fiets in arbeidsvoorwaardenpakket (1) 
  Nederland positieve uitschieter: 62 procent vertrouwt op huidige pensioenstelsel (1) 
  Het grote verschil tussen weten en kunnen (1) 
  Onderweg naar meer bevlogenheid  (1) 
  top10
  Tips voor een veilige werkplek, ook tijdens de vakantieperiode
  Vier tips voor meer werknemersbetrokkenheid in de zorg in tijden van hybride werken
  Bedrijven worstelen met innoveren omdat ze data niet effectief kunnen gebruiken
  Toptalent aantrekken en behouden met een ‘employee first’ bedrijfscultuur
  Wekelijkse aantal cyberaanvallen wereldwijd gestegen met 32 procent
  De grootste frustraties en uitdagingen voor IT-systeembeheerders
  Dit is hoe je cybersecurity op de kaart zet bij het management
  Ongetrainde medewerkers vormen gapend gat in cybersecurity
  Wantrouwen over data-uitwisseling remt technologische vooruitgang af
  Cybercriminelen bereiden zich voor op een wereld zonder macro's
  meer top 10