zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Wat is de overeenkomst tussen kunstmatige intelligentie en truffelvarkens?

Met genoeg training zijn beide ‘experts’ in staat om mensen te helpen

14 juni 2022 - Bij ‘kunstmatige intelligentie’ (AI) denken mensen al snel aan allerlei fantastische sciencefictionscenario's die nog heel ver weg lijken. Maar in feite wordt deze technologie al sinds enkele jaren ingezet voor reis- en onkostenbeheer, vaak zonder dat de gebruiker dat door heeft.  

Voor veel mensen is het nog moeilijk om te begrijpen wat kunstmatige intelligentie precies is, hoe je het moet definiëren en wat het kan doen. Uit een onderzoek van SAP Concur in 2022 blijkt dat maar liefst 39 procent van de financiële en zakenreismanagers in Europa vreest dat AI hun baan overbodig zal maken. Nog eens een kwart is daar onzeker over. Op het eerste gezicht is die vrees misschien niet zo vergezocht; de technologie is immers al in staat om bepaalde taken zeer snel en nauwkeurig uit te voeren.


Pierre-Emmanuel Tetaz, EMEA SVP & General Manager bij SAP Concur relativeert die zorg: "Ik zie kunstmatige intelligentie op dit moment niet leiden tot een vermindering van het aantal banen op het gebied van zakenreizen en onkostenbeheer. Ik zou het gebruik van de technologie eerder willen vergelijken met de inzet van truffelvarkens: ze helpen de truffelboer om zijn werk te doen en vergroten zijn succes, maar ze doen niets dat overbodig is. Zo is het ook in het reis- en onkostenbeheer. Er bestaan al tal van effectieve, op AI gebaseerde oplossingen die experts ondersteunen bij belangrijke zaken zoals btw-teruggave of het opsporen van fouten in onkostendeclaratie. Dit leidt tot betere resultaten en zorgt ervoor dat de betreffende experts meer tijd hebben om zich met belangrijkere en minder repetitieve taken bezig te houden."   

Als we truffelvarkens verder vergelijken met kunstmatige intelligentie vallen deze 5 overeenkomsten op: 
 
 • Zowel truffelvarkens als AI zijn zeer gespecialiseerde experts op hun gebied: ze beschikken over skills die veel beter zijn dan die van de mens, vooral als het op precisie aankomt. En ze bereiken vaak resultaten die de menselijke capaciteiten overtreffen - ongeacht hoe goed mensen getraind zijn.
 • Beide ‘oplossingen’ ondersteunen gebruikers bij het vinden van iets waardevols: In het geval van truffelvarkens ligt het voor de hand: zij zijn getraind om waardevolle en zeldzame truffels op te sporen. In het geval van reis-  en onkostenbeheer is de AI geprogrammeerd om nauwkeurig en snel financiële besparingsmogelijkheden te identificeren, zoals mogelijkheden voor btw-teruggave of foutieve onkostendeclaraties die tot onnodige extra uitgaven leiden.
 • De sleutelwoorden ‘training’ en ‘programmering’ bieden verdere overeenkomsten: beide oplossingen zijn afhankelijk van menselijke begeleiding en sturing om optimaal te kunnen werken. De truffelboer traint zijn varkens, bepaalt het zoekgebied en zorgt voor het verder verwerken en de marketing van de gevonden truffels. In de wereld van finance en zakenreizen zijn managers onvervangbaar omdat zij het toepassingsgebied van AI definiëren en de verkregen resultaten en inzichten gebruiken om procedures en processen in het bedrijf te optimaliseren en strategisch belangrijke conclusies te trekken.
 • Er zijn ook overeenkomsten als het gaat om risicobeheer: truffelvarkens vinden de juiste truffels zodat mensen die veilig kunnen eten, terwijl op AI gebaseerde oplossingen voor reis- en onkostenbeheer de compliance verbeteren en zo het risico op boetes verkleinen. Sommige aanbieders nemen zelfs de aansprakelijkheid op zich voor eventuele fouten in hun op AI gebaseerde oplossingen.
 • Noch truffelvarkens, noch AI-gebaseerde oplossingen voor reis- en onkostenbeheer zorgen ervoor dat hun gebruikers zonder werk komen te zitten. Integendeel, ze besparen hun gebruikers de vaak saaie en repetitieve zoektocht naar truffels of het eindeloos zoeken naar ontbrekende bonnetjes en maken zo tijd vrij voor meer veeleisende en belangrijkere taken.
 • Hoewel je het op het eerste gezicht niet zo snel zou denken, hebben kunstmatige intelligentie en truffelvarkens zeker het een en ander met elkaar gemeen. Met genoeg training zijn beide ‘experts’ in staat om mensen te helpen, kunnen ze iets waardevols vinden, vergroten ze de veiligheid en besparen ze ons ‘mensen’ veel tijd. Zo kunnen die fantastische sciencefictionscenario’s die ver weg lijken nu al waargemaakt worden, al gebeurt het meestal zonder dat de eindgebruiker dit door heeft. Toch een leuk weetje om met tafelgenoten te delen, de volgende keer dat je geniet van een heerlijke truffelpasta of een ander truffelgerecht!
   

   
   Doorsturen   Reageer  

   

  Laatste nieuws

   Werknemers zijn enthousiast over het gebruik van generatieve AI op werkplek
   Werkend Nederland print minimaal vanwege ontbossingszorgen
   Oplopend ziekteverzuim door tekort aan bedrijfsartsen is op te vangen
   

  Gerelateerde nieuwsitems

   Bedrijfsleven omarmt AI en ML voor cybersecurity
   Big Data en kunstmatige intelligentie blijven belangrijkste trends in financiële sector
   Vijf AI-lessen die COVID-19 ons leerde
   Twee derde van de Europese organisaties maakt actief gebruik van kunstmatige intelligentie
   
   
  reacties
   
  Er zijn nog geen reacties.

  REAGEREN

  Naam:
  Emailadres:
  URL: (niet verplicht) http:// 
   
  Reactie/Opmerking:
  Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
   
  Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
  Waar moet je op letten bij het aanschaffen van beveiligingscamera’s voor jouw bedrijf?
  Waar kun je elektrische raamdecoratie kopen?
  Tips bij elektrische raambekleding kopen
  reacties
  Werknemers zijn enthousiast over het gebruik van generatieve AI op werkplek  (1) 
  84 procent Nederlanders ontvangt oplichtingsberichten op smartphone (1) 
  Hoe geef ik leiding aan vaste medewerkers voor de toekomst? (1) 
  Mentale gezondheid weinig onderwerp van gesprek op werkvloer  (1) 
  Prijs Audi Q4 E-Tron Sportback: minder hoofdruimte, meer geld (1) 
  Deze vijf AI-trends gaan ons leven de komende jaren veranderen (1) 
  Gemaksdiensten op kantoor populairder in crisistijd (1) 
  top10
  Bedrijven moeten meer aandacht schenken aan retentie van talent
  Een vijfde van werkend Nederland wil geen manager die jonger is dan zichzelf
  Ondanks aandacht voor diversiteit ervaart één op de drie leeftijdsdiscriminatie
  83 procent van alle CIO’s moet dit jaar meer met minder doen
  Kleine consultancybedrijven niet opgewassen tegen digitale slagkracht grote spelers
  Bedrijven zien grote voordelen internationaal verspreide personeelsbestanden
  Geavanceerde technieken zorgen voor drastische toename van phishing
  IT’er vindt opkomende technologieën vaak moeilijk te begrijpen
  AI VS AI: De beste manier om de moderne cybercrimineel tegen te gaan
  IT-beslisser verkiest low-code boven high-code applicatieontwikkeling
  meer top 10