zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijfsleven omarmt AI en ML voor cybersecurity

Kunstmatige intelligentie en machine learning zijn voor cybersecurity breed inzetbaar

24 maart 2022 - Steeds meer Nederlandse bedrijven gebruiken kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) om cyberaanvallen af te slaan. Bijna de helft (42 procent) versterkt de IT-beveiliging nu al met AI- en/of ML-technologie. Nog eens 54 procent is dat de komende jaren van plan. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van Mimecast.

Kunstmatige intelligentie en machine learning zijn voor cybersecurity breed inzetbaar. De technologie helpt bijvoorbeeld bij het detecteren van geavanceerde malware, spam en social engineering, het identificeren van zeroday-exploits en het voorkomen van data-exfiltratie. Maar AI en ML kunnen ook allerlei handmatige taken overnemen, onder andere rondom configuraties en het verwerken van alarmeringen.


 
Nederland in de middenmoot
Aan het onderzoek werkten 1400 IT-professionals uit twaalf verschillende landen mee, waaronder Nederland. Wereldwijd past 46 procent van de bedrijven AI- en/of ML-technologie toe voor securitydoeleinden. Met 42 procent bevindt Nederland zich in de middenmoot, onder landen als de Verenigde Staten (58 procent) en Duitsland (51 procent) maar boven het Verenigd Koninkrijk (40 procent) en Canada (33 procent). Er zijn in Nederland relatief weinig bedrijven die helemaal niet van plan zijn om deze technologie te gebruiken: vier procent ten opzichte van zreven procent wereldwijd.
In sommige sectoren verloopt de adoptie sneller dan in andere. Zo maakt 63 procent van de IT-, technologie- en telecombedrijven wereldwijd voor zijn IT-beveiliging al gebruik van AI en ML. Ook in de sectoren bouw en vastgoed (57 procent) en de zakelijke dienstverlening (55 procent) doet een ruime meerderheid dat. In de retail- en de transportbranche (35 procent), de gezondheidszorg (39 procent) en bij de overheid (40 procent) is de technologie op dit moment nog minder ingeburgerd.
 
Voordelen van AI en ML
AI- en ML-securitytoepassingen bieden organisaties allerlei voordelen. De helft van de Nederlandse bedrijven die de technologie al gebruiken, heeft hiermee de werkdruk of het aantal werkuren van hun securityteam verlaagd. Ook het voorkomen (43 procent) en het sneller identificeren en mitigeren van bedreigingen (40 procent) worden vaak als voordeel genoemd. Andere voordelen zijn het nauwkeuriger detecteren van bedreigingen (38 procent) en het terugdringen van het aantal menselijke fouten binnen het securityteam (38 procent).
"Cybercriminelen maken steeds meer gebruik van kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld om conventionele securityoplossingen te omzeilen," zegt Elaine Lee, AI-expert bij Mimecast. "Gelukkig zien we nu dat deze technologieën ook doorbreken in het bedrijfsleven. AI-oplossingen helpen organisaties bij het automatiseren van securityprocessen. Daardoor zijn ze beter in staat om aanvallen af te slaan en kunnen hun securityexperts zich focussen op high-level analyses."
Een van de toepassingen is het detecteren van potentieel malafide e-mails. "Sommige phishingmails ogen volstrekt onschuldig," licht Lee toe. "Kunstmatige intelligentie kan bijvoorbeeld worden ingezet om interacties tussen e-mailadressen te analyseren. Heeft de afzender al eens contact gehad met iemand binnen de organisatie? Of komt de e-mail uit het niets? Vervolgens kun je de gebruiker waarschuwen voor verdachte e-mails. Zo maakt AI e-mailbeveiliging nog effectiever."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Meer dan de helft van de Nederlanders voelt zich uitgeblust na werkdag
 Kwart Nederlanders wil sociale media verwijderen
 Nederland op twaalfde plaats als voorkeursland om in te wonen en te werken
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Minder dan een kwart van de zakelijke beslissers zet AI in om klantcommunicatie te verbeteren
 Vier voordelen van AI voor de HR-afdeling
 Rol uw AI-strategie met succes uit
 Financiële teams met AI presteren aanzienlijk beter dan vakgenoten zonder de technologie
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Houten wandpanelen voor een warme en huiselijke sfeer
reacties
Bijna de helft van de Nederlanders zet vakantiegeld op spaarrekening (2) 
Hoe zorg je ervoor dat werknemers cybersecurity serieus nemen? (1) 
Een beter salaris trekt Nederlander over de streep om een carrièreswitch naar de zorg te maken (1) 
Nederland is koploper flexibel werken (1) 
Zes competenties bij veerkracht (1) 
Stijgende energieprijzen en inflatie leiden tot ernstige problemen met onbetaalde energiefacturen (1) 
Bestaan er geen talent-gerichte leiders en organisaties meer? (6) 
top10
Hoe krijg je jouw collega’s terug naar kantoor?
Helft bedrijven door krappe arbeidsmarkt eerder bereid mbo’ers aan te nemen
Een op zes Nederlanders heeft financiële geheimen voor partner
Het belang van technologievaardigheid in de C-suite
Dit is waarom je de meeste vormen van MFA beter niet kunt gebruiken
Noodgedwongen een oppas van de zaak als secundaire arbeidsvoorwaarde
Eén op de vijf kan eerste werkdag nauwelijks werken door niet-werkende digitale middelen
Timemanagement is eigenlijk grote onzin!
93 procent van alle organisaties met OT-omgevingen kreeg te maken met hackers
Weg met de werkdip: vijf tips voor meer plezier in je werk
meer top 10