zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Dader grensoverschrijdend gedrag werkvloer vaker collega dan leidinggevende

Vertrouwenspersoon wordt beperkt ingezet

7 juni 2022 - Bijna een op de vijf medewerkers in Nederland heeft wel eens te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag op het werk. Een op de tien ervaart zelfs meermaals grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Het vaakst gebeurt dat door directe collega’s. Dat blijkt uit recent onderzoek onder meer dan 1000 werkenden door InnerVoice.

Verbale intimidatie (50 procent), seksueel grensoverschrijdend gedrag (41 procent) en pesten en uitsluiten (30 procent) komen het vaakst voor.


Naast het seksueel grensoverschrijdend gedrag laat het onderzoek zien dat bij zaken als verbale intimidatie, pesten en uitsluiten in organisaties vaak de leidinggevende als dader wordt genoemd. Een kwart van de medewerkers geeft aan dat dit de leidinggevende ‘de dader’ is bij seksueel grensoverschrijdend gedrag; bij verbale intimidatie en pesten is dit zelfs 33 procent.
 
Vertrouwenspersoon wordt beperkt ingezet
De onderzoeksresultaten geven daarnaast aan dat medewerkers die een onveilige situatie hebben ervaren, maar beperkt een melding doen bij een vertrouwenspersoon (30 procent). Managing director Anne Branger van InnerVoice: "Dat duidt erop dat melding maken van ongewenst gedrag vaak lastig is. Organisaties moeten veel meer doen om dit soort zaken bespreekbaar te maken. Een vertrouwenspersoon helpt daarbij, maar veel minder vaak is er een cultuur waarbij proactief wordt gesproken met medewerkers over hun beleving van de werkomgeving. Organisaties die dat doen, hebben beter inzicht en kunnen tijdig ingrijpen."
Van de werknemers die grensoverschrijdend gedrag heeft ervaren, geeft 45 procent aan dat de organisatie er niets mee heeft gedaan en 26 procent zegt niet te weten of er iets mee gedaan is. Bij tien procent van de gevallen is er niet adequaat gehandeld in de ogen van de melder en slechts bij zeventien procent is de melding wel naar tevredenheid afgehandeld.
 
Collega vaker dader dan leidinggevende
Van de respondenten die aangeven te maken hebben met verbale intimidatie, zegt ruim de helft dat dit door een collega is gedaan. Bij agressie of geweld is dat percentage 46 procent, pesten en uitsluiting wordt toegeschreven aan collega’s door ruim zes op de tien respondenten die hier last van hebben. Tot slot vindt ook seksuele intimidatie vooral plaats door collega’s, 60 procent zegt dat niet hun leidinggevende of manager hiervan de dader is. Branger is voorzichtig maar ziet wel een trend: "Collega’s worden vaker genoemd als dader, wat ook laat zien dat machtsrelaties niet standaard de reden zijn voor grensoverschrijdend gedrag. Bovendien geven ook leidinggevenden aan grensoverschrijdend gedrag te ervaren."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vooral werknemers in contactberoepen ervaren grensoverschrijdend gedrag
 #MeToo: Gevolgen nog veel ernstiger bij intimidatie
 Eén op de zeven werknemers slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag
 'Vertrouwenspersoon moet stevigere positie krijgen'
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10