zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kijken naar de mogelijkheden, beperkingen zijn er al

Personeelstekorten tegengaan met goed begeleide re-integratie

30 mei 2022 - Het personeelstekort in Nederland blijft oplopen. Het voorkomen van verzuim kan bijdragen aan het beperken van het afnemende arbeidspotentieel. Hiermee kan vermeden worden dat delen van Nederland dicht moeten.

Volgens James van der Spek, directeur Arbodienstverlening & IT vanHCS "is het van groot belang dat werkgevers een adequaat beleid voeren op preventie en ziekteverzuim. Het vroegtijdig signaleren van risico’s en het voorkomen van arbeidsongeschiktheid zorgen voor meer arbeidsuren en verlagen tegelijk de druk bij de rest van de medewerkers."Heldere preventieve acties 
Van belang hierbij is dat heldere preventieve acties gekoppeld zijn aan de meest voorkomende verzuimoorzaken. Van der Spek geeft aan dat "als er bij verzuim gewerkt wordt met een re-integratiedoel, er minder verzuim is en werknemers sneller terug komen in het arbeidsproces. De rode draad is dat je kijkt naar de mogelijkheden die er zijn, beperkingen zijn er al genoeg. Belangrijk zijn op maat gemaakte preventieve activiteiten en multidisciplinaire verzuimbegeleiding met het re-integratiedoel. Voorop staat dat je start met een goed beeld van de werknemer en het werk bij de werkgever, zodat alle activiteiten bijdragen tot het benutten van het arbeidspotentieel zowel voor werkgever als werknemer. Er zijn voordelen voor beiden: de werknemer neemt bij uitval met stapjes weer deel aan het arbeidsproces en is er financieel beter aan toe, de werkgever hoeft minder uitkering te betalen en kan zijn arbeidstekort verminderen. Natuurlijk lukt dat soms niet, dan begeleiden we de werknemer naar een IVA-uitkering. In alle gevallen moeten opvolgende acties en beslissingen recht doen aan de situatie van de werknemer en het beschikbare werk bij de werkgever. Wij blijven geloven dat werk de beste vorm van sociale zekerheid is."
 
Meer herbeoordelingen
Een goed begeleide re-integratie kan daarnaast bespoedigd worden door meer (her)beoordelingen te laten plaatsvinden. Dit kan worden opgelost door het capaciteitstekort aan verzekeringsartsen bij UWV terug te brengen. Stappen hiertoe worden ondernomen. Meer (her)beoordelingen leidt tot minder werknemers die onnodig lang thuiszitten en buiten hun eigen schuld niet meedraaien in het arbeidsproces. Drempels hiertoe moeten worden weggenomen, oplossingen liggen voorhanden zoals HCS eerder heeft aangegeven.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Tips om psychisch verzuim en burnouts te verminderen
 Positieve werknemerservaring helpt bij het voorkomen van een burn-out
 Bedrijven moeten meer prioriteit geven aan het welzijn van werknemers
 Zes tips om verzuim door stress en burnouts te voorkomen in 2022
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10