zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Bedrijven moeten meer prioriteit geven aan het welzijn van werknemers

Om het risico op burn-out te verlagen

27 januari 2022 - Personio roept bedrijven op om naast de bedrijfscultuur prioriteit te geven aan het welzijn van werknemers. Anders lopen ze het risico dat mensen uitvallen vanwege een burn-out of dat talent vertrekt. Zeker nu de werkdruk toeneemt door het groeiende ziekteverzuim vanwege corona is dit een belangrijke zorg voor ondernemingen.

Ondanks het feit dat de coronacrisis heeft gezorgd voor een enorme druk op het mentale en fysieke welzijn van mensen, blijkt uit recent onderzoek door Personio dat veel bedrijven hun personeelsaanpak niet daarop hebben aangepast. Slechts veertien procent van de HR-beslissers is van mening dat initiatieven op het gebied van de mentale gezondheid en het welzijn van werknemers de komende twalf maanden een topprioriteit heeft voor HR. Slechts twaalf procent zegt dat initiatieven rond de bedrijfscultuur prioriteit hebben.


 
Discrepantie prioriteiten werknemers en werkgevers
Deze cijfers staan in schril contrast met de mening van werknemers – die benadrukken juist dat ze het heel belangrijk vinden dat ze zich gelukkig en gezond voelen op het werk. Voor ruim vier op de tien (43 procent) Nederlandse werknemers is een goede werk/privé-balans een prioriteit. Voor 39 procent is een goede arbeidscultuur een prioriteit. Deze cijfers wijzen op een duidelijke en zorgelijke discrepantie tussen de prioriteiten van werknemers en werkgevers.
Het onderzoek benadrukt ook dat het welzijn van werknemers en de bedrijfscultuur belangrijk zijn voor de productiviteit en om talent te behouden. Maar liefst 34 procent van de Nederlandse werknemers zegt dat een verslechtering van de werk/privé-balans een reden zou zijn een andere baan te zoen als dat in de komende 12 maanden zou gebeuren. Voor elf procent is een verslechtering van de arbeidscultuur een reden om te vertrekken.
 
Productiviteit
Kijkend naar de productiviteit, geeft 78 procent van de werknemers aan dat een goede arbeidscultuur hen helpt om productiever te zijn. Daarentegen noemen ze een lage motivatie en moreel (twintig procent), ‘zoom-vermoeidheid’ (negentien procent) en slechte communicatie met collega’s (achttien procent) als de drie belangrijkste factoren die hun productiviteit negatief beïnvloeden.
Lars Boom, Country Manager Benelux voor Personio: "Na een zeer zware periode voor zowel werknemers als voor bedrijven, laten bevindingen zien hoe belangrijk het is dat bedrijven het welzijn van hun mensen en de bedrijfscultuur voorop stellen. Werknemers kijken goed naar hun carrièremogelijkheden en zullen vertrekken als ze niet tevreden zijn - hetzij omdat ze een burn-out hebben of omdat ze zich niet voldoende gewaardeerd voelen. Waar het op neerkomt, is dat bedrijven die het welzijn van werknemers niet centraal stellen in hun HR-strategie, daarvan de gevolgen zullen ondervinden. In de vorm van burn-out, ontevredenheid en - in het ergste geval - een uittocht van waardevol talent. Met uiteindelijk een flinke productiviteitsdaling als resultaat."
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Medewerkerswelzijn: hoe meet je dat écht goed?
 'Innovatief leiderschap vraagt moed en non-conformistisch handelen'
 Vierde Covid-19 golf maakt werknemerswelzijn topprioriteit voor werkgevers
 Leidinggevenden bezorgd om welzijn medewerkers met hybride werken
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Pas op met het snijden in de kosten als ondernemer
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10