zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zes tips om verzuim door stress en burnouts te voorkomen in 2022

Corona-maatregelen en thuiswerken zorgen voor meer stress bij werknemers

31 december 2021 - Door het thuiswerken en de onzekerheid die gepaard gaat met de coronaperiode, dreigen steeds meer werknemers uit te vallen door stress. Wat kunnen HR-professionals en managers doen om dit verzuim te voorkomen? Ellen Botman, stress-expert en CEO van Happy Brain® Clinics, deelt zes tips die helpen om burnouts tegen te gaan in 2022.

"Het aantal werknemers dat tegen een burnout aanloopt of last heeft van stress is sinds de coronaperiode alleen maar gestegen. Sinds de nieuwe coronamaatregelen, werken werknemers weer vaker thuis en is er meer onzekerheid over werk en inkomen. Wist je dat drie op de vier werknemers die geveld wordt door een burnout, die zelf niet zag aankomen? Daarom is er voor HR-afdelingen en leidinggevenden een grote rol weggelegd in het voorkomen van burnouts. Hopelijk helpen deze tips ze daarbij," aldus Botman.


 
Investeer in HR medewerkers
 Veel HR-afdelingen komen om in het werk doordat ze het hybride- en thuiswerken moeten begeleiden. Het herkennen en voorkomen van overmatig stress bij werknemers sneeuwt daardoor onder. Investeer dus extra in HR-medewerkers tijdens deze periode, want ze worden tijdens de coronaperiode extra belast.
 
Bereken verzuimkosten
Sommige organisaties hebben geen idee welke kosten gemoeid zijn bij verzuim. Dat komt doordat er geen inzicht is in de aard van het verzuim, de hoeveelheid ervan en wat een werkdag van een professional kost. Bij een organisatie met duizend medewerkers zorgt een goede aanpak van psychisch verzuim voor een besparing van een miljoen euro per jaar. Zonder dat inzicht is het lastig om een business-case te maken van verzuimpreventie.
 
Zorg voor de binders
Organisaties moeten steeds flexibeler worden om in te kunnen spelen op de veranderende wereld om hen heen. Door corona is dat proces alleen maar versneld. Niet elke medewerker gaat daar even goed mee om. Zogenaamde boeiers (die steeds nieuwe uitdagingen willen) gaat dat prima af, terwijl binders (die een grote mate van commitment kennen en een organisatie lang trouw blijven) dat lastiger vinden. Zorg dus extra goed voor binders, die meer moeite hebben met dit tijdperk van continue verandering.
 
Deel best practices
Integraal management kent vele voordelen maar heeft ook een nadeel; als er in een team een goede oplossing is om overmatig stress te voorkomen of effectief te behandelen, is het maar de vraag of andere teams daar ook over horen. Voorkom dat iedereen zelf het wiel moet uitvinden door best practices te delen.
 
Blijf in contact met werknemers
Door de corona-maatregelen moeten veel werknemers thuiswerken. Het nadeel is dat het lastiger is om een oogje in het zeil te houden. Spreek en zie je collega’s nog wel voldoende? Daarom is het belangrijk om geregeld – bijvoorbeeld elke twee weken – bij ze in te checken. Maak daar tijd voor.
 
Wees extra alert
Botman: "Drie op de vier werknemers ziet een burnout zelf niet aankomen. Dat komt omdat dat deel van je hersenen dat nodig is om stress te herkennen, als eerste beschadigd raakt door de stress. Wees dus extra alert op signalen. Neemt iemand vaak een snipperdag? Zegt diegene dat die ene snipperdag eigenlijk niet genoeg was? Heeft iemand een erg kort lontje en minder zelfreflectie? Vertoont iemand verslavingsverschijnselen? Of blijkt iemand wel erg besluiteloos? Het zijn allemaal tekenen dat iemand mogelijk last heeft van te veel stress."
 
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Betere balans tussen werk en privé is goed voornemen nummer één
 Global Networking Trends report: NaaS steeds populairder
 Werkend Nederland gaat er minimaal op vooruit
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Leidinggevenden bezorgd om welzijn medewerkers met hybride werken
 Vier tips om burnouts bij werknemers te herkennen
 Steeds meer bedrijven bieden ‘burnout-break’ – wacht Nederland nieuwe golf burnouts?
 Drie op de vier Nederlanders ervaren stress en slaapproblemen
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
White paper: E-mail Marketing Automation Trends 2022
Wat kun je in 2022 verwachten op het gebied van e‑mail marketing automation? Welke trends en ontwikkelingen ziet Spotler? En welke thema’s moet je dit jaar in de gaten houden om zoveel mogelijk succes te behalen met je organisatie?
Download het white paper
Lees verder
Kies als MT voor duurzame oplossingen; juist in de bouw
De kracht van buitenreclame blijft bestaan
reacties
Traditioneel kerstpakket populairste extra beloning  (1) 
Thuiswerkers klagen het meest over hoofdpijn, stijve nek en vermoeide ogen  (1) 
Bedrijven verwachten tweedeling kantoorwerkers en thuiswerkers (2) 
Laptop veel milieuvriendelijker dan desktop  (1) 
Om veerkrachtiger te zijn, moeten bedrijven zich op snelheid en schaal richten (1) 
25 procent meer omzet verwacht door face-to-face zakendoen (2) 
Agile werken: een fundamentele cultuurverandering (1) 
top10
De top tien snelst stijgende functies voor afgestudeerden
Hybride werken: werknemers vragen om andere leiderschapsstijl in het nieuwe normaal
Drie redenen waarom sporten met collega's een goed idee is
Cardano kan een interessante keuze zijn voor assetmanagers
Wat verandert er straks door de ‘Wet betaald ouderschapsverlof’?
De cryptosector smacht naar managers, accountants en engineers
Parkeren in de toekomst: behoefte aan meer laadpalen en sneller vinden parkeerplek
Bedrijven gaan cyberslag aan in 2022
Vijf strategieën om de leertijd van je medewerkers te maximaliseren
Duurzaamheidsmanagers hebben een boeiende baan met toekomstperspectief
meer top 10