zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Vraag naar netwerkmanagers blijft heel groot

Netwerkmanager heeft specifieke kennis nodig

11 mei 2022 - Veel Nederlandse ondernemingen zijn op zoek naar netwerkmanagers. Het probleem is dat men niet zomaar een netwerkmanager wordt, want het is allesbehalve een startfunctie. Dat geeft ook Mark Conijn aan. Conijn is netwerkmanager en is tegenwoordig aan de slag bij UTP Kabel. Hij heeft het over deze functie en legt uit hoe iemand een netwerkmanager kan worden.

Een netwerkmanager is degene die de leiding heeft over een team van netwerkbeheerders. In principe zijn het deze netwerkbeheerders die er op technisch gebied voor moeten zorgen dat het netwerk operationeel blijft, maar in de praktijk draagt de netwerkmanager wel de eindverantwoordelijkheid," geeft Conijn aan.



Heel specifieke kennis is echt wel nodig
De rol van een netwerkmanager is volgens Conijn niet zo eenvoudig: "Het probleem is dat netwerkbeheerders over het algemeen heel autonoom opereren, waardoor het managen van de activiteiten niet zo vlot verloopt als wat klassieke managers gewend zijn. Tegelijkertijd is het takenpakket van een netwerkmanager heel ruim. Het omvat namelijk niet alleen het operationeel houden en onderhouden van een netwerk of meerdere netwerken, maar ook het voortdurend implementeren van verbeteringen. Daarbij dient de netwerkmanager over heel wat technische kennis te beschikken en moet hij bereid zijn om non-stop bij te leren, terwijl hij zijn kennis ook nog eens moet kunnen overbrengen."
Het belang van een goede doorstroom en een uitstekende kennis van netwerkbeheer wordt volgens Conijn door diverse onderzoeken onderschreven: "In het verleden heeft men onderzoek verricht naar de activiteiten van netwerkmanagers. Op basis van observaties en zelfevaluaties ging men na waaraan netwerkmanagers de meeste tijd besteden. Daaruit blijkt dat slechts 40 procent van de tijd naar traditionele managementtaken gaat. De overige 60 procent gaat naar heel specifieke taken, waarvoor al even specifieke kennis noodzakelijk is."

Geen startfunctie, vooral een doorstroombaan
"Omdat een netwerkmanager over heel wat bijzondere kennis moet beschikken, is het niet zo eenvoudig om een netwerkmanager te worden. Het is met andere woorden geen startfunctie. Vooral netwerkbeheerders met veel ervaring en uitgesproken managementcompetenties komen in aanmerking. Sommige mensen hebben hier een natuurlijke aanleg voor, maar het is ook mogelijk om managementtrainingen te volgen. Over het algemeen is het volgen van dergelijke trainingen aan te raden. Hetzelfde geldt ook voor het volgen van communicatietrainingen. Op andere punten, bijvoorbeeld het in staat zijn om abstracte zaken te doorgronden, scoren netwerkbeheerders vaak al heel goed. Dat helpt bij het opnemen van steeds meer managementtaken," gaat Conijn verder.

Mooi salaris, maar grote verschillen
Ten slotte heeft Conijn het over het salaris en de uitstekende arbeidsvoorwaarden: "In de IT-branche is men naarstig op zoek naar specialisten. Dat zorgt ervoor dat een ervaren netwerkmanager het niet bepaald moeilijk heeft om een baan te vinden. Veel van deze managers rekenen ook op extra voordelen, zoals een goede pensioenregeling en extra vrije dagen. Wat het salaris betreft, zit het volgens de Nationale Beroepengids eveneens heel goed. Men heeft het over een brutosalaris van 2180 tot 7160 euro, afhankelijk van onder meer de werkervaring en de aard van de functie."
 
   

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Digitale transformatie stuwt groei machine-identiteiten
 Zakelijke beslissers voelen druk om bestaande relatie te verkiezen boven kwalitatief beste leverancier
 Inzichten in een effectieve cloud-transitie
 Brede kijk op netwerksecurity dé uitdaging voor 2022
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10