zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Een beter salaris trekt Nederlander over de streep om een carrièreswitch naar de zorg te maken

Meerderheid Nederlanders overweegt overstap naar zorg

6 mei 2022 - Als de salarissen binnen de zorgsector omhooggaan overweegt 35 procent van de werkende Nederlanders een carrièreswitch te maken naar de zorgsector. Een deel is ook te overtuigen door het verlagen van de werkdruk (30 procent) en een mindere verplichting om avond- en weekenddiensten (23 procent) te draaien.

Opvallend is dat het imago van de zorgsector geen rol speelt in overweging voor een eventuele overstap naar de zorg (vijf procent). Voor 36 procent van de Nederlanders is een overstap naar de zorg sowieso geen optie. Dat blijkt uit onderzoek van Visma | Raet, uitgevoerd onder ruim 1.000 werkenden, die niet actief zijn in de gezondheids- en welzijnszorg. Dit onderzoek is aanvullend op het jaarlijkse HR-benchmark onderzoek van Visma | Raet, waarbij 983 werkenden zijn ondervraagd.


 
Zorgmedewerkers zijn trots op vak, maar zien nog wel verbeterpunten
Mensen uit de zorg zijn zeer trots op hun vak. Maar liefst 87 procent geeft aan met trots de functietitel zorgmedewerker te dragen. Dat is minder het geval als er gevraagd wordt naar de mate waarin zorgmedewerkers trots zijn op hun werkgever: 67 procent zegt dat te zijn. Persoonlijke ontwikkeling van zorgpersoneel is binnen de sector een punt van aandacht. Om het werk te verbeteren zien medewerkers met name verbeterpunten in het regelmatig feedback geven en het erkennen van goede prestaties (39 procent), de erkenning van ontwikkeling van talent (34 procent) en goede evaluaties of een medewerker nog wel op zijn of haar plek zit (34 procent).
 
Mensen uit de zorg binnen boord houden
Om het personeelstekort binnen de zorgsector aan te pakken is het niet alleen belangrijk om te weten wat zij-instromers aantrekkelijk vinden, maar ook wat huidige zorgmedewerkers binnen de sector houdt. Met name salaris (55 procent), uitdaging (53 procent) en reisafstand (49 procent) zijn volgens hen punten van waarde. Ook hier is het imago van de sector geen dealbreaker. Slechts negen procent geeft aan hier veel waarde aan te hechten.
 
Meerderheid overweegt overstap naar zorg
"Dat we kampen met een groot personeelstekort, is niet alleen een probleem voor de zorgsector, maar is een probleem dat de hele maatschappij aangaat." Dat zegt Marco Winkel, HR Director bij Visma | Raet. "Het is daarom juist voor deze sector belangrijk dat we gezamenlijk kijken hoe we het tekort kunnen terugdringen. Voor ruim een derde van de Nederlanders is een overstap naar de zorg uitgesloten. Dat betekent dus dat de meerderheid van de werkende Nederlanders overweegt om wél in te stromen. Goed werkgeverschap, persoonlijke ontwikkeling en vitaliteit zijn punten waar de sector zich nu op zou moeten focussen. Het zou twijfelaars zo maar eens over de streep kunnen trekken. Tegelijkertijd houden we hiermee ook de focus op het behoud van het huidige personeel. Immers, elk individu die in de zorg komt werken, of zijn of haar contract verlengt, is er één." 
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vier op de tien werknemers met onregelmatige werktijden overwogen hun baan op te zeggen
 Personeelstekorten in de zorg blijven groot
 Pensioenregeling en flexibele tijdsindeling belangrijkste secundaire arbeidsvoorwaarden
 Kwart ziet alleen maar nadelen aan werken in de zorg
 
 
reacties
 
Bart  |   | 
6-05-2022
 | 
16:16 uur
Een goed pensioen is ook belangrijk. Kijken naar salaris is leuk, maar straks heb je ook nog geld nodig.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10