zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Kwart ziet alleen maar nadelen aan werken in de zorg

Eén op de drie wil wel werken in de zorg, maar heeft niet de juiste ervaring

8 februari 2022 - Maar liefst 27 procent van werkend Nederland ziet alleen maar nadelen aan werken in de zorg. Dat blijkt uit onderzoek van Visma | Raet, uitgevoerd onder ruim 1.000 werkenden, die niet actief zijn in de gezondheids- en welzijnszorg. Dit onderzoek is aanvullend op het jaarlijkse HR-benchmark onderzoek van Visma | Raet, waarbij 983 werkenden zijn ondervraagd.

Dat zo’n groot deel van de werkenden negatief aankijkt tegen het werken in de zorg, komt mogelijk doordat zorginstellingen onvoldoende inzetten op het creëren van een goed werkgeversmerk, ook wel employer branding genoemd. Dat blijkt uit de HR-benchmark, waarbij HR-professionals in de zorg gevraagd zijn naar hun belangrijkste aandachtspunten voor 2022. Slechts achttien procent noemt daarbij employer branding – in andere sectoren is dit 27 procent. Dit terwijl maar liefst twee derde van de werkenden in de zorg ziet dat hun organisatie moeite heeft om medewerkers aan de organisatie te binden.


 
Maatschappelijke bijdrage willen leveren met werk
Dat zorgorganisaties niet bezig zijn met het zichtbaar maken van hun werkgeversmerk en daarmee de mooie kanten van werken in de zorg, is een gemiste kans. Zo vindt maar liefst driekwart (75 procent) van de werkenden het belangrijk een maatschappelijke bijdrage te leveren via het werk. Een baan in de zorg is daarbij natuurlijk zeer passend. Erg opvallend is dat HR-professionals zich dat totaal niet lijken te realiseren; een schrikbarende nul procent van hen ziet de maatschappelijke relevantie van hun organisatie als een belangrijk aspect om nieuw talent te werven.
 
Wel willen, niet kunnen
Maar het is niet enkel het slechte imago dat werkend Nederland weerhoudt van werken in de zorg. Er is ook een aanzienlijk deel (33 procent) dat wel zou willen werken in de zorg, maar daarvoor niet de juiste werkervaring en/of opleiding heeft.
Marco Winkel, HR Director bij Visma | Raet: "Het percentage mensen dat wel zou willen werken in de zorg, maar het nu nog niet kan, is groot. Zorginstellingen kunnen daarvan profiteren door in te zetten op zij-instroomtrajecten en zichzelf tegelijk te profileren als een goede werkgever met mooie ontwikkelingskansen. We weten namelijk dat het maken van een carrièreswitch voor veel mensen erg spannend is. Om de stap toch te durven maken, helpt het enorm om te weten bij wat voor organisatie je terecht zal komen. Ik kijk ernaar uit om tijdens ons komende evenement, genaamd HR F!T, met elkaar hierover in gesprek te gaan en zorgorganisaties zo een helpende hand te bieden in hun zoektocht naar goede medewerkers die de overstap willen maken."
 
HR F!T – Hét HR-event voor professionals in de zorg
Om verdieping te bieden aan bovenstaande resultaten, organiseert Visma | Raet op 10 maart het evenement HR F!T, speciaal voor HR-professionals in de zorg. Tijdens het evenement zijn er expertsessies waarin inzichten uit de HR-benchmark gedeeld worden en vinden er keynotes plaats van onder andere Marcia Goddard, Arjan Elbers en Japke-d. Bouma. Aanmelden voor HR F!T kan hier.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Vraag naar zorgprofessionals fors gestegen
 Onbenut arbeidspersoneel wil best in de zorg- en onderwijssector werken
 Kosten ziekenhuizen stijgen veel harder dan in de care
 Hoge uitstroom sociaal domein: het gaat niet alleen om het salaris
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10