zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Zo veel tijd besteden we wekelijks aan huishoudelijke taken

Mensen hebben meer privétijd nodig!

25 februari 2022 - Stofzuigen, ramen lappen, boodschappen doen en de was. Het blijft toch een beetje the circle of life, binnen een huishouden en volgens onderzoek van Markteffect in opdracht van Zizo onder tweeverdieners in Nederland blijkt dat we er gemiddeld 15,5 uur per week aan besteden. Sommige mensen boenen, wassen en strijken zelfs 27 minuten per dag in de baas zijn tijd.

Jessica Laurense, Algemeen Manager bij Zizo zet de meest herkenbare situaties op een rij.De eeuwige huishoudbattle
Ruim een kwart van de respondenten (26 procent) geeft aan dat de huishoudelijke taken ongeveer evenredig zijn verdeeld binnen het huishouden. Onder de mannen zegt 49 procent dat hun partner het meeste doet, terwijl de ruime meerderheid (70 procent) van de vrouwen aangeeft het meeste te doen in het huishouden. En dit zorgt voor de nodige irritaties. Bijna de helft van de respondenten geeft aan weleens akkefietjes met zijn of haar partner te hebben rondom huishoudelijke taken. De grootste irritaties hierbij zijn het vragen van de partner om iets te doen (omdat het anders niet gebeurt) en het opgeruimd houden van het huishouden.

De gevolgen van thuiswerken
Door de invloed van corona brengen we allemaal nog meer tijd thuis door en is onze werk/privébalans flink verstoord. Door het thuiswerken werken we veel op ongewone, nieuwe, geïmproviseerde plekken. Hoe goed we die papieren, pennen en vieze vaat ook proberen te negeren: het huishouden heeft invloed op onze werkprestaties. Dat blijkt wel uit het feit dat we tijdens werktijd heel vaak aan huishoudelijke taken denken en 30 procent geeft aan dat het meer rust zou geven op het werk wanneer ze minder dingen aan hun hoofd hebben die ze thuis nog moeten doen. Niet gek dus dat we huishoudelijke taken onder werktijd gaan uitvoeren om zo meer rust en overzicht te creëren en te proberen wat tijd te winnen. Zo is 57 procent van de respondenten zelfs bereid mee te betalen aan een huishoudelijke hulp in de arbeidsvoorwaarden.

Goede voornemens
De respondenten zijn met name van mening dat ze meer privétijd nodig hebben om de werk/privébalans beter te maken. Wanneer er minder tijd aan huishoudelijke taken besteed hoeft te worden, zullen we deze tijd vooral gebruiken voor het gezin en/of de familie, dagjes of weekendjes weg en lezen. Daarbij blijkt de kans van het slagen van goede voornemens in de praktijk ook lastig. De grootste oorzaken daarvoor? Het vooruitschuiven van goede voornemens door dingen die in het dagelijks leven gedaan moeten worden, en door een gebrek aan tijd. Eeuwig zonde. Hoog tijd dat we allemaal tijd vrijmaken voor wat écht belangrijk is, en Zizo onze oneindige takenlijst af te laten vinken.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Huishoudelijke rolverdeling op de schop door thuiswerken
 Ouderwets huishoudboekje nog steeds populair voor financiële administratie
 Ruim 220. 000 mensen werken niet vanwege zorgtaken
 Vaatwasser vergeten uit te ruimen zorgt voor meeste kritiek van collega’s
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
Human Design op de werkvloer voor teameffectiviteit en bedrijfsgroei
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10