zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Hoe slim zijn al die slimme apparaten nou eigenlijk?

Slimme apparaten maken leven makkelijk

16 februari 2022 - Na een lichte stagnatie vanwege de coronapandemie, groeit het aantal IoT-apparaten weer flink. Een recent onderzoeksrapport van IoT Analytics uit Duitsland signaleert zelfs dat er aan het einde van dit jaar wereldwijd zo’n 12,3 miljard actieve IoT-apparaten zijn. Dat komt neer op een stijging van negen procent ten opzichte van 2020.

Zo vreemd is die toename overigens niet, toch? Want al die 'slimme' apparaten zijn hartstikke handig. Denk aan automatische thermostaten, streamende televisies, koelkasten met notificaties, deurbelcamera’s en elektrische auto's verzamelen informatie – zowel in huis als op kantoor. Zo registreren deze apparaten onder meer beweging, de temperatuur en het geluidsniveau.


Maar die handige en slimme apparaten hebben ook zo hun keerzijde. Want deze apparaten maken ons met iedere cyberdreiging steeds kwetsbaarder. Waarom, vraag je je dan af? Slimme apparaten verzamelen gegevens en sturen deze via wifi door naar het internet. En dat is een ware goudmijn voor kwaadwillende hackers. John Schaap, Senior Director Benelux & Nordics bij BlackBerry praat je bij.
Over de jaren heen is de verkoop van slimme apparaten dus flink gestegen. Het early adopter-effect slaagt erin om steeds meer consumenten te intrigeren en te vragen naar smart devices. Zodoende brengen vrijwel alle grote fabrikanten "slimme" versies van hun toestellen op de markt. Het opvragen van de actuele status van een apparaat, of het besturen via een voice-assistent, is zo plotseling kinderspel.
 
Eén voor allen, allen voor één
Aan de andere kant zie je dat de markt wordt overspoeld met slimme apparaten – van deurbellen en sloten tot camera’s en stofzuigers – die allemaal een ander merk hebben. Onder de motorkap zijn deze apparaten echter allemaal identiek aan elkaar. En daar zit het grootste gevaar in. Want waar je als hacker één systeem kan hacken, kun je alle andere soortgelijke systemen ook infiltreren.
Kijk bijvoorbeeld eens naar de slimme stofzuiger. Deze kan, vanwege zijn intelligente inborst, meerdere camera's nodig hebben om de kantoorruimte in kaart te brengen en de zuigkracht te berekenen. Om alle vernuftige rekenkracht te ondersteunen, heeft de slimme stofzuiger een krachtige processor nodig. Vanwege die processor kunnen hackers inbreken in jouw stofzuiger. Het betekent dat ze kunnen meekijken terwijl je rustig aan het stofzuigen bent. Sterker nog: ze kunnen uw kantoor in kaart brengen en die gegevens doorverkopen.
 
Europees ingrijpen
Een van de grootste problemen bij deze slimme apparaten is dat de fabrikanten nauwelijks investeren in cybersecurity. Meestal kost dat geld, en veel goedkopere merken willen juist zoveel mogelijk toestellen op de markt brengen met een aantrekkelijker prijskaartje. Daarom gaat Europa eisen stellen aan de digitale beveiliging van apparaten die op internet zijn aangesloten. Producenten die hier niet aan voldoen, worden vanaf medio 2024 van de hele Europese markt geweerd.
 Maar wat kun je in de tussentijd zelf doen bij het aanschaffen van slimme apparaten? Het duurt immers nog even tot de Europese wetgeving van kracht gaat. Kies allereerst voor gevestigde en betrouwbare merken. Zij bieden de mogelijkheid aan om de beveiliging van het apparaat te optimaliseren. Ga daarbij voor een sterk wachtwoord en voeg waar mogelijk multi-factor authenticatie (MFA) toe om de beveiliging te verbeteren.
 

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Investeren in de natuur loont, óók voor de economie
 De impact van datacenters op energie-efficiëntie en de CO2-uitstoot
 Vier manieren om onkostenprocessen te verbeteren in economisch moeilijke tijden
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Van Digital Twins tot afstandscontrole: dít zijn de visualisatietrends van 2022
 Audiotechnologie voor hybride werken: slimme investering voor elk toekomstgericht bedrijf
 De impact van IoT gaat verder dan slimme steden
 Hoe AI-gedreven voorspellingen bedrijven en de toekomst van werk transformeren
 
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
Waar sta jij voor als leider?
Wat heb je als leider van vandaag en morgen nodig om jouw doelen te behalen? Het antwoord op deze en andere vragen, vind je in het boek ‘Leiderschap in Beeld’ door hoogleraar Jan de Vuijst. TIAS deelt de eerste 4 hoofdstukken in een gratis e-book.
Lees verder
Houd als manager grip op de cijfers bij de groei van je organisatie
reacties
Een nieuwe taal leren, maar dan anders (1) 
Wat is er nodig voor échte duurzame en sociale impact? (1) 
De Metaverse: wat kan je er eigenlijk mee? (2) 
Helft Nederlandse werknemers last van mentale problemen, verergerd door kosten levensonderhoud (1) 
Data-savvy organisaties zijn winstgevender, veerkrachtiger en innovatiever (1) 
Hoe laat ik anderen zelf nadenken? (1) 
Zeven tips voor het omgaan met klagende medewerkers (4) 
top10
Een op de drie Nederlanders met hoog inkomen kan door geldgebrek rekening niet betalen
Kwart Nederlanders wil liever ander werk
Acht stappen om een toxische werkomgeving te voorkomen
Geld besparen op dataprotectie kan zorgen voor vervelende verrassingen
Mimecast waarschuwt voor phishing uit naam van Twitter
Hoe smishing misbruik maakt van populaire mobiele providers
Top-drie leiderschapstips voor het winnen van het WK voetbal
Cyberschaamte volgens specialisten digitale security woord van het jaar
Jongeren hebben meer behoefte aan digitalisering op de werkplek
'De CFO gaat aan de CSO rapporteren'
meer top 10