zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Deze vier taken staan zeker op de agenda van de CFO in 2022

De benodigde kennis en vaardigheden van een financieel directeur blijven groeien

20 januari 2022 - Het takenpakket van de moderne CFO bestaat allang niet meer alleen uit boekhouden en rapporteren. Uit de cijfers van de MKB Barometer van softwarebedrijf Exact blijkt dat bedrijven ook steeds vaker op de andere expertises van een CFO leunen. Dit betekent dat de dagelijkse portefeuille van de financieel directeur zich steeds ontwikkelt.

"Het takenpakket van een CFO is omvangrijker geworden en dat maakt het een hele interessante, maar ook uitdagende functie. Je moet je afvragen welke externe factoren invloed hebben op je bedrijfsmodellen en hoe je dit op een krachtige manier vóór je kan laten werken. Investeren in automatisering is dan ook de een belangrijke stap, zodat je genoeg tijd overhoudt voor bestuurlijke taken, zichtbaarheid binnen de organisatie en je rol als rechterhand van de CEO," vertelt Alexander Rahusen, CFO van Exact.Belangrijkste taken voor de CFO in 2022
De volgende vier taken gaan vanaf 2022 een grotere rol spelen voor de CFO en het team:

1. Van boekhouden tot het geven van adviezen
Traditioneel gezien is de CFO met name verantwoordelijk voor de boekhouding. Uit de MKB Barometer blijkt dat dit nog steeds het geval is. Maar liefst 40 procent van de financiële directeuren bij de meeste middelgrote ondernemingen geeft aan dat ‘boekhouding en rapportage’ de meeste tijd in beslag neemt. Maar dit is zeker niet de enige taak van belang. Ruim een kwart van de respondenten schaart bredere bestuurlijke taken, zoals het geven van strategische adviezen, onder hun belangrijkste activiteiten. Een erg nuttige bezigheid, want door de beschikbaarheid van veel relevante data kunnen CFO’s steeds beter deelnemen aan gesprekken over de visie en strategieën van een bedrijf.

2. De backoffice
Efficiency is in 2022 een groot goed. Evenals snelheid, betrouwbaarheid en klantgericht werken. Dat zijn nogal wat wensen, maar met geoptimaliseerde werkprocessen komt dat voor de buitenwereld eenvoudig en logisch bij elkaar. Aan de achterkant haalt de CFO en diens team zoveel mogelijk uit de bestaande backoffice systemen (denk ERP - enterprise resource planning) en bekijken ze elke schakel in de volledige keten. 22 procent van de respondenten geeft aan zich hier regelmatig mee bezig te houden.

3. Branchekennis
Naast dat een CFO beschikt over de nodige boekhoudkennis, wordt het ook steeds belangrijker dat een financieel directeur begrijpt hoe de business en de branche in elkaar zit. Een prominente taak voor 35 procent van de respondenten is dan ook ‘compliance en control’. De CFO volgt dan ook nauwlettend zowel interne als externe ontwikkelingen en maakt daarop gebaseerde belangrijke financiële beslissingen voor het bedrijf.

4. Met data-analyses vooruitkijken
Urenlang financiële rapporten invullen achter een scherm is inmiddels verleden tijd. Een groot deel van het boekhouden is nu geautomatiseerd, waardoor er meer tijd is om met behulp van data-analyses vooruit te kijken. Het hart van de CFO in 2022 gaat dan ook niet alleen meer sneller kloppen van het verslagleggen van data, maar ook van het analyseren van data. Hij of zij moet in scenario’s kunnen denken en datastructuren kunnen koppelen en harmoniseren. De hedendaagse technologie is zeer behulpzaam in het verkrijgen van inzichten, maar het is aan de CFO om daar niet blindelings op te vertrouwen. Een goede financieel directeur combineert betrouwbare data met een sterk ontwikkeld fingerspitzengefühl.
 

 
 Doorsturen   1 reactie  

 

Laatste nieuws

 Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid
 Gen-Z’ers en Millennials zouden van baan veranderen voor bedrijf dat beter aansluit bij waarden
 Duurzaamheidsmanagement steeds belangrijker voor moderne bedrijven
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Management accounting onderzoek op een kantelpunt
 Samenwerking CIO-CFO stimuleert bedrijfstransformatie
 CFO: analytisch vermogen belangrijkste vaardigheid voor finance professional
 Verduurzaming hoog op agenda CFO’s
 
 
reacties
 
Peter  |   | 
23-02-2022
 | 
13:47 uur
Begrijpelijk dat de CFO steeds meer taken op zich neemt. De markt veranderd nou eenmaal en als bedrijf moet je mee. Dat de CFO steeds meer aanschuift bij gesprekken over de missie en visie van het bedrijf vind ik een goede ontwikkeling. De CFO heeft namelijk belangrijke kennis die gebruikt kan worden bij het formuleren van de missie en visie.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
reacties
Top tien arbeidsmarktontwikkelingen 2022 (1) 
‘Ben jij een workaholic?’ (1) 
Een op de vier bedrijven niet bezig met klimaat en duurzaamheid (3) 
Eén op zeven Nederlanders staat niet achter aanbod van hun organisatie  (1) 
Drie manieren om te reageren op onterechte kritiek (1) 
Een cyber-survivalgids voor managers: hoe ga je om met cyberaanvallen?  (1) 
Mind your data (1) 
top10