zoeken Nieuwsbrief
      Linkedin    Twitter   
  
nieuws
 

Miljoenen Nederlanders vrezen identiteitsdiefstal in 2022

Meer aanvallen met hulp van binnenuit

5 januari 2022 - Een significant deel van de Nederlanders verwacht in het komende jaar slachtoffer te worden van identiteitsdiefstal, creditcardfraude of een andere vorm van cybercriminaliteit. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1000 Nederlandse consumenten in opdracht van securityspecialist Mimecast.

De respondenten beantwoordden diverse vragen over hun verwachtingen voor de komende 12 maanden. Bijna een op de acht Nederlanders (twaalf procent) gaf aan dat hun identiteit waarschijnlijk gestolen wordt. Een ongeveer even grote groep (dertien procent) denkt slachtoffer te worden van creditcardfraude. Ook verwachten veel Nederlanders dat zij in het komende jaar een phishingmail openen (twintig procent) of een nepsite bezoeken (vijftien procent).


 
Zorgen over hacks en datalekken
Ruim een op de zes Nederlanders acht de kans groot dat zijn e-mail (18 procent) of socialmedia-account (zeventien procent) gehackt wordt. Verder leven er grote zorgen over de gevolgen van datalekken in het bedrijfsleven. Ruim een kwart van de consumenten (26 procent) vreest een datalek waarbij hun privacygevoelige gegevens worden gestolen.
Bijna drie kwart van de Nederlanders (74 procent) zegt de risico’s rondom phishing te begrijpen en is van mening dat iedereen slachtoffer kan worden van cybercriminaliteit. "Tegelijkertijd zijn er dus miljoenen Nederlanders die de risico’s niet kennen of deze onderschatten", zegt securityexpert Sander Hofman van Mimecast. "Dat is zorgwekkend."
 
Voorspellingen voor 2022
Mimecast heeft zelf ook een blik op de toekomst geworpen. Het bedrijf vroeg enkele experts naar de belangrijkste trends en ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity. Dit zijn hun voorspellingen voor 2022:
 
1. Deepfakes vaker gebruikt voor phishing
Deepfaketechnologie ontwikkelt zich razendsnel en wordt in 2022 vaker ingezet voor phishingaanvallen. De crimineel maakt dan bijvoorbeeld een realistische video- of audio-opname van een topman en vraagt het doelwit om inloggegevens. Naarmate we meer van dit soort incidenten zien, zullen organisaties maatregelen treffen om de authenticiteit van stemmen en beelden vast te stellen of om het verzoek te valideren bij de bron.
 
2. Dreiging uit directe omgeving neemt toe
Steeds meer bedrijven laten hun werknemers werken waar ze maar willen, bijvoorbeeld op een flexplek of in een lunchroom. De wifinetwerken op deze plekken zijn vaak slecht beveiligd, wat kansen biedt aan cybercriminelen om in te breken. Ook groeit het risico op bedrijfsspionage. Concurrenten kunnen hier ongemerkt meeluisteren met videomeetings en telefoongesprekken waarin mogelijk gevoelige informatie wordt besproken.
 
3. Geopolitieke spanningen door cybercrime
Verschillende landen bieden een veilige haven aan cybercriminelen. Dit bemoeilijkt de opsporing en vervolging, terwijl de economische schade door bijvoorbeeld ransomware enorm is. Hierdoor komen de internationale verhoudingen in 2022 verder onder druk te staan. Mimecast verwacht dat westerse landen de druk opvoeren, bijvoorbeeld via economische sancties. In het ergste geval leidt dit tot ernstige geopolitieke conflicten.
 
4. Ongekend datalek treft miljarden mensen
Van smartphones en social media tot internetbankieren en patiëntgegevens: we delen continu data met derden. Ook worden steeds vaker verschillende databases met grote hoeveelheden gevoelige data gekoppeld, zonder adequate beveiliging. Experts van Mimecast vrezen dat hierdoor een walhalla voor cybercriminelen ontstaat. In 2022 gaan we daar mogelijk de gevolgen van zien, in de vorm van het eerste datalek waarbij persoonsgegevens van meer dan 1 miljard mensen op straat komen te liggen.
 
5. Meer aanvallen met hulp van binnenuit
Veel organisaties focussen zich op de bescherming tegen externe bedreigingen en het detecteren van cyberaanvallen. Daarom gaan cybercriminelen in 2022 op zoek naar alternatieve ingangen. Ze proberen bijvoorbeeld medewerkers om te kopen die toegang hebben tot bedrijfssystemen. Of ze laten hen inbreken in serverruimtes. Door de pandemie wordt dit minder snel opgemerkt, omdat er minder mensen op kantoor zijn.

 
 Doorsturen   Reageer  

 

Laatste nieuws

 Betere balans tussen werk en privé is goed voornemen nummer één
 Global Networking Trends report: NaaS steeds populairder
 Werkend Nederland gaat er minimaal op vooruit
 

Gerelateerde nieuwsitems

 Bedrijven maken zich zorgen over phishing en identiteitsdiefstal
 Wees extra alert op verdachte telefoontjes
 Encryptiesleutels en certificaten minder beveiligd dan gebruikersnamen en wachtwoorden
 Drie redenen om meteen te starten met identiteits- en toegangsbeheer
 
reacties
 
Er zijn nog geen reacties.

REAGEREN

Naam:
Emailadres:
URL: (niet verplicht) http:// 
 
Reactie/Opmerking:
Ik wil bericht per e-mail ontvangen als er meer reacties op dit artikel verschijnen.
 
Als extra controle, om er zeker van te zijn dat dit een handmatige reactie is, typ onderstaande code over in het tekstveld ernaast. Is het niet te lezen? Klik hier om de code te wijzigen.
advertorial
White paper: E-mail Marketing Automation Trends 2022
Wat kun je in 2022 verwachten op het gebied van e‑mail marketing automation? Welke trends en ontwikkelingen ziet Spotler? En welke thema’s moet je dit jaar in de gaten houden om zoveel mogelijk succes te behalen met je organisatie?
Download het white paper
Lees verder
Kies als MT voor duurzame oplossingen; juist in de bouw
De kracht van buitenreclame blijft bestaan
reacties
Traditioneel kerstpakket populairste extra beloning  (1) 
Thuiswerkers klagen het meest over hoofdpijn, stijve nek en vermoeide ogen  (1) 
Bedrijven verwachten tweedeling kantoorwerkers en thuiswerkers (2) 
Laptop veel milieuvriendelijker dan desktop  (1) 
Om veerkrachtiger te zijn, moeten bedrijven zich op snelheid en schaal richten (1) 
25 procent meer omzet verwacht door face-to-face zakendoen (2) 
Agile werken: een fundamentele cultuurverandering (1) 
top10
De top tien snelst stijgende functies voor afgestudeerden
Hybride werken: werknemers vragen om andere leiderschapsstijl in het nieuwe normaal
Drie redenen waarom sporten met collega's een goed idee is
Cardano kan een interessante keuze zijn voor assetmanagers
Wat verandert er straks door de ‘Wet betaald ouderschapsverlof’?
De cryptosector smacht naar managers, accountants en engineers
Parkeren in de toekomst: behoefte aan meer laadpalen en sneller vinden parkeerplek
Bedrijven gaan cyberslag aan in 2022
Vijf strategieën om de leertijd van je medewerkers te maximaliseren
Duurzaamheidsmanagers hebben een boeiende baan met toekomstperspectief
meer top 10